24 Април 2024сряда06:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Огледало Руснаците не се интересуват от политика и не вярват на съдилищата.

Скалата на ценностите на редовите граждани

Фондацията „Обществено мнение“ (ФОМ) проведе проучване, за да разбере кои са най-важните права за руснаците. И откри неочаквани неща.

/ брой: 275

visibility 132

Марина Образкова

За руснаците най-ценни са: медицинското обслужване, работата и заплащането на труда, справедливите съдилища и безплатното образование. Освен това експертите отбелязват, че руснаците не вярват на властта и не се интересуват от държавното управление.
Най-ценните права за гражданите са правото на безплатно медицинско обслужване (74%), правото на труд и неговото заплащане (58%), правото на справедлив съд (55%), безплатно образование (54%) и личната свобода (46%). Свободата на словото е най-важна едва за 18%, правото на „различни убеждения“ - за 11% от гражданите, правото на избор, правото да бъдат избирани, както и правото на свободни събирания са важни за по 5% от анкетираните, а „правото на участие в управлението на държавата“ – за 4%.
Председателят на ФОМ Александър Ослон заяви, че ако се съди по социологическото проучване, повечето от анкетираните не се интересуват от политика. Според него институцията на изборите не е свързана с държавното управление и не изглежда „важна и престижна“. При това повечето граждани (57%) смятат, че могат да търсят правата си чрез съда само в краен случай, когато не могат да се защитят по друг начин (за една година броят на хората, подкрепящи това мнение, е нараснал с 13%). В това, че правата трябва да се защитават най-напред в съда, са убедени 30% от запитаните.

 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ