24 Април 2024сряда09:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Бетина Терзиева:

Депутатите трябва да се откажат от първата си заплата

Ако обикновен гражданин не работи един месец, няма да получи възнаграждение, справедливо e това да важи и за народните представители, категорична е инициаторката на отвореното писмо до 43-то НС

/ брой: 252

автор:Павлета Давидова

visibility 58

Бетина Терзиева е завършила журналистика и европейска социална политика. През последните дни стана изключително популярна благодарение на своето отворено писмо, в което призова депутатите да се откажат от поне две трети от първата си заплата и да я дарят. Тя предлага средствата да отидат за страдащия от детска церебрална парализа Слави Едрев от Бургас. В сряда вечер Бетина бе категорична, че ще опита да намери доказателства дали депутатите, заявили, че се отказват от възнагражденията си, наистина са го сторили.

"Един малък проблем води след себе си още по-малки, а обединявайки се, те стават глобален проблем"

- Какво ви накара да призовете народните представители да се откажат от първата си депутатска заплата?
- От 5 октомври, когато ЦИК обяви депутатите поименно, до 25 октомври, когато беше първото заседание на новия парламент, те не са имали нито един работен ден. Въпреки това ще получат заплати. Всеки друг гражданин няма да получи възнаграждение, ако не работи един месец. По-морално и редно е депутатите, като представляващи народа, да бъдат при равни условия с него. Щом не са работили, редно е да не получат заплата.
- През последния месец някои от депутатите са били в неплатен отпуск, т.е. вече не са получавали финансови възнаграждения повече от 30 дни. Може би някои ще бъдат затруднени, ако и сега не получат заплата?
- Парите, които може би вече са получили, са почти 2590 лв. Предположих, че може да има реакции, че няма да има с какво да живеят, ако не получат заплата. В писмото съм посочила, че ако се откажат от 2/3 от заплатата си, по мои сметки ще получат минималната работна заплата. Ако част от тях наистина нямат с какво да живеят, нека живеят един месец с минималната работна заплата. Има българи, които оцеляват дори и с по-малко. Отказът от част от заплатата ще бъде добър знак, че депутатите могат да живеят като всички нас, знак, че се влияят от мнението на хората.
Към този момент зад писмото ми в социалната мрежа застават над 14 000 души. Отказът от заплата би бил и знак за подобрение в общуването между гражданите и управляващите, това би бил успех без протести. Отказът от заплати би могъл да повиши доверието към народните представители. Парламент, започнал работата си с подкрепа за благородна кауза, може да е начало на нещо добро.
- Каузата ви е в подкрепа на Слави от Бургас. За съжаление в държавата има доста деца, които се нуждаят от помощ, защо избрахте точно него?
- В държавата има стотици болни деца, които се нуждаят от помощ. Тъжно е. Част от 50-те депутати, които се отказаха от възнагражденията си, ще ги дадат за друга кауза. Това не омаловажава техния благороден жест. Призивът е парите да бъдат дадени за благотворителна кауза, а Слави е моето предложение. На рождения си ден призовах приятелите си вместо да ми подаряват подаръци, да отделят средства за благотворителна кауза, която беше и продължава да е Слави. Той е алтернативата и предложението, което давам и на депутатите.
- Благотворителността би трябвало да е вътрешно усещане. Не се ли опасявате, че някой може да ви обвини, че давате възможност депутатите да си направят реклама с фалшива благотворителност, да си купят някакъв вид политическа индулгенция?
- Говорите за пиар. Смятам, че е отговорност на вас, медиите, и на нас, гражданите, от това добро дело да няма пиар. Дали с доброто дело на депутатите ще има реклама, отговорността пада на вас, медиите.
- Как научавате дали някой депутат е решил да приеме предизвикателството ви? Те ли се свързват с вас, пиарите им, или разбирате чрез медиите?
- За всички съм разбрала по различен начин. Има достатъчно информационни канали, за да се разбере истината. Един народен представител го съобщи по БНР, друг го обяви в социалната мрежа, за две парламентарни групи разбрах чрез медиите.
- Не се ли опасявате, че депутатите могат само да заявят намерение да се откажат от заплатите си, но това да остане само на думи. Или не в размера, в който са обещали?
- Нямам такива опасения. Смятам, че нашите депутати са наясно за отговорността, която носят, заставайки с името си зад подобна кауза. Дълбоко вярвам, че никой не би си позволил да обяви публично нещо и да не го направи.
- Как бихте реагирали, ако някой ви обвини, че едва ли не изнудвате хората да проявят благотворителност?
- Не мисля, че едно отворено писмо е изнудване. Думата "изнудване" има в себе си много негативен характер. Не смятам, че тя може да бъде употребена правилно в този контекст. По-скоро бих употребила справедливост, общи равни условия. Доброто дело е допълнително, това са държавни пари.
- Има ли срок, в който очаквате депутатите да се отзоват?
- Очаквах в първите два дни, в които медиите направят писмото и призива ни общодостъпен, всички 240 да се откажат задружно. Не съм очаквала, че ще ми се налага да влизам в интернет през половин час с надеждата да прочета или да съм получила съобщение, че някой се е отказал, да ги броя човек по човек...
- Не смятате ли, че някои от депутатите могат да предпочетат благотворителността им да не се афишира? Може да искат да го запазят за себе си...
- Казвате, че в момента може да има партии, които са се отказали, но не го казват?
- Може да има отделни депутати, които имат кауза, която следват, но не желаят тя да се афишира...
- Не ги познавам, не знам. Мога да говоря само за каузата, която в момента съм поела. Ако извън работата си в момента депутатите имат друга кауза и правят благотворителност извън този призив, моите адмирации. Преди време позната ми писа в социалната мрежа, че България е единствената държава, в която, ако направиш добро и го обявиш публично, ставаш лош.
- Защо сме такива?
- Не зная, но ми се иска да не сме. Не мисля, че хората трябва да се срамуват да бъдат добри. Не е нужно да си правите реклама, но кажете на човека до вас: "Днес дадох 50 ст., утре го направи ти."
- Не смятате ли, че с даването на тази конкретна заплата се решават проблеми на парче, които самата държава не е решила? В случая на болно дете. Има ли нужда от някаква по-цялостна промяна, която може би в бъдеще ще приемете за своя кауза?
- Не мога да се ангажирам с експертиза по въпроса, защото не съм специалист в тази област. Има много неща, които куцат в България. В момента каузата ми е по-скоро справедливост за заплати, които не са изработени. Вероятно са нужни отговори на много въпроси, много каузи, много промени. Нуждаем се от десетки реформи и няма човек, който да го отрече. Надявам се и този проблем да се реши с времето, дори и с малките стъпки, които правят нашите депутати. Дано се замислят повече дори върху малките наглед проблеми. Един малък проблем води след себе си още по-малки, а обединявайки се, те стават глобален проблем.
- Смятате ли, ако депутатите получат втората си заплата, без да са се отказали от първата, да организирате протест или друга подобна проява?
- Въпросът за протестите възниква за първи път от вас като журналист, но хората, които ме подкрепиха, ме питат още от началото. Няма да има протест. Държавата ни не се нуждае от протест, тя се нуждае от стабилност. Надявам се писмото да бъде подкрепа на стабилността в държавата, а не дестабилизация и хаос. В момента се нуждаем от правителство, което да реши много наболели въпроси, сред които е КТБ, бюджетът, спрените оперативни програми и още много, много проблеми. Писмото трябва да бъде помощ за повишаване на доверието, помощ за държавата, за благородните каузи. Целта не е да има пречка за функционирането на държавата.
- Социалните мрежи напоследък все по-често се ползват за защита на различни каузи. Смятате ли, че фейсбук може да се използва като оръжие за промяна на мислене, система...
- Абсолютно. Зад отвореното писмо стоят хиляди хора. Не всички могат да дойдат в София на протест, но лесно могат да заявят своята подкрепа, да дадат мнение по конкретния въпрос. Депутатите, които вече са се отказали от своето възнаграждение, са доказателство, че отиваме към нещо по-добро. Има положително развитие.
Инициативата, която подех, е отворено писмо. Не мога да искам от хората, които ме подкрепят, да правят каквото и да било. Тяхната подкрепа ми е напълно достатъчна. Моята отговорност е да изразя позициите им, да обясня каузата. Нагло и нечестно е в конкретния случай да искам от хората каквото и да било друго освен подкрепа.
- Призовахте депутатите да помогнат на Слави, има ли други хора, готови да го подкрепят?
- Да, мисля, че вече много хора са изпратили  DMS SLAVI на номер 17 777. С мен се свързаха няколко младежки рок групи, които искат да направят благотворителен концерт за него. Мога да поканя депутатите да дойдат на концерта и да вземат пример от тези млади хора. Чакам само да науча мястото и часа.
 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ