19 Април 2024петък20:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП предлага да продължи ранното пенсиониране

Мярката засяга 100 000 души, 21 млн. лв. допълнително трябва да отдели бюджетът

/ брой: 252

автор:Станка Динева

visibility 3850

С 3 години да се удължи възможността за ранно пенсиониране на българските граждани, които работят в производства от I и II категория труд, предлага БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ. Мая Манолова съобщи, че проектът за промени в Кодекса за социално осигуряване е внесен в парламента. Това означава, че вдигането на възрастта за тези две категории труд се отлага за 1 януари 2018 г., а не от началото на 2015 г., както бе предвидено в промените, гласувани от предишното правителство на ГЕРБ.
Този проект се отнася за над 100 000 души, които работят не само като миньори, но и в металургията и в транспорта и в други сфери, при които хората работят при трудни, вредни и опасни за здравето и живота условия, обясни Манолова. Ако няма промени в законодателството, от 1 януари част от тях няма да могат да се пенсионират, а друга част ще получават пенсии в непълен размер заради недостатъчните средства в професионалните пенсионни фондове, обясни мотивите на социалистите тя. До влизането в сила на промяната "ГЕРБ" остават два месеца, а все още текат преговори за съставяне на правителство и е възможно сроковете за промяната да бъдат пропуснати, изтъкна Манолова.
"Този проект ще струва на бюджета 21 млн. лв. Смятаме, че тези средства могат да бъдат намерени, за да се внесе спокойствие сред над 100 000 души. Надяваме се промените да бъдат взети предвид при приемането на Закона за държавното обществено осигуряване и на републиканския бюджет", уточни социалистката.
Според Манолова работещите при I и II категория труд са само една част от пъзела на цялата пенсионна система. От БСП са наясно, че тепърва предстоят разговори за промени в осигурителната система и са готови да работят по този въпрос конструктивно и с разбиране. "Затова сме готови при сформиране на правителство заедно с него и социалните партньори да участваме в разговорите за пенсионна реформа, като се придържаме към нашето обявено намерение да се върже възрастта за пенсиониране с продължителността на живота в България", обясни позицията на БСП Манолова. Тя обаче изрази притеснение, че формирането на правителството се бави.
БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ е готова да внесе още два важни проекта, свързани с осигурителната система. Единият е проект, с който да се замрази нарастването на възрастта за пенсиониране през следващата година, а вторият е за гъвкавите условия при пенсиониране, допълни Манолова. По думите й той ще даде възможност на хората, на които не им достигат 2 години стаж или възраст, да могат да се пенсионират предварително. "Двата проекта са свързани с нашите ангажименти, които сме поели преди изборите и към миньорите, и към хората, на които предстои пенсиониране през следващите години", аргументира подготвянето на проектите Мая Манолова.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ