29 Март 2024петък12:31 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Откривателят на нивалина

100 години от рождението на проф. д-р Димитър Пасков

/ брой: 262

автор:Кирил Момчилов

visibility 3081

Можем ли в България да забравим страшната епидемия от полиомиелит (детски паралич), връхлетяла ни в средата на петдесетте години на ХХ век, когато бе прекъснат животът на не едно и две деца, а мнозина остави недъгави за цял живот? Не можем да забравим и появата на вълшебното лекарство нивалин, което върна вярата в душите на родители и деца, че рожбите ще живеят, че парезите и парализите ще бъдат само временни! Ала колко от нас знаят и помнят изобретателя проф. д-р Пасков?
Димитър Спасов Пасков е роден на 18 октомври 1914 г. в с. Горно броди, в Гърция. Медицината е била истинското му призвание, а науката го направи известен не само в България, но и в света. През 1959 г. успешно защитава докторат, а в 1961 г. е избран за професор. Две години по-късно му бе поверена Катедрата по фармакология към Висшия медицински институт в София, която оглавява до 1977 г. (Преди него на този пост е бил бележитият български фармаколог проф. д-р Петър Николов.)
Професор Пасков е автор на повече от 120 научни труда в областта на фармакологията, както и на учебник за студенти и медици. Признат е за един от основоположниците на съвременната българска експериментална фармакология. Като доцент от Института по експериментална медицина през 1956 г. д-р Пасков, заедно с Лилия Иванова-Бубева, екстрахира антихолинестеразната съставка от листата и цветовете на блатното кокиче (Галантус Нивалис) - алкалоид, който нарече галантамин. Изолирана в чист вид тази съставка получи наименованието нивалин.
Димитър Пасков бе щастлив да изследва и да внедри най-известния в страната и в чужбина оригинален български препарат. През онези години нивалинът намери особено голямо приложение в неврологията при лечението на полиомиелита. Лекувани бяха деца в Инфекциозната болница, преболедували от полиомиелит с различна степен на остатъчни явления, т. е. отсъствие на активни движения. Препаратът показа изключително добри резултати - рязко подобрение на двигателната функция; отзвучаване пораженията на лицевия нерв, на глаукомата, като същевременно се е понасял добре от пациентите.
Ще посочим още, че нивалинът намери успешно приложение и при прогресивна мускулна дистрофия, миастения, миопатии, родови парализи у новородени и др. Той се оказа препарат с голяма терапевтична ширина, позволяваща "меко" проявяване на ефекта му при индивидуално дозиране според заболяването на отделния пациент. Многообразието на фармакологичните реакции на алкалоида нивалин дава възможност за използването му при лечението на редица заболявания на нервната система и скелетната мускулатура, особено при нарушение на провеждането на нервните импулси в синапсите и нервните проводници. Днес нивалинът се прилага в различни области на медицината: анестезиология, където се използва неговото антикурарно действие; в хирургията - за лечение на следоперативни парези на червата и пикочния мехур; в психиатрията - за лечение на олигофрения; във физиотерапията - за лечение неврит на слуховия и лицевия нерв. Нивалинът се прилага при лечение на неврити, ангионеврози, невродермити. В токсикологията - при отравяне с морфин и неговите аналози. В рентгенологията се използва за улесняване на функционалната диагностика на стомашно-чревния тракт, холецистография, холангиография и др.
На основата на опита на първото българско оригинално лекарство нивалин бяха разработени и добре познатите ни лекарствени форми: карсил, трибестан, фитин, пефлавит, глаувент.
Името на лекаря, фармаколога, учения и изобретателя проф. д-р Димитър Пасков е свързано и с препаратите нивалет, ИНХА-17 и др. Той е автор на 20 изобретения и оригинални лекарствени форми; основател и пръв председател на Републиканското научно медицинско дружество по фармакология (1975). Заслужилият лекар и изобретател е носител и на Международната награда за наука "Оскар" (1961).
 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 1

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 0

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 0

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 1

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ