27 Април 2024събота03:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ГЕРБ овладя с мнозинство важните комисии

Парламентът върна забраната за политическото номадство

/ брой: 270

автор:Юлия Кулинска

visibility 57

ГЕРБ премахна паритетния принцип при формирането на важни парламентарни комисии. Това стана вчера при приемането на парламентарния правилник, с който бяха създадени 22 постоянни и временни комисии.
Комисията за контрол над службите за сигурност и използването на СРС ще бъде сформирана на пропорционален принцип и най-много депутати в нея ще има най-голямата парламентарна група, вместо всички групи да имат еднакъв брой депутати. Мая Манолова от БСП попита мнозинството защо, когато в НС се говори за публичност и прозрачност, се осакатява парламентарният контрол върху толкова важна дейност. Тя настоя реформаторите да отговорят защо подкрепят принципа, при който ГЕРБ ще имат пълен контрол върху службите. Мисля да информирам "Протестна мрежа" за действията на тези, с които до вчера тя беше на улицата, предупреди Манолова. По думите й реформаторите са предали това, за което са се борили, в момента, в който са се наредили на депутатските кресла.
 Единствено комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика ще бъде сформирана на паритетен принцип. Мнозинството отхвърли предложението на социалистите така да бъдат съставени още три комисии - по взаимодействието с НПО и жалбите на гражданите, за контрол над службите за сигурност и за наблюдение на ДЕКВР.
Парламентът върна забраната за политическото номадство. В правилника бе записано, че депутат, който е напуснал или е бил изключен от парламентарна група, ще бъде "нечленуващ в нова група". Той няма да може да заявява принадлежност или да бъде приет за член на друга парламентарна група.
За първи път номадството беше ограничено през 2009 г., но тогава чрез партийната субсидия и принципа тя да следва депутата народните представители декларираха принадлежността си към една или друга парламентарна група. Така се осигуряваше "купено мнозинство". В миналия парламент пък беше забранено депутатите да могат да преместват субсидията си от група в група. Отпаднаха обаче текстовете в правилника, които забраняваха изрично на депутатите, напуснали групата си, да могат да се местят в друга или да правят нова.
Отцепниците няма да могат да участват в комисии, което ще ги лиши от близо 10% надбавка към заплатите. Минималният брой на депутатите за образуване на парламентарна група е 10. Когато броят на народните представители в една парламентарна група спадне под определения минимум, тя преустановява своето съществуване.
Съществуващи парламентарни групи няма да могат да се сливат или разделят.
 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ