28 Март 2024четвъртък14:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Булевард/Срещи

Кристо:

Сърцето ми поиска да остана тук!

Ако можеш да правиш всичко с любов и удивление, значи можеш всичко, твърди известният български рапър

/ брой: 271

автор:Альона Нейкова

visibility 1768

Кристо (Христо Балабанов) е рапър, актьор, режисьор и продуцент, автор на доста сингли, превърнали се в номер едно на родната хип-хоп сцена. Снима се в български телевизионни сериали, участва и в американски филми. Завършва престижен колеж в Ланкастър, САЩ, където учи актьорско майсторство, режисура, бизнес администрация, студийни изкуства и танц. Прави впечатление с атрактивни клипове, които снима към песните си, в част от тях явно личи социалната ангажираност на Кристо към проблемите на младите хора в България.

"Нормално е да използвам езика на улицата"
"Трябва да се учим от децата"


- Кристо, какво те накара да напишеш най-новата си песен "Аз мога", която вече превзе интернет пространството?
- Идеята дойде от русенския предприемач Мартин Йорданов. Той се впечатли от парчето ми "Оставам тук", което направихме през 2012-а с Лора Караджова. Като цяло, проектите ми имат социална ангажираност и насоченост. Затова приех с отворени ръце и сърце и инициативата Richmart Junior, която цели да насочи вниманието към децата с неуморния им ентусиазъм и тяхната невероятна креативна енергия. Занимавам се с музика най-вече заради посланията, които отправям към хората. За мен е важно как мога да им повлияя позитивно и да въздействам на обществото, в което живея.
- Колко бързо написа парчето?
- Доста! Но най-важното е, че то носи голям заряд.
- Смяташ ли, че си различен рапър, понеже не залагаш на скандални текстове, а се опитваш да внушиш нещо стойностно на хората, които те слушат?
- Може да се каже. Наистина съм ориентиран към социални послания, но това не означава, че в някои от текстовете ми никога няма да има нещо, което другите биха нарекли простотия. Все пак съм рапър, в стилистиката ми е да кажа и нещо по-скандално, съвсем нормално е да използвам езика на улицата. Стремя се обаче да се съобразявам, да не прекалявам, да нося правилното послание. Не приемам просто да се говорят и да се пеят простотии заради самите простотии.
- Защо реши да заложиш на социално насочени текстове?
- Защото чувствам социална отговорност. Бил съм дете, знам как съм подражавал на известните хора. Наясно съм, че ме гледат и слушат малките. Мога да преценя и как един грешен текст може да повлияе на децата и да обърка живота на някого. Факт е, че като застана пред микрофона или на екрана, нося отговорност.
- Ти самият защо остана тук, а не напусна България, както много други твои връстници, въпреки че си имал възможност и шанс?
- Следвах в Щатите, в едно от най-добрите училища там. Но след първата година усетих липса, не се чувствах като у дома си. Разбрах, че имам нужда да се върна в България. Всичко ми липсваше! Проумях, че имаме много хубава държава, страхотна природа, приятни хора, талантливи личности... Защо трябва да бягаме от всичко това?! Нали затова са родните страни - да имаш усещането за принадлежност към народа си, да се чувстваш добре, сигурен, спокоен... Просто сърцето ми поиска да се върна, да остана тук!
- Даваш името си на нова модна колекция, създадена от деца за деца. Какво те накара да го направиш?
- Това беше един от най-подходящите проекти за старта на кампанията, който цели да се подпомагат млади таланти. Като се ангажират за подобни инициативи децата, те могат да се изразят в сферата на рисуването, в създаването на техни модели дрехи, както и в много други области като пеенето, танците и най-различни изкуства.
- Излезе и видеото към най-новата ти песен "Аз мога", която е с позитивно послание и акцентира именно върху това, че за малчуганите няма нищо невъзможно и те са по-силни, отколкото може да предположим...
- Децата са чисти, не са обременени от страхове за провал или от предразсъдъците на другите. Малките са смели, любопитни, игриви, будни, енергични, креативни и всичко възприемат като на игра - те се забавляват постоянно. Е, това не е ли формулата за успех и мисия на всяка една водеща компания, корпорация, спортен отбор или творчески екип?! Имаме толкова много да се учим от децата. Като че ли възрастните вече не си задават въпроса "Защо?", спират да експериментират, да рискуват, да творят и да работят с любов. Е, точно това могат децата - да правят всичко с любов и удивление. Ако можеш това, значи можеш всичко!
- Тоест, приемаш децата като равностойни партньори на възрастните?
- Да! Смятам, че децата могат да бъдат отлични консултанти в бизнеса, изкуството, политиката... Нека все повече фирми и рекламни агенции се допитват до децата, защото техните идеи носят свежест и изненадваща острота, от която всички ние имаме нужда. А малките имат нужда да бъдат чути и да се чувстват значими в един свят, като че ли създаден само за големите.
- Работил си със Сантра, с Галя от дует "Каризма", с поп-фолк певицата Галена, с Лора Караджова... Какво те привлече за творчески проекти с тях и кои са различните и общите неща между тези изпълнителки?
- О, те са много различни, но всяка една от тях има своите добри качества. Много съм научил от работата си и със Сантра, и с Галена, и с Лора, и с Галя... Скоро ще излезе и новата ни песен с Жана Бергендорф (победителката на българското издание на "X Factor" през 2013 г. - бел. ред.). Всички, с които сме правили нещо заедно, са много креативни хора, държат на изкуството си, перфекционисти са, знаят доста и са наясно как трябва да се изпипват детайлите. Направи ми впечатление, че са, общо взето, работохолички.
- Да правиш дуети не е ли по-трудно, отколкото да се изявяваш сам? Или по този начин може върху другия да се прехвърли отговорността за евентуалните несполуки на сцената?
- (Усмихва се) Да пееш с някого наистина не е лесно. Трябва много да се съобразяваш, за да може накрая всички да са доволни. Особено трудно е, когато работиш с жени, защото те са капризни, имат по-особени настроения... Но, честно казано, изпитвам огромно удоволствие, като правя дуети с певици.
- Как върви филмовата ти кариера - все пак си учил актьорско майсторство?
- Снимам се предимно в американски продукции, имам и няколко епизодични участия в български сериали. Вече участвах в над 12 филма, в които получих възможността да се изявя като актьор. Е, играх досега предимно малки роли, но се надявам те да стават с времето все по-големи.
- Как ще отговориш на онези, които биха те обвинили, че ти е лесно да останеш тук, в България, понеже се издържаш от чужди продукции?
- Е, участието в американски филми не е основният ми доход, издържам се и от други проекти. А и съм за това - българите да успяват не само в родината си, но и да могат да пробият навън. Трябва да покоряваме света! Но да не забравяме, откъде сме тръгнали, да помним, че сме българи! Все пак трябва да се връщаме от чужбина, да работим и тук.
- Необходимо ли е според теб държавата да се ангажира повече с решаването на проблема, който засяга емигрирането на младите хора от България?
- Постоянно трябва да се мисли и да се действа в тази посока. А на институциите постоянно да се напомня за проблемите на младите, които от своя страна не бива да забравят какво означава да имаш дом, семейство, приятели, какво ги чака навън, какво ги кара да се чувстват спокойни и сигурни и какви възможности имат в родината си. Хубаво е, че от време на време има кампании, които акцентират именно върху подкрепата и развитието на децата, за да може те наистина да останат тук!

Хип-хоп изпълнителят с децата, представящи модната линия Kristo by Richmart

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 176

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 199

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ