29 Март 2024петък12:40 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ОТКРИТ УРОК

Опашка, дефицит, пазарска мрежа

/ брой: 275

visibility 108

Алексей Михеев

Днес в Русия пред касите в супермаркетите се извиват опашки от купувачи с пълни колички – по това съвременна Русия много прилича на другите страни. В съветско време обаче опашката представляваше особен феномен, чието описание изисква по-специфични думи.
На рафтовете в магазините бяха наредени „непродаваеми“ стоки, които не се радваха на голямо търсене. И когато пускаха нещо наистина необходимо, веднага се образуваше опашка, която понякога се точеше с часове. В тази ситуация се използваха глаголите „давать“ (пуснаха) или „выбрасывать“ (изкараха) (съкратения вариант на „Выбросили в продажу“ (изкараха за продажба): „В хлебарницата изкараха кафе!“ или „В универмага пуснаха дънки!“.
Имаше един известен виц за една жена, която като видяла опашката се наредила и пита: „Кто последний?“ (Кой е последен?), и чак след това: „А что дают?“ (Какво са пуснали?). Вицът не е толкова далеч от истината: по съветско време хората дори да нямат намерение да пазаруват, за всеки случай си носеха в джоба пазарска мрежа, която още през 30-те години известният естраден комик Аркадий Райкин като на шега кръсти „авоська“ – от старата руска дума „авось“ (току виж), която може да се обясни като „А вдруг?“ (Ами ако?). При това самото наличие на опашка означаваше, че „са пуснали“ нещо наистина важно и щом са го пуснали, значи трябва да се купи.
Не беше задължително да стоиш постоянно на опашката: можеше просто да си запазиш място. Питаш: „Кто е последен?“ и като разбереш, казваш на последния: „Я буду за вами“ (след вас съм), след което можеш спокойно да отсъстваш известно време.
На стоките, които свършваха бързо, казваха „дефицит“. И щом се разчуе, че в магазина са докарали „дефицитни стоки“ (като дънки например) и сутринта ще изкарат за продажба въпросните дефицитни стоки, опашата се извиваше още от предната вечер, а за да не чакат хората цяла нощ, се правеха списъци. Всички желаещи се записваха в списъка и получаваха номерче, което много често си записваха на ръката, за да не забравят.
Днес при такова изобилие от стоки класическите съветски опашки за дефицитни стоки и списъците вече не са актуални; но нещо от тях все пак е останало. В поликлиниките например пред лекарските кабинети често възникват спорове за това, как да се организира опашката: по запазен час или по ред на пристигане.

 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 1

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 0

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 0

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 1

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ