29 Март 2024петък11:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Разбрахме какво е "нов морал"

/ брой: 275

автор:Светлана Велева

visibility 1484

Осем милиарда. Не, това не е резервът, оставен от кабинета "Орешарски", който прочие завари под 4 млрд. резерв и за една година го удвои. Това е новият дълг, който кабинетът "Борисов" предвижда да вземе догодина. Какво ще играем на дребно с 1 милиард. Само дето за тоя един милиард ясно бяха посочени причините, а и държавата беше пред колапас с рекордна безработица от близо 450 000 души, и 100 000 фалита на фирми. Целта на дълга беше да се разплати държавата с бизнеса и да започне спасяване на предприятия и институции пред фалит - БДЖ, Български пощи, и основни сектори в крайна нужда. Като резултат бизнесът увеличи инвестициите, отчете ръст на заетите с над 50 хил., в Търговския регистър има нови над 20 000 регистрирани фирми, основни сектори регистрираха ръст, а икономиката нарасна с 1,6%. Всичко това с малко над 1 млрд. нов дълг. Сегашният кабинет иска дълг от 8 млрд. за догодина, след като за оставащите месец и половина на тази вече гласува друг заем от 4 млрд., или общо 12 милиарда нов дълг. Това е рекорден дълг - най-големият за последните 16 години. Не става ясно какво налага такъв огромен заем, след като всички икономически показатели отчитат чувствително подобрение. За 4-те милиарда оправданието беше основно КТБ, а за новите осем? В проектобюджета, който е от над 100 страници никъде не се посочва за какво ще се използват.
Няма увеличаване на основни бюджетни разходи, за да са нужни повече средства. Напротив, има рязане или замразяване - минималната заплата няма да расте, пенсиите няма да растат повече от т.нар. швейцарско правило, БДЖ няма да бъдат спасявани, а частично разпродавани, не се предвиждат реформи, или поне не очакваните. Наскоро икономическият министър се зае с "най-наложителните реформи" - разпореди проверка на фойерверките и детските играчки. Здравният министър пък почна реформата в най-критичния сектор Здравеопазването, като предложи отмяна на една от малкото привилегии за пенсионерите - безплатния преглед, вече ще го плащат, и закриване на болници. 
Самият финансов министър преди 10 дни заяви, че "развързване на кесията догодина няма да има, усилията ще се насочат към свиване на разходите и по-добра събираемост на приходите". А след срещата си с премиера той отсече "ще режем от всичко". По-голям дълг се взима не за рязане, а за увеличаване на разходите. Къде е икономическата логика тогава и къде ще отидат тези 8 милиарда? Данъкоплатците със сигурност искат да знаят!
Е, може да не разбрахме за какво се взима нов дълг, но поне разбрахме какво е нов морал.  За 1 млрд. нов дълг при Орешарски представителите на "новия морал" протестираха и ореваваха социални мрежи и площади - "Тоя дълг ще го плащаме ние, нашите деца, техните, загробват ни!" А за тези 8 млрд. мълчат. Тях извънземните ли ще ги плащат? Явно това е "нов морал" - да се възмущаваш и протестираш само за това, за което ти плащат.
 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 1

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 0

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 0

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 1

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ