Руска кухня
Кис?л от пресни малини
/ брой: 275
Киселът е един от любимите десерти в Русия. Първоначално добавяли нишесте за сгъстяване, като го приготвяли от сварени ферментирали житни култури (така получава и името си - от думата „к?сел“). Киселите с нишесте се правили гъсти и се предлагали с мляко.
Днес киселите се варят от пресни и сушени плодове, сокове, сиропи, мляко, хлебен квас. В плодовите кисели се добавя картофено нишесте, а в млечните и бадемовите – царевично, което придава по-нежен вкус. Преди употреба нишестето се разбърква с охладена преварена вода, сироп или мляко, след което се прецежда.
Ще са ни нужни (за кисел от малини):
4 чаши вода, 400 г малини, 3/4 чаша захар, 3 супени лъжици картофено нишесте.
Начин на приготвяне:
От малините се изцежда сокът. Прелива се в порцеланов съд и се оставя на студено.
Остатъците от плодовете (пулпа) залейте с вода (3 чаши) и прецедете. Добавете захар, сварете и сгъстете с нишестето, разбъркано с вода (1 чаша). Свалете кисела от огъня веднага като кипне, добавете пресния лимонов сок, разбъркайте.
Сервирайте със студено мляко, бита сметана или ванилов топинг.
В пулпа може да добавите вода, да кипнете и прецедите. В кисела може да добавите разтворена лимонена киселина (1 г).
Гъстите кисели след добавянето на нишестето се варят на слаб огън при постоянно бъркане с дървена лъжица. За да сервирате, изсипете кисела от формичката в стъклена купичка или чинийка, предложете отделно студено пастьоризирано мляко или течна сметана. Средно гъстите или полутечните кисели не се варят след добавянето на нишестето, а само се кипват, след което се разливат в чаши и оставят на студено.
За съжаление в България не съм ял кисел, но ще ви хареса, повярвайте ми, особено на вашите деца.
Готвач Юс