29 Март 2024петък04:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Периодът на социализма е успешен за 45% от българите

Трябваше да се фокусираме върху икономиката, не върху политиката, смятат политолози

/ брой: 261

автор:Светла Василева

visibility 44

45 на сто от българите оценяват периода на социализма 9 септември 1944 - 10 ноември 1989 година като успешен. Това сочат данни на "Галъп интернешънъл", представени вчера на дискусия, посветена на 25 години от началото на прехода. 17 на сто пък смятат горния период за загубено време, показват още данните на социолозите.
25 г. след 10 ноември 1989 г. едва 1% от българите оценява прехода като напълно успешен. Само в 4 момента хората са били оптимисти, че ги очаква нещо хубаво. Това са били началото на управлението на Иван Костов, Симеон Сакскобургготски и Бойко Борисов, както и влизането на България в Европейския съюз.
7 на сто от хората мислят, че това са напълно загубени и тежки за народа години, 34% вярват, че дори да е постигнато нещо, загубеното е повече, едва 8 на сто смятат, че е имало грешки и трудности, но постигнатото е повече. Останалите или не могат да отсъдят за едното или за другото, или изобщо нямат мнение.
Големият проблем на България и причина за изоставането й в сравнение с останалите източноевропейски страни е, че след 10 ноември дебатът се съсредоточи около промените в политиката, а не в икономиката. Тази теза разви Димитър Ганев от института "Иван Хаджийски". Според Ганев сега страната отново е пред вододел, пак ще правим реформи и пак се чуват гласове, че приоритетни трябва да са политическите промени. Нито мажоритарната система, нито еднопартийното мнозинство според него ще решат генезиса на проблема, а той е, че политическият елит е тотално делегитимиран. Реформите трябва да бъдат икономически и само икономически, подчерта политологът и призова за нова кръгла маса, но този път за икономически решения и секторни реформи
Уникалността на българския преход според д-р Борис Попиванов е, че мирно, конституционно и законово беше предадена властта, което не се случи другаде. Ние тръгнахме по път, за който няма рецепти и резонно част от елитите ни се увлякоха да търсят изцяло външни модели, които приложиха тук.
Тома Биков от Института за дясна политика определи случилото се на 10 ноември 1989 г. като революция, преживяна от обществото с всички съпътстващи травми. Той оспори термина преход. Според него публичният дебат трябва да се съсредоточи върху това, което предстои. Българското обществото по природа е консервативно. То винаги ще е по средата на една традиционна култура, свързана с Изтока, но гледаща към Запада. Поставено в естествената си среда, то би могло и да произведе нещо смислено. Това, което предстои, каза Биков, е спорът какво общество да бъдем оттук нататък и той ще бъде подхванат от новото поколение. Това ще бъде сблъсък между либерално настроени групи и такива, които искат да съхранят идентичността си.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ