20 Април 2024събота09:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Неоартефактите на Янко Ненов

Скулпторът ни предлага среща с тракийските мистерии и античността в ГХГ-Пловдив

/ брой: 285

автор:Пенка Калинкова

visibility 972

Необикновена изложба показва в Градската художествена галерия в Пловдив скулпторът, дърворезбарят, живописецът Янко Ненов. В случая скулптор, защото изложбата е от каменни релефи и е озаглавена  "Перперикон - неоартефакти". Неслучайно, разбира се - четири месеца през лятото е работил по реставрацията на древното тракийско светилище, големият художник заедно с други свои колеги като Свилен Костадинов, Диана Стоянова, Йори Юрукова, братя Гаргови, благодарение на поканата на известния реставратор Никола Стоянов. При досега до скалите, усещаш излъчването на тези масиви, е създадена уникална архитектура и мой приятел японец неслучайно я сравни с Мачу Пикчу - мястото е нагнетено с енергия, с артефакти, които предизвикват твореца - споделя Янко Ненов. Прибирайки се в ателието, той събирал късове отпадъци от скалите, които щели да отидат на сметището. Запазва част от фактурата, запазва оцветяването им с лишеи и мъхове и известни детайли го водят към определена тема и образ. Така създава "Перперикон - неоартефакти", два цикъла от работи, посветени на античността и средновековието.
Една изложба не бива да се разказва, тя трябва да се преживее, както по свой начин е преживял и откликнал на Перперикон големият творец. Ето какво казва художничката и галеристка Вихра Григорова, която откри експозицията: "Изложбата ознаменува етап от възкресението на една от националните светини - Перперикон" и по-нататък, камъкът е кристал и пази информация, но е необходима душа и ръка, за да я разчете и доведе до нас. Ненов е уловил образите и откроява в релефите ликове на антични герои и на средновековни светци. Това е станало, разбира се, с намеса, по-голяма или по-малка, или както казва Вихра Григорова - "с толкова, колкото трябва". Художникът ту посича с меч, ту погалва с крило своите персонажи.
 "Ние виждаме това, което в края на краищата знаем" - твърди авторът, който ни предлага  необикновена среща с тракийските мистерии и античността.

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ