29 Март 2024петък00:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Датата

/ брой: 277

автор:Дума

visibility 35

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН ЗА СОЛИДАРНОСТ С ПАЛЕСТИНСКИЯ НАРОД. Отбелязва се от 1978 г. с резолюция на Общото събрание на ООН. Поводът е решението на световната организация от 29 ноември 1977 г. за премахване на британския протекторат над Палестина, обявен на 11 септември 1922 г., и за разделянето й на две държави - еврейска и арабска. Преди дни Общото събрание на ООН провъзгласи 2014 г. за Международна година на солидарност с палестинския народ. От ноември м.г. Палестина е със статут на наблюдател в международната организация.

1643 - УМИРА КЛАУДИО МОНТЕВЕРДИ, ИТАЛИАНСКИ КОМПОЗИТОР (Р. 1567 Г.). Творчеството му бележи прехода между ренесансовата и бароковата музика. Автор на 18 опери, от които днес са запазени единствено "Орфей", "Коронацията на Попея", "Завръщането на Одисей" и известната ария "Lamento" от неговата втора опера "l’Arianna". Смятан за майстор на мадригала.

1797 - РАЖДА СЕ ГАЕТАНО ДОНИЦЕТИ, ИТАЛИАНСКИ КОМПОЗИТОР (УМИРА 1848 Г.). Автор на около 75 опери, 16 симфонии, 19 струнни квартета, 193 песни, 45 дуета, 3 оратории, 28 кантати, инструментални концерти, сонати и др. Най-популярни от музикалните му творби са "Любовен еликсир", "Лучия ди Ламермур", "Фаворитката", "Дон Паскуале". Заедно с Винченцо Белини и Джоакино Росини е водещ композитор на опери белканто.

1803 - РАЖДА СЕ КРИСТИАН ДОПЛЕР, АВСТРИЙСКИ МАТЕМАТИК И ФИЗИК (УМИРА 1853 Г.). Най-известен е с изследванията си за промяната на честотата на вълни при преместване на източника спрямо неподвижен наблюдател - т.нар. Доплеров ефект. Професор по физика и астрономия в Пражката политехника (дн. Чешки технически университет), а след това - ръководител на Института по експериментална физика на Виенския университет.

1858 - УМИРА КОНСТАНТИН ФОТИНОВ, ПРОСВЕТЕН ДЕЕЦ (Р. ОК. 1790 Г.). Възрожденски книжовник и преводач. Редактор и издател на първото българско сп. "Любословие". Чрез него си поставя за задача да съдейства за укрепване на националното съзнание на българския народ и да повдигне неговото самочувствие чрез примери от родната история. Оставя трайни следи в културния и просветния живот у нас през средата на XIX в.

1986 - УМИРА КАРИ ГРАНТ, АМЕРИКАНСКИ АКТЬОР (Р. 1904 Г.). Роден в Бристол (Англия) като Арчибалд Александър Лийч. 20-годишен заминава за САЩ с трупа, в която играе от 13-годишен, и остава в Америка. Звездата му изгрява окончателно през 1937-а. Шлифова до блясък образа си на малко загадъчен, леко дистанциран, хладнокръвен герой, който не губи чар и присъствие на духа както във фарсови, така и в романтични ситуации. Грант става любим актьор на Алфред Хичкок, който казва: "На Кари не трябва да се дават указания, трябва просто да го поставите пред камерата." Носител на почетна награда "Оскар" за цялостния си принос в киноизкуството (1969).

2001 - УМИРА ДЖОРДЖ ХАРИСЪН, БРИТАНСКИ ПЕВЕЦ И КОМПОЗИТОР (Р. 1943 Г.). Водещият китарист на рок групата "Бийтълс". Често наричан "тихият бийтълс", Харисън е последовател на индийския мистицизъм, като допринася за неговото популяризиране. След разпадането на "Бийтълс" има успешна кариера, както самостоятелна, така и с групата "Травълинг Уилбърис", като филмов и музикален продуцент.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ