19 Април 2024петък08:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Лов и риболов

Оказване на помощ при измръзване на кучето

/ брой: 253

автор:Дума

visibility 2302

През студените месеци кучето се нуждае от повече любов и топлина.
При кучетата, изложени на много ниски или много високи температури, може да настъпи рязка промяна на телесната температура. Тази промяна в голяма степен зависи от температурата на средата и продължителността на престоя, както и от възрастта и физическото състояние на кучето. Важно е да се знае, че както много високите, така и много ниските температури могат да причинят гърчове, кома и смърт.
Престоят навън при много студено време може да предизвика телесно охлаждане от 25 до 35 градуса. Това състояние се нарича хипотермия. Излагането на студено може да предизвика измръзване на малки части от тялото. Понякога хипотермията съпътства премръзването.
Основните признаци при хипотермията са: ниска телесна температура, забавен пулс, твърде ниска честота на дишане, гърчове, кома.
Първата помощ, която трябва да се окаже на пострадалото куче, е от самия стопанин. Изкъпете кучето с топла вода или го пренесете в топло помещение и го увийте в одеяло. Предварително затоплете одеялото в сушилня няколко минути. Измервайте аналната температура на всеки десет минути и прекратете топлата баня, когато температурата достигне 38.3 градуса С. Не е препоръчително да използвате грейка или електрическо одеяло, тъй като може да причините изгаряне на кожата.
При по-леките случаи на премръзване се забелязват следните симптоми: в началото кожата изглежда бледа, постепенно се зачервява, на пипане е гореща и подута, кожата постепенно възвръща нормалното си състояние, но е все така свръхчувствителна.
Тежките случаи на премръзване се характеризират със следните признаци: кожата остава студена и започва да се набръчква, струпеите по кожата постепенно падат и се появяват открити рани.
При леко премръзване бързо затоплете засегнатото място с вода или водна баня с температура от 40.6 до 42.2 С до 15 минути. След това покрийте с хлабава превръзка измръзналото място. Не разтривайте кожата, за да не предизвикате нараняване.
При силно премръзване лекувайте като при леко премръзване. Некротизиралите части на кожата обаче трябва да бъдат премахнати само от ветеринарен лекар. В противен случай рискувате да инфектирате засегнатата повърхност на кожата и да предизвикате нежелани усложнения.
Текст под снимка 3102:

 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ