Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Февруари 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Искам думата

Спрете строителството на паметника на Георги Марков

Дума

30. Октомври 2014 , брой: 251   725   0Уважаема г-жо Фандъкова,
На заседанието на Областния съвет на БАС - София област на 27.10.2014 г. и на РК на БСП район "Лозенец" с тревога ни бе съобщено решението на СОС за строителство на монумент от бронз с височина 2.5 м в градинката на площад "Журналист" на писателя-дисидент Георги Марков.
Мястото около паметника понастоящем е заградено. Изградена е циментова основа. Учудваме се, че от тази "потайност", когато пледирате за откритост и публичност. В тази китна градинка ще бъде поставен паметник. Той ще нарушава околното пространство. В художествено-политически и социален план е неприемлив. Изразяваме категоричното си възражение и възмущение от това ваше решение. Нещо повече - заместникът ви по културата Тодор Чобанов изрази желание да се премахне и паметникът на Съветската армия.
Настояваме спешно да се намесите и да спрете това кощунство. Градинката е място за отдих на възрастни и деца. Наблизо е и детска градина.
Журналистката Велиана Христова във в. ДУМА от 23.10.2014 г. аргументирано изрази "брожението" на хората, живеещи този район на столицата. Много известни дейци на културата със световна известност, живели и творили в този квартал на София, нямат паметник - Валери Петров, Елин Пелин, Христо Недялков, Димитър Димов, Рачко Ябанджиев и др.
На какво основание Георги Марков, напуснал България, без значимо творчество, вие решавате да му издигнете паметник. Дейността и творчеството му в чужбина са насочени срещу България. Страната ни е представена в най-черни краски. Обществеността на квартал "Лозенец" сериозно възразява срещу поставянето на този паметник и вие следва да се съобразите и незабавно да спрете това строителство.
                                                                                                   
Йорданка КРИНЧЕВА, председател
на Областен съвет на БАС-София област,
к.ф.н. Парашкева ПАНТАЛЕЕВА

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"