29 Март 2024петък09:12 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Крах или шах?

/ брой: 280

автор:Георги Георгиев

visibility 215

Сензационното решение на руския президент Владимир Путин да прекрати проекта за газопровода "Южен поток" отприщи лавина от коментари в световните медии, които обаче са полярни - от "Дипломатическо поражение за Путин", както пише "Ню Йорк таймс", до "Русия обяви газова война на Европа" - в британския "Таймс". Подобна полярност на мненията се наблюдава и в руската преса - според едни Москва се е отказала от скъпоструващ проект в условията на икономически трудности, който среща съпротивата на Запада, до коментари, че Кремъл е направил поредния си хитър ход, с който поставя Евросъюза в ъгъла.
Добре или зле за Русия ще бъде отказът от "Южен поток" ще покаже бъдещето, но не може да има никакво съмнение, че последиците за нашата страна ще бъдат еднозначно негативни. Хората, които сега се радват, че България няма да получи "Южен поток", очевидно са българи само по паспорт и националните интереси на страната не съществуват за тях извън интереса на Запада, който изобщо не е задължително да съвпада с нашия.
България ще загуби възможността да се превърне във важен енергиен център на Балканите. Това задължително ще намали интереса към нашата страна, най-вече защото намалява възможността за по-евтини цени на енергоносителите. "Южен поток" ни даваше тази възможност. България ще загуби важно място на политическата карта на Европа. Сега ние сме периферна страна за ЕС, с всички негативи които носи този статут. "Южен поток" ни даваше възможност да се превърнем във входна врата за руските енергоносители и повишаваше нашия статут - от периферия на форпост. Сега на това се слага край или поне така изглежда.
България не само ще загуби стотици милиони евро от транзитни такси за "Южен поток". Ако наистина бъде реализиран новият проект за газпровод между Русия и Турция с мощност, аналогична на тази на "Южен поток" (63 млрд. куб. м газ годишно), то тогава напълно вероятно е да загубим и досегашните 150 млн. евро, които получаваме за транзита на руски природен газ за Турция през Украйна. И още нещо. Ако бъде реализиран този нов газопровод, който се предвижда да стига до турско-гръцката граница, то тогава възниква хипотезата, че в случай на прекратяване на транзита през Украйна ние ще купуваме газ от тази транспортна система. Но тъй като Турция има принципна позиция, че всеки кубометър газ, влязал на нейна територия, е нейна собственост, то тогава България ще купува не руски, а турски природен газ. Възможно е да изпаднем в газова зависимост не от Русия, а от Турция, с всички произтичащи от това политически последици. Това не е невероятен вариант.
Ред български анализатори от десницата сега се опияняват да обясняват как била загубила Русия, но нейните щети не са толкова очевидни, колкото тези на България. Русия има възможност така или иначе да закара своя природен газ до Южна Европа, заобикаляйки и Украйна, и България. Тя май не е много щастлива, че ще си има работа с Турция, ала в тази геополитическа ситуация ходовете й са сравнително ограничени. Но това е руски проблем. Нашият е, че имаме политическа класа, която успешно защитава интереса на чужди държави и проваля бъдещето на страната.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 476

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 490

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 531

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 452

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 405

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 576

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 515

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 523

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ