26 Април 2024петък19:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Лов и риболов

Делфинът

/ брой: 271

visibility 35

На Недка Бозаджиева

Приморско. Лятото на 1987 година. След бурна нощ по барове и дискотеки си лежах кротко до гаджето на плажа. Изведнъж детски писъци ме пронизаха. Скочих. Помислих, че някое дете се дави и хукнах към морето. "Акула! Акула! Ето, там е!" - сочеше с пръстче десетинагодишно момиченце. За секунди къпещите се в морето изскочиха на плажа. Настана суматоха. Майки търсеха децата си, бащи се чудеха какво да правят. Никой не смееше да влезе във водата и да провери какво е видяло детето. Започнаха оживени споровe: "В Черно море няма опасни акули". "Може и да се е появила някаква". "Да не би детето да е видяло труп на удавник?" и т.н.
С няколко приятели започнахме да си даваме взаимно кураж и решихме да нагазим в морето. За всеки случай си взех харпуна. Тръгнахме към мястото, посочено от детето. Водата стигна до кръста.
Изведнъж на няколко метра пред мен съзрях голямо туловище. Вдигнах харпуна и застинах в напрежение. Животното стоеше неподвижно. Никакви признаци на агресивност. Престраших се и започнах да го приближавам внимателно с ръка на спусъка. Ясно различавах перката, гърба, главата... "Делфин!" - извиках радостно. С помощта на приятелите ми започнахме да го изтегляме внимателно към плиткото. Хората на брега си отдъхнаха, дори по-смелите деца дойдоха да го погалят. Огледахме го внимателно. Не беше ранен.
"Защо е тук?" "Какво го е довело на плажа?" Някой изказа предположение, че делфините се самоубиват, както китовете: засилват се във водата и изкачат на брега. Делфинът (някой го определи от вида "Монако") стоеше кротък и почти безжизнен. Не се дърпаше, когато го пипаха, галеха и дори яздеха децата.
След едночасово шоу решихме да го върна навътре в морето. Взех си плавниците, шнорхела и очилата. Обгърнах внимателно делфина и заплувахме. Навътре, навътре, навътре... Останахме сами, далеч от шума и суетата. Обзе ме някаква първична сила. Почувствах се като един истински Ихтиандър, порещ вълните заедно с верния си помощник. Яздих го, гмуркахме се, изплувахме... Делфинът предусещаше желанията ми и следваше всяко мое движение. Не се отделяше от мен. И в детските си мечти не се бях виждал като герой от такава приказка.
Брегът отдавна не се виждаше. Никога не бях влизал толкова навътре в морето. Не се страхувах. Знаех, че каквото и да се случи, моят нов приятел ще ми помогне.
Защо няма средство, сеизмограф, компютър, който да улови и увековечи това вълшебство? Защо не може да се опише с перо това обаяние? Осъзнавах, че никога през живота ми няма да се повторят тези мигове. Прегръщах го, целувах го. На раздяла дори ми се доплака. Отблъснах делфина от себе си и започнах да плувам към брега.
На плажа приятелката ми стоеше почти разплакана. Оказа се, че ме е нямало близо два часа. Мислела да се обади на спасителите да ме търсят. Учудващо за мен не чувствах никаква умора. Откъде се бяха взели тези сили?
Седнахме да играем карти, но през цялото време си говорехме за делфина. Колегата ми Владо Костов се ядосваше, че докато вземе фотоапарата от бунгалото, ние сме отплували. Друг пък къде на майтап, къде сериозно се тюхкаше, че не сме му "ударили ножа". "Знаеш ли какво пируване с делфински пържоли щеше да падне?"
Играехме, говорихме, а аз с половин око все поглеждах към морето. Стори ми се, че мернах гърба на делфина на гребена на една вълна. Оставих картите, казах на Владо да вземе фотоапарата и тръгнахме към морето. И наистина, половин час след като бях излезнал на плажа, делфинът се появи на същото място. Този път фотографирахме събитието.
Отново взех плавниците, шнорхела, очилата и поехме с делфина навътре в морето. Реших да сменя тона и да му говоря като на непослушно дете: "Защо излизаш бе, глупчо? Какво искаш - да се самоубиеш или да станеш на пържоли? Само да си се върнал още веднъж!" Когато влязохме на 400-500 метра в морето, се оттласнах грубо от него и заплувах обратно. До вечерта делфинът не се появи.
На другата сутрин станах рано и тръгнах по пустия плаж. Нямаше тяло на мъртъв делфин.
 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ