19 Април 2024петък17:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Лекарският съюз иска с 1% по-високи здравни осигуровки

Медиците предлагат и промени в 8 клинични пътеки

/ брой: 253

автор:Дума

visibility 785

Българският лекарски съюз ще иска повишаване на здравните вноски с 1%. За това гласува съборът на БЛС, който се проведе вчера в Равда.
Като цяло, съсловната организация настоява бюджетната рамка на НЗОК за 2015 г. да бъде минимум в размера на отчетената дейност от касата за тази година. В болничната помощ Българският лекарски съюз  ще иска промени в 8 клинични пътеки и нови процедури по анестезиология и клиничната патология.
В осем пътеки от специалностите акушерство и гинекология, неонатология, кардиохирургия, микросъдова хирургия, хирургично лечение на деца до 1 година с вродени аномалии ще бъдат предложени някои изменения. Значителни са и промените в алгоритмите на почти всички пътеки. На ниво работни групи са представени пред НЗОК и искания за повишение на цените на някои пътеки в АГ, ортопедия, лъчелечение, гръдна хирургия и клинична токсикология, но на този етап промените в цените не са дискутирани на ниво УС на БЛС и Надзорен съвет на касата, съобщиха от Български лекарски съюз, който провежда събор в Равда.
БЛС ще настоява още за нормативни промени, чрез които методиките за остойностяване и заплащане, както и правилата за разпределение на средствата, цени и обеми да станат отново част от НРД, да се възстановят арбитражните комисии чрез промени в ЗЗО, а държавата да заплаща в пълен размер здравноосигурителните вноски за деветте категории, които осигурява.
Специализираната извънболнична помощ ще иска методиките за разпределение на регулативните стандарти и за заплащане да се договарят с НЗОК.
Ако не се приеме предложението поради недостиг на финансови средства, сега съществуващото съотношение първични към вторични прегледи да се изчислява на 3-месечен период Санкции при превишаването на регулативните стандарти да се налагат само ако са превишени на национално ниво за 9-месечен период - е другото, за което специалистите ще настояват. Да се разпределят сумите за регулативни стандарти, като се залагат предварително 105% за направления за консултации и 110% за изследвания. Това означава да се залагат предварително повече суми от предвидения бюджет под формата на направления и изследвания. За диспансеризираните болни също ще се настоява за някои промени, заявяват от БЛС.
При надвишаването на броя прегледи за диспансерен пациент да се заплаща в случай, че не е надвишен общият брой прегледи за диспансеризирани лица при съответния специалист и да не се налагат санкции. При освободените от потребителска такса лица ще се настоява да бъдат освободени само пенсионерите над 75-годишна възраст. За всички останали - социалнослаби, безработни и т.н. таксата да се поеме чрез трансфер от Министерството на труда и социалните грижи, за лицата, лишени от свобода - трансфер на таксата от Министерството на правосъдието. Друга важна промяна, която е съгласувана с НЗОК, е специализиращите лекари да могат да работят в кабинети, без задължително присъствие на специалист. Медико-диагностичните лаборатории също ще могат да извършват дейност без присъствие на лекар по време на целия работен график.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 304

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 274

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 296

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ