18 Април 2024четвъртък15:57 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Стоян Мирчев:

БСП пропусна да освети управлението на Борисов

Съжалявам тези, които повярваха на цирка на АБВ, смята народният представител на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ

/ брой: 275

автор:Павлета Давидова

visibility 30

Стоян Мирчев е на 32 г., завършил е магистратура по маркетинг в УНСС, 8 години е работил в частния сектор. През 2013 г. е назначен за началник кабинет в Министерството на инвестиционното проектиране. Беше избран за народен представител на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ в 43-то НС от 23-ти МИР в столицата.


- Доволен ли сте от представянето на БСП на последните избори?
- Не мога да бъда доволен. Избирателите ни отредиха роля на опозиция. Факторите са много. Ние като всяка голяма партия се явяваме на избори, за да ги спечелим. Сега получихме малко гласове, имаме свита група в парламента. Загубихме над 200 хил. избиратели. Това очевидно е проблем.
- На какво се дължи?
- Има външни и вътрешни причини, но има и исторически. След края на Студената война светът стана еднополюсен. Победи презокеанският неолиберален модел и тяхната глобализация. След края на Варшавския договор трябваше да приключи и разширяването на НАТО. Това бе договорено, но стана друго. Новият световен модел започна инвазия по всички линии в глобален мащаб. Първи бяха страните от бившия съветски блок, заедно с България. БСП се адаптира към новите капиталистически реалности. Прие част от постулатите на новия ред с цел да запази възможно най-много от типичните за нас, социалистите, социални придобивки. Но през последните години те се стопиха съвсем. БСП уж балансира, като едновременно е полусоциална и полукапиталистическа партия. Но май нещата се наклониха към второто. Оттук е и голямото разочарование от БСП. Паднахме между двата стола. Това се тълкува като конкретни грешки на партията, а по същество е изпускане на нашата политическа идентичност.
Във външен план битката между Изтока и Запада прие огромни размери. Световни анализатори вече говорят за Трета световна война. И то не студена. Сами виждаме как горят Северна Африка, Близкият изток, Украйна. Аз наричам тази битка "война за енергиен монопол". ЕС е огромен пазар за въглеводородни енергоресурси. В Близкия изток се сблъскват американските, израелските и саудитски интереси, от една страна, и от друга - ирано-иракско-сирийските. Неслучайно виждаме пламъците по тази линия. В избухването на Украйна можем да видим опит да се пресече газовата линия между Русия и ЕС. Енергопреносната мрежа в Украйна вече е в ръцете на американски фирми.
И тук, в горещата зона, попада България. Пътят за руски газ "Южен поток". Той не само обезсмисля конфликта в Украйна, но и ще подпомогне индустрията в бедната южна част на Европа. "Южен поток" бе обявен за лош, докато големите западни икономики пазят като писано яйце подобния "Северен поток".
Някои световни сили имат интерес да поддържат нестабилна политическа обстановка у нас. Има достатъчно информация за платени протестиращи, саботаж на предишния парламент от ГЕРБ, медийна истерична пропаганда в полза на стотина активни "ранобудни и интелигентни", протестиращи цяла година, атаката от десетки неправителствени организации с финансиране от "Отворено общество" и "Америка за България".
Тук е редно да се спомене и деструктивната политика на АБВ. Освен че ни ползваха като боксова круша в кампанията, те се представяха за лява алтернатива. Спомням си интервю на г-н Калфин от август, как прогнозира, че АБВ ще е опозиция. Днес той е дръзновен вицепремиер в дясноцентристко, бих казал в крайно дясно правителство. Програмата му е неолиберална, първите му стъпки са крайно десни. Става ми тъжно за всички лявомислещи хора, които повярваха на цирка, който АБВ им разигра.
БСП не направи най-важното - осветляване на управлението на Борисов и неговите престъпления. Имахме напълно грешно отношение и поведение с коалиционния партньор. Липсваха ясно разписани параметри и политики в съвместната ни работа. Да не забравяме ключовата грешка с Пеевски. Липсата на ясна позиция и ефективни действия спрямо "калинките" на ГЕРБ, които бяха задръстили администрацията в държавата. Многото компромиси, които правителството направи без ясно и приемливо обяснение.
На евроизборите БСП получи горчив урок. След това промените в партията се забавиха, анализите увиснаха във въздуха без последствия.
- Какви трябва да са приоритетите на настоящия парламент?
- Има много големи язви в обществото. Криминалната реалност около КТБ и опитът да се изтеглят милиарди нов заем за сметка на данъкоплатеца. Връщането на доверието на хората в институциите. Осветляване и справяне с бежанския сирийски проблем.
Най-важното е да се направи национална дългосрочна програма за овладяване и след това обръщане процеса на демографската катастрофа. Тук включвам стимулиране на раждаемостта, но специално сред образовани, създаващи национален продукт работещи слоеве и съсловия. Здравеопазване, не само защото е основно гражданско право, но и защото държавата не може да се развива без здрави, енергични и активни хора. Образование, това е може би крайъгълният камък. Без образовани хора няма да имаме работеща модерна икономика, създаваща висока принадена стойност. Икономика, която да задържа тук младите и образованите, активните и изобретателни българи.
- Вие сте най-младият народен представител на БСП в 43-то НС. В коя сфера ще бъдете най-полезен?
- Икономика, това е образованието ми, но и това е основа за решаване на всички проблеми в отделните сфери. Социална политика, защото приляга на една истинска социалистическа партия. Образование, не само като фундамент за справяне с гореописаните проблеми, но и като незаменим лост при възпитаване на национално самосъзнание и патриотизъм у младите.
- Имаха ли младежите достатъчно представителство в листите на БСП?
- В 23-ти МИР, от който съм избран, младежите са на около половината места в листата. В парламента, при само 39 наши депутати, младежите не са достатъчно представени.
- Самият вие идвате от род, свързан с висшите етажи на БКП. Партията е критикувана, че младежите й разчитат повече на семейните връзки, отколкото на личните си качества. Как бихте опровергали това?
- Имате предвид дядо ми Стоян Михайлов. Той беше един от малкото критици при управлението на Живков. Винаги е защитавал принципите си и се е борил за истината. Може би и затова беше изваден от партийното ръководство през 1988 г., след критичния му анализ на Юлския пленум. След промените също е защитавал това, в което вярва, и може би за това след ВНС приключи неговата политическа кариера. Аз се старая да бъда принципен и смел като него.
Да, аз съм в партията може би в голяма степен заради близките си. Но не като човек, наложен с връзки, а като човек, закърмен със социалистическа идея, патриотизъм и гражданска активност. Вярвам, че след изчерпването на капиталистическия модел идва отново социалистическият. Мое верую е, че не са важни парите и личният успех сами по себе си, а солидарността към хората и природата, амбицията за духовно и културно развитие, колективният успех. Вярвам, че човек е това, което е постигнал със своя труд и упоритост.
- По какъв начин БСП може да привлече и задържи повече млади лица?
- Виждаме как расте новото модерно ляво в Испания и Гърция. Там го правят младите. Младите у нас трябва да са по-активни и ясно да заявяват как виждат бъдещето, какво трябва да се прави за него днес. Грешно е те да повтарят лошите практики в политиката. Трябва да имат радикално мислене, да виждат извън черупката. В БСП сме достатъчно млади, за да отговорим заедно на това очакване.
- В БСП усилено се говори за промени. Смяната на председателя донесе ли нужната реформа?
- БСП вече тръгна по пътя на промяната. Сега партия като нашата има възможност да се върне към корените си. Такава промяна не става за ден или два. Вярвам в правилната посока. Самата смяна на председателя не може да е реформа, а само едно начало. Виждаме, че в риториката на новия ни председател се връщат думи като социализъм, автентично ляво, социална чувствителност, ясно се осъжда неолибералният модел. Мисля, че правенето на слепи и прибързани промени е грешка. Първо трябва да направим ревизия за състоянието на кораба ни и тогава да започнем да запушваме пробойните. Това започна да се прави и ще се ускори като оздравяващ процес.
- Трябва ли БСП да търси сближаване с АБВ?
- БСП трябва да търси сближаване с политически субекти вляво от нас. В дясното пространство е достатъчно пренаселено. Ние какво да правим там? Къде ще се позиционира в бъдеще АБВ, вляво или вдясно, с принципна политика или само с властолюбие, от това ще дойде отговорът за нашето отношение към тях. Можем да се сближим, но това зависи от тях. Ако поемат в нашата посока, ако се върнат към лявото, защо не?
- Смятате ли, че 43-то НС ще изкара пълния си мандат и от какво зависи това?
- Българското общество показа, че прагът на търпимост на гражданите към партиите и политиците е достигнат. Ако 43-то НС решава реални проблеми на хората, ако стабилизира България и развива икономиката, ако има ясни и добри позиции относно войните около нас, то ще може да изкара пълен мандат. Но засега не съм оптимист. За съжаление още първите решения на новото правителство и мнозинство в парламента не ни обнадеждават. Но както е казал народът, "Ще поживеем и ще видим".
 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 271

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 254

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ