26 Април 2024петък14:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Ами ако някое пораснало терористче...

/ брой: 263

автор:Константин Иванов

visibility 3188

В телевизионно предаване, посветено на организираната по инициатива на Людмила Живкова асамблея "Знаме на мира" тези дни, бяха изказани разнопосочни мнения. Едно от тях бе на проф. Пламен Цветков, който авторитетно отсече, че хилядите деца, стичали се от цял свят на асамблеята, са били "терористчета" - ни повече, ни по-малко. Питам се дали някое пораснало вече терористче няма да се изкуши да вапца, както напоследък е модата, открития във вторник лично от президента Плевнелиев паметник на писателя Георги Марков в градинката на пл. "Журналист".
Порасналото терористче не рискува нищо: прецедентът с боядисването на паметниците на Съветската армия и на партизаните пред централа на БСП го доказва. Както е известно, съдийката от Софийския районен съд Мирослава Тодорова оправда поелите отговорността за вандализма Асен Генов и Цветелина Сърбинова. Защото: "Целта на извършителите на акцията е била да изразят политическа позиция", а според становище на Европейския съд за правата на човека в Страсбург, на което се позова Тодорова, "мнение може да бъде изразявано и с художествени средства и артистичен изказ".
При това един такъв "артистичен изказ" на пораснало терористче-бояджийче, би отразявало не само личното му отношение към паметника на Георги Марков, но и на Съюза на българските писатели, и на жителите на въпросния квартал. В обръщението си интелектуалци от "Лозенец" изтъкнаха, че от работниците, изграждащи постамента, едва на 20 октомври научили какъв паметник ще украсява кварталната им градинка. И наивно се възмущават, че не е имало никакви покани и обществени обсъждания на проекта. Явно тези хора не са наясно какъв е правилният "цивилизационен избор", чийто глашатай е присъствалият на откриването на паметника бивш президент Петър Стоянов. Хубаво е, че можахме пак да се порадваме на усмивка 32 зъба, но защо не използва възможността да обясни на възмущаващите се, че твърде догматично подхождат към възлюбеното му понятие "гражданско общество". То се разпростира само върху политически коректни граждани. И не е работа на интелектуалци да преценяват, че е по-логично в градинката да се издигне паметник на техни съкварталци като Елин Пелин, Димитър Талев, Димитър Димов, Валери Петров, Светослав Минков,  на знаменитите артисти Кръстьо Сарафов, Адриана Будевска, Олга Кирчева... Е, вярно, тези знаменитости не са били канени като Георги Марков от Тодор Живков като лични гости на лов. И кой им е виновен, че не са сътрудничили на органите на ДС и не са спечелили доверието им дотолкова, че да имат достъп до най-засекретени полицейски архиви, от които да се родят талантливи романи, филмови сценарии и т.н.
На откриването развя непокорен перчем и първият демократично избран Желю, оказва се - почетен председател на инициативата "Паметник на Георги Марков". Именно той преди две десетилетия се закани: "Сега ще отворим досиетата на ДС и ще хванем виновните престъпници". И съответно беше предприет демарш пред съответните британски власти да ни светнат за истината около прословутия "български чадър", чиято жертва бил станал Георги Марков. Само че колкото се потвърди "българската следа" в атентата срещу папа Йоан-Павел ІІ, толкова се оказа вярна и легендата с чадъра. Естествено, в Лондон не тръгнаха да си посипват главите с пепел във връзка със спекулациите, че Марков е услужвал не само на българската ДС, но и на някакви сходни техни служби на Острова.
Е, не остана място да споменем словото на настоящия президент при откриването, но то едва ли си заслужава хабенето на хартията.  
 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 235

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 216

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 193

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 217

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ