28 Март 2024четвъртък17:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Европа

Край на затягането на коланите в Европа!

Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент с предложения за инвестиционната политика на ЕС

/ брой: 271

visibility 37

Сергей Станишев

Ние, европейските социалисти, отдавна призоваваме за съживяване на икономиката чрез всеобхватна инвестиционна програма. Благодарение на неуморните ни усилия мнозина в Европа вече приемат това като ключ към създаването на нови, качествени работни места, и връщането на икономиките обратно на пътя на растежа. Новата Европейска комисия се ангажира да реализира инвестиционен план на стойност 300 млрд. евро, което беше поставено като предварително условие от наша страна, за да получи Жан-Клод Юнкер подкрепата ни за председател на комисията.
Вече повече от 5 години всички европейски граждани страдат от погрешния подход към кризата от страна на консервативните правителства и техните политики, основани само на бюджетни съкращения. Повече от 25 милиона европейци останаха без работа, от които 5 милиона са млади хора. Време е да обърнем страницата. Новата комисия носи тежката отговорност да реши тези проблеми. Очакваме конкретни ангажименти, а не прах в очите. Очакваме мерки, които да имат силно, положително и устойчиво влияние върху европейската икономика и значително да подобрят нивото на живот на гражданите. Ние, социалистите, ще следим строго тяхното формулиране, прилагане и резултати.
Вярвам, че на последните европейски избори гражданите ясно изразиха волята си за промяна. Този вот не само ни задължава да работим с всички сили за тази промяна, но също така и да го направим в спешен порядък, тук и сега - преди да сме започнали да говорим за "изгубено десетилетие" - в икономически и социален аспект. Тази промяна трябва да бъде внимателно обмислена като част от една обща, дългосрочна визия за Европа. Светът очаква от ЕС да играе водеща роля, но вместо това, последните 5 години в криза направиха трудно постигането дори на собствените ни цели, заложени в стратегията "Европа 2020".
През изминалата седмица Групата на социалистите и демократите в ЕП и Партията на европейските социалисти се обединихме около няколко ключови принципа, на които трябва да се основава новата европейска инвестиционна стратегия. Те включват устойчиво развитие и използване на ресурсите, и политика за реиндустриализация в Европа, която да стимулира растеж в по-малко развитите региони и да генерира осезаеми икономически и социални ползи за обществото като цяло.
Излязохме и с конкретни мерки за осъществяването на този план, и предложихме създаването на специален Европейски инвестиционен инструмент. Чрез него ще се привлекат допълнителни частни инвестиции в приоритетни сфери, пряко свързани с повишаване на конкурентоспособността, осигуряването на растеж и заетост, както и преодоляването на икономическите и социалните различия в Европа. Това са енергетиката, устойчивото използване на ресурсите и адаптирането към климатичните промени, "дигитализирането" на икономиката и човешкият талант и потенциал (образованието и ученето през целия живот). В тази връзка предлагаме увеличение с 10 млрд. евро на средствата за Младежката гаранция, която осигурява възможност за борба с безработицата при младите - бъдещето на Европа.
Крайно време е да разширим инвестициите на европейско ниво - както чрез бюджета на ЕС, така и чрез увеличаване на капацитета на Европейската инвестиционна банка. Също така обаче, трябва да бъдат подкрепени и националните банки за развитие, за да се повиши инвестиционния потенциал на страните членки на ЕС. За да стане това обаче, е необходимо да се даде повече свобода на действие за националните бюджети за инвестиции. Настоящата регулаторна рамка, създадена чрез Пакта за стабилност и растеж и ред други споразумения на европейско ниво, спъва развитието и задълбочава икономическите и социални различия в ЕС. Нивата на публичен дълг остават стряскащо различни между отделните държави. Не успяваме да се справим с нелоялната фирмена конкуренция, икономическата миграция, укриването и избягването на данъци. Задълбочава се социалното разслоение. Ето защо е необходимо и да въведем фискални системи, които да осигурят по-справедливо преразпределение на благосъстоянието. Да прехвърлим фискалната тежест от труда към капитала и да засилим социалната кохезия.
Дори за десните сили в Европа вече е ясно, че ни трябва Европейски инвестиционен план, за да се възстановим от продължителната икономическа криза. Той обаче трябва да поставя хората на първо място, бързо да подобри качеството на живот, да даде бъдеще и перспектива на младите и да осигури достоен живот и труд на всички. Европа най-накрая трябва да започне да инвестира в своите граждани! Ние, социалистите, ще продължим да бъдем в предните линии на борбата за тези промени, като отстояваме докрай нашите принципи и идеи.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 293

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 263

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 286

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ