29 Март 2024петък16:03 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Стената и зайците

/ брой: 261

автор:Николай Коев

visibility 245

Навремето пътувахме с влак до Източна Германия (ГДР). Даваха ни право да обменим съвсем дребна сума левове за марки и... пътешествието започваше. В Румъния на Чаушеску правим някакво прекачване след два часа, през които за няколко кутии цигари "БТ" получаваме пак някакви леи, превръщайки ги моментално в много ценените по онова време хавлиени чорапи. Така след доста уморително пътуване във все още поддържан в приличен вид вагон на БДЖ пристигаме до крайната цел - "нашия" си Берлин. След като вече сме пили хубава бира в Прага и закупили някакви блузки от предприемчиви частници в безистените на Будапеща. Градът около Александерплац ми се видя доста подреден, но някак прекалено за хаоса в славянската ми душа. Пък и онези белези от куршуми и снаряди по някои монументални сгради направо ме смутиха. Представих си пролетните дни на 1945-а с неудържимия щурм на Червената армия и фанатизираната съпротива на фашистите, уплашените хора по мазетата и вдъхновените, но и гинещите, млади освободители на Европа в последните часове на войната. Съзрях в далечината и стената, пазена педантично от всяващи респект войничета с безизразни лица. Тогава, през 76-а на миналия век, възприемах бетонната преграда като логично следствие на блоковото противопоставяне, но все пак с привкус на алогично изкуствено разделяне на една нация. Доста години по-късно 155-километровото съоръжение бе театрално и справедливо изпратено в историята, а в обединения Берлин от руините нахлуха хиляди зайци, намерили през годините на "желязната завеса" свой уют и неприкосновеност в обилните и зорко пазени зелени площи край бетона.
Спомних си за нашествието на дългоухите бозайници, наблюдавайки тържеството по повод четвъртвековния юбилей от падането на Берлинската стена. И не толкова за очевидната уникална способност на германците да възраждат държавата си с труд, а за родните "зайци", оглозгали до кокал тъканта на отечеството ни. За тези цели 25 години след промяната (подмяната), все едно, тези добре охранвани край здравия социалистически бетон същества се втурнаха безпардонно в живота ни и започнаха да грабят стръвно. В естествена симбиоза с политически алчници, подставени бизнесмени купиха труда на поколения честни българи. Напазаруваха си образование и титли, за да се отлепят от същностната си посредственост. Привлякоха с пари и журналисти, за да славят делата им и обитаването в парвенюшки разкош. Издигнаха нови стени около кичозните си имения, но и забиха прегради в съзнанието на отрудения и измъчен в псевдопрехода народ. Те били, видите ли, от западната страна на стената, а  задръстеняците останали носталгично в миналото, т.е. от източната й част. Тези, първите, по правило лобисти за чужди интереси, мнозина и с активно агентурно настояще, услужливо изправят до стената за морален разстрел всичко, което мисли с главата си, а не с портфейла, което милее за държавата, а не за нейното тотално обезличаване. Трябва ли тогава да се учудваме, че актуално проучване на общественото мнение отрежда 55-процентно одобрение за Тодор Живков. И мислите ли наивно, че една водеща личност от соца може да акумулира толкова подкрепа днес, когато и при предишния строй бе обект на доста ирония, а и не само. Животът, преди да падне Берлинската и родната ни властова стена, струва ми се, е истинският повод за народната носталгия. Защото трябва да си слепец, за да не съзреш разликата за преобладаващата част от хората в полза на поръчково анатемосаното време. Не че и тогава нямаше простотия и отблъскващи нейни представители в политиката и цялата палитра на обществения живот, та и в духовната сфера. Не че липсваше слагачество, връзкарство, подлизурство, демагогия, милиционерщина. Да, нямаше много неща, но имаше държава, която работеше и се въздигаше с труда на своите поданици и им отвръщаше с грижа - в образованието, здравеопазването, бита, устройването с жилища, широк достъп до развита култура и наука, и безпрепятствени възможности за създаването на ценности. Ето тук е отговорът за неразбираемите за мнозина резултати от цитираната анкета в полза на "тато". А не според тях в ретроградните мисли на хора от миналото, бъркащи строя със своята младост, когато всичко е било хубаво.
Тъжна и безплодна явно е равносметката за България през изминалите толкова много години. И, питам се с укор, дали всички ние не хранихме връхлетелите ни човекозайци-стръвници от стената. За да се размножат безчет и да превърнат отечеството в територия на проблемното за повечето граждани съществуване. Така че закономерно сега дългоухите доволно танцуват на припознатата за европейски химн "Ода на радостта", а тези, които им подхвърляха лекомислено зелките, стоят с объркани мисли и гузно наведени глави.
Защо и докога?!

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ