19 Април 2024петък14:02 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

Не можеш да обичаш света, ако не обичаш отечеството

Стартира петото издание на ученическото състезание "Народните будители и Аз"

/ брой: 254

автор:Велиана Христова

visibility 896

Ако някой ви каже, че днес е демоде да се говори за национална идентичност, не вярвайте. С тези думи вицепрезидентът Маргарита Попова се обърна в петък вечерта към учители, ученици, учени, общественици, писатели, творци на изкуството, политици, журналисти, които се бяха събрали в Пловдив за откриването на петото издание на ученическото състезание "Народните будители и Аз". Инициативата стартира през 2010 г. и се осъществява до днес с усилията на бившия директор на Образцовата математическа гимназия в Пловдив и бивш депутат от БСП доц. Кирчо Атанасов. Неизменен патрон на инициативата е вицепрезидентът Маргарита Попова. Идеята възражда подобно състезание, което се е правело в Пловдив в 20-те години на ХХ век. За 4 години досега в инициативата са взели участие над 42 000 ученици от училища в Пловдив, Пловдив-област, Пазарджишка област, София-град и Благоевградска област. Състезанието се осъществява от трите ротариански клуба в Пловдив и от клуб Зонта-Пловдив, подкрепяно е от община Пловдив, от областите и от видни наши общественици.
Състезанието има три кръга - на градско, областно и национално ниво. Участват деца от две възрастови групи - от V до Vтт и от Vттт до Хт клас. Всяка участваща паралелка избира за свой патрон един от българските будители и в течение на няколко месеца трябва да издири и научи всички подробности за живота и делото му. Всяка паралелка подготвя и въпроси към противниковия отбор, взаимното "изпитване" преминава винаги с най-голям ентусиазъм и глъчка. Оценка на участието за финалите през месец юни дава жури от учени. Тази година то е от четирима академици - Георги Марков, Васил Гюзелев, Константин Косев и Антон Дончев.
Идеята е учениците да участват в едно патриотично начинание, което им дава повече знания за народните будители и българщината, обяснява Кирчо Атанасов. Формата на състезание се посреща с голям интерес от учениците, те участват в подготовката, както се казва, с мерак. Според тях това занимание е "много по-живо от скуката в училище". Разбира се, има и награди.
При откриването на петото издание на "Народните будители и Аз" Кирчо Атанасов пожела инициативата да се разрасне и тези своеобразни уроци по българщина да станат част от училищния живот на всички ученици в България от V до Хт клас. Защото не може човек да обича света, ако не обича отечеството си. Сред участниците в тържественото откриване бяха зам-председателят на 43-то Народно събрание Янаки Стоилов, бивши депутати като проф. Ваня Добрева и проф. Огнян Сапарев, зам.-министър Ваня Кастрева. За съпричастието си и помощта в състезанията с грамота бе наградена проф. Надежда Драгова, специалист по възрожденска литература. По традиция пет издателства дариха книги на училищата в Пловдив, Пазарджик и регионите.

Маргарита Попова:
За да сме държава, на която думата се чува...


На Земята горят пожари, всеки миг може да се случат страшни неща и само инициативи като тази, които ни напомнят, че имаме нужда от национална идентичност, могат да спасят Земята. Навремето Константин Фотинов, основателят на българската периодика, е бил избран да работи като коректор в едно издание в Смирна, защото там са оценили, че притежава сили, родолюбие, почтеност и знае как да въздейства върху човека така, че да трепне неговото сърце. С какви критерии избираме сега нашите водачи в политиката? Не ги избираме по тези, с които Фотинов е бил избран за коректор! Имаме много какво да научим от великия ни възрожденски период, който дава поуки, валидни и днес, и утре. За да сме държава, на която думата се чува. И когато седнем на мястото си в Европа, другите да чакат какво ще каже България. Длъжни са да чуят, защото историята ни е част от историята на Европа и на Балканите, които Западна Европа не познава. Затова изводите й за нашите географски ширини не са верни. А оттам - и решенията. За тези неща трябва да говорим в Народното събрание и там да слушат внимателно и да знаят, че от 2010 г. върви един проект, който се нарича "Народните будители и Аз". Дано днешните министри на образованието да прозрат, че тази инициатива придоби национални измерения, да я огласят в МС и да я подкрепят финансово, защото без финансова подкрепа и най-добрата идея се случва трудно.
С цялата си душа и сърце лично присъствам всяка година в тази инициатива и говоря с най-голяма обич за отечеството и за хората, на които им трепват сърцето и душата, когато чуят, че става дума за родолюбие, за знание и наука. Защото написаното е памет на човечеството и означава да запазим човешкия род и това, което той е направил. В знанието се вярва, както се вярва в Бога. Цитирам думите на чорбаджи Марко от "Под игото" на Вазов. А ние 25 години забравихме за духовното, което руши прегради.
Проф. Драгова, от вас и от моите преподаватели в гимназията, които бяха морални и стойностни хора, аз се научих така да обичам отечеството си и хората, за които знанието стои над парите. Хората с парите може да ни превъзхождат с нещо, но не и духовно.

Янаки Стоилов:
Духът е този, който може да даде енергия на  нацията


За да си будител, не е достатъчно да имаш таланта и знанието, а трябва и съединение с това, което предлагаш на хората. За нас са останали имената на тези, които са били начело на нацията, а не на тези на пиедестала на длъжностите. Трябва да се обърнем днес с признание към хората, които всеки ден вършат своето будителско дело - учителите, хората в духовността, в културата. Но се питам кои са повече - тези, които отбелязват Деня на будителите, или тези с Хелоуин? Ако не съхраним българското не само като национално и патриотично дело, а като идеи с общочовешко и общоевропейско измерение, няма да имаме достойното си място.
Отново сме в момент, когато ни трябват по-високи критерии за образованието. Именно духът е този, който може да даде енергия на българската нация да излезе на пътя на развитието. Аз имам надежда. Някои будители стават политици, малко политици стават будители - съчетанието на тези две качества може да направи необходимото. Инициативата, която ни събра, трябва да се разширява все повече, за да има тя своята роля в съвременната българска действителност.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 210

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 220

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 204

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ