10 Май 2024петък01:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Руска кухня

Кис?л от пресни малини

/ брой: 275

автор:Дума

visibility 1545

Киселът е един от любимите десерти в Русия. Първоначално добавяли нишесте за сгъстяване, като го приготвяли от сварени ферментирали житни култури (така получава и името си - от думата „к?сел“). Киселите с нишесте се правили гъсти и се предлагали с мляко.
Днес киселите се варят от пресни и сушени плодове, сокове, сиропи, мляко, хлебен квас. В плодовите кисели се добавя картофено нишесте, а в млечните и бадемовите – царевично, което придава по-нежен вкус. Преди употреба нишестето се разбърква с охладена преварена вода, сироп или мляко, след което се прецежда.
Ще са ни нужни (за кисел от малини):
4 чаши вода, 400 г малини, 3/4 чаша захар, 3 супени лъжици картофено нишесте.
Начин на приготвяне:
От малините се изцежда сокът. Прелива се в порцеланов съд и се оставя на студено.
Остатъците от плодовете (пулпа) залейте с вода (3 чаши) и прецедете. Добавете захар, сварете и сгъстете с нишестето, разбъркано с вода (1 чаша). Свалете кисела от огъня веднага като кипне, добавете пресния лимонов сок, разбъркайте.
Сервирайте със студено мляко, бита сметана или ванилов топинг.
В пулпа може да добавите вода, да кипнете и прецедите. В кисела може да добавите разтворена лимонена киселина (1 г).
Гъстите кисели след добавянето на нишестето се варят на слаб огън при постоянно бъркане с дървена лъжица. За да сервирате, изсипете кисела от формичката в стъклена купичка или чинийка, предложете отделно студено пастьоризирано мляко или течна сметана. Средно гъстите или полутечните кисели не се варят след добавянето на нишестето, а само се кипват, след което се разливат в чаши и оставят на студено.
За съжаление в България не съм ял кисел, но ще ви хареса, повярвайте ми, особено на вашите деца.
Готвач Юс

 

Бивша манекенка пое шефското място на фонд "Земеделие"

автор:Дума

visibility 605

/ брой: 85

Розоберът подрани заради топлото време

автор:Дума

visibility 491

/ брой: 85

"Райънеър" започва да лети до пет нови дестинации

автор:Дума

visibility 504

/ брой: 85

Сърбия и Китай засилват сътрудничеството си

автор:Дума

visibility 523

/ брой: 85

6 страни от ЕС зачели иногурацията на Путин

автор:Дума

visibility 609

/ брой: 85

"Алтернативата" е опасна за демокрацията

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 85

Накратко

автор:Дума

visibility 471

/ брой: 85

Фашизъм в действие

автор:Александър Симов

visibility 599

/ брой: 85

Жестоката реалност

visibility 542

/ брой: 85

Пари връщате ли?

автор:Таня Глухчева

visibility 488

/ брой: 85

Късата памет на историята

автор:Боян Бойчев

visibility 562

/ брой: 85

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ