26 Април 2024петък06:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Хепатитът не боли, но...

Обществото ни все още не е достатъчно информирано за различните типове на заболяването

/ брой: 271

автор:Дума

visibility 648

Той е на Христова възраст.
От две години, откакто знае за заболяването си, единствената му мечта е да види булки дъщеричките си.
През какво чистилище е минал и през какъв ад минава, за да каже днес с привидно спокоен тон "Аз съм с хепатит С".
За болестта му знаят само той, съпругата му и лекуващият лекар. Децата и дори родителите му не знаят нищо. Между другото споменава, че знае няколко чужди езика, заема високопоставен и отговорен пост в международна компания, печели добри пари. Ходи на работа, но никому не може да признае истинското си заболяване, защото у нас все още мнозина (независимо от степента им на интелигентност и образованост) вярват, че хепатит С е "болест на наркоманите и проститутките". "Единственото място, откъдето може да съм се заразил, е зъболекарският кабинет - преди повече от 8 години се наложи дълго време да ми бъдат провеждани стоматологични манипулации", спомня си мъжът.
Заболяването му е в етап, в който вече не помага обичайното интерфероново лечение. Единствен шанс му остава новооткрито лечение. Няколко фармацевтични компании разработват медикаменти без интерферон за лечение на хепатит С. Засега медикаментите имат регистрация само в САЩ, но все още не и в Европа. Въпреки че според правилата на Евросъюза едно лекарство бъде ли регистрирано в една от 28-те страни, то става достъпно и за останалите 27, регистрацията и определянето на цената в България ще вземат поне още година. Докато лекарството няма регистрация в страната ни, нито един лекар няма право да го изписва на пациентите си. Моят герой не е единственият български гражданин, за когото е от жизнена важност да получи това лечение. Десетки са като него. И десетки трябва да кажат на болестта си:

"Изчакай 2 години за лекарството"

Има нарочна програма, но и в нея младият човек не може да бъде включен, тъй като тя е предназначена само за пациенти, които са на смъртен одър и вече се нуждаят от палиативни грижи...

Смята се, че около 107 хил. български граждани са с хепатит С, но едва 3% от тях знаят за заболяването си и се лекуват. При останалите още не са се проявили симптомите на болестта. Така се случило и с 33-годишният мъж, който не си спомня за никаква медицинска манипулация, освен за поредица от посещения при зъболекар преди 8-9 години.
Медицинската наука е установила, че при около 20% от заболелите болестта ще се прояви, когато е много късно за лечението й и вече ще са развили цироза, а останалите с годините ще развият хронична инфекция. Според специалисти по чернодробните болести по целия свят през следващите 10-20 години смъртността от нелекуван хроничен хепатит ще се увеличи 2 до 3 пъти.
Затова не само лекарите, но и от сдруженията за борба с хепатита "Хепасист" и "Хепактив" призовават:

"Изследвай се за хепатит!"

Национално представително проучване показва, че нашенецът не само не прави разлика между хепатит В и С, но и бърка хепатит С с хепатит А. Показателен е фактът, че 2/3 от анкетираните са убедени, че с редовното миене на ръцете си са защитени от хепатит С. Най-голямо объркване има при въпроса за проявите на симптоми за хепатит С - само 10% от участниците са посочили, че доста често симптоми при заразяване с болестта няма, което е точният отговор.
Едва 10% от хората са се изследвали за хепатит С през изминалата година, а 64% никога не са се тествали за заболяването.


Докато вирусът от тип В в 60% от случаите се предава по полов път, то при тип С в около 65% от случаите заразата е пренесена по кръвен път - при медицински и козметични манипулации, при т.нар. инжекционни наркомани, при татуиране, пиърсинг, ползване на обща четка за зъби или обща самобръсначка, обеци и пр. Не използвайте едни и същи сламки или тръбички за смъркане на кокаин, препоръчват специалисти. Не са застраховани и медицинските специалисти - преди няколко години зъболекарка се зарази с хепатит С от пациент, независимо че е работила с маска и ръкавици, но нямала очила.
 По думите на проф. Константин Чернев

едва в 5 до 6% заразяването е по полов път.
За хепатит С, за разлика от типовете А и В, няма ваксина. Затова единствен шанс за предпазване е информирането и периодичните изследвания. Проф. Чернев подчертава, че хората до 50 г. добре е да се изследват поне веднъж на 5 години, а по-възрастните може и по-рядко.

V Хепатит С не се предава чрез обичайни контакти като прегръщане, споделяне на прибори за хранене, храна или вода.

"Когато вирусът на хепатит С (за по-кратко HCV) влезе в тялото ви, вашата имунна система освобождава химикали във вашия кръвен поток, които да помогнат да се справите с вируса на хепатит С. Тези химикали се наричат антитела. Ако вие имате HCV антитела, това означава, че вие сте били инфектирани с HCV, но това не означава, че имате активен HCV. При някои хора (2 до 4 на всеки 10) естествената защита на тялото може да успее да се справи с вируса, но при останалите 6 до 8 души, тялото не успява да убие вируса", обясняват от "Хепактив". Оттам уточняват, че има два типа тестове, които се използват, за да се определи дали някой е инфектиран с хепатит C - Elisa и Riba. Но, за да се установи дали вирусът на хепатит С е активен, трябва да се направи друг кръвен тест, който се нарича тест за вирусно натоварване.
Ако се окаже, че сте инфектиран, желателно е незабавно да се обърнете към най-близкия център за лечение на хронични вирусни хепатити. Те са 12 в страната.

Всичко минава през черния дроб

Черният дроб е най-сговорчивият и търпелив орган в човешкото тяло. Колкото и да го тормозим, той не ни предава. Дори когато е много изтерзан, дава ни възможност да го заменим, но пак не предава стопанина си, казва доц. д-р Йордан Генов от Клиниката по гастроентерология в УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ".
Черният дроб е разположен в десния горен квадрант на коремната кухина, под купола на диафрагмата. Той е най-големият орган в човешкото тяло, като теглото му е около 1500 г, а в кръвонапълнено състояние теглото му достига 2400 грама. При възрастните масата му е 1/50 от масата на цялото тяло, а при децата е 1/18 до 1/20.
Вашият черен дроб осъществява над 500 важни функции. Почти всичко, което ядем, пием, пушим, гълтаме или абсорбираме през кожата, преминава през черния дроб.
Най-увреждащото нещо за черния дроб е алкохолът.
 
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ