28 Март 2024четвъртък21:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

Политическо безумие срещу защитата на Родината*

Отворено писмо на инициативен комитет за защита правата на военните разузнавачи към СОСЗР до президента, вицепрезидента, премиера, главния прокурор и председателите на ПГ на партии и коалиции в НС

/ брой: 285

автор:Дума

visibility 38

Българската армия е основен стълб и символ на държавността. Военното разузнаване вече 107 години при различни режими и управляващи е защитавало единствено Родината на всички българи. Нашето поколение на прехода успешно изпълнява задачата за трансформиране на въоръжените ни сили и военното разузнаване в

стойностен съюзник в НАТО и ЕС

Затова всички ние сме изключително обезпокоени от безотговорните изявления и противозаконови действия на една от политическите сили в управлението (РБ), министъра на отбраната г-н Николай Ненчев и членове на неговия екип (Пламен Даракчиев, който в миналото не подписа дори днешната конституция).
Скандално недопустимо е изявлението на министъра на отбраната г-н Николай Ненчев, че военните и разузнавачите от БА са работили за чужда държава и чуждо разузнаване. Освен че военното разузнаване никога не е било структура в ДС, то никога не е било инструмент на една партия, а поделение на армията, гарант за териториалната цялост и националната сигурност. Подобни изявления подронват стабилността на днешните въоръжени сили и мотивацията на военнослужещите. Днес ние трябва да се обърнем към истинските проблеми - дофинансирането, модернизирането, бойната подготовка и авторитета на българските военни, които тези дни масово напускат. Мястото на това изявление подсказва, че министър Ненчев още не е разбрал разликата между партиец и държавник и не може да изпълнява поверената му високоотговорна длъжност.
Реакциите на общественото мнение на атаките срещу българското военно разузнаване ясно показват, че хората разпознаха истинските причини за тях: неистовите стремежи да бъдат разкрити имената на чуждите граждани в онези 33 000 архивни единици, които представители на РБ и Комисията по досиетата отново поискаха. Очевиден е фактът, че Законът за досиетата е за български, а не за чужди граждани.

Очевиден е и рискът

много от разкритите чужди граждани да намерят смъртта си в страни, в които все още съществува смъртното наказание. Тогава възникват логичните въпроси, в името на какво тези чужди граждани трябва да бъдат жертвани, коя страна в света е извършила подобно безумие, известни ли са на вносителите на предложението дори и военновременните закони, има ли морал така да отговорим на готовността на тези чужди граждани да поверят живота си в наши ръце само защото са симпатизирали на България, и накрая най-важното - има ли поръчка от друга държава и чуждо контраразузнаване за разкриване на имената им?
В името на постигане на тази цел представители на РБ и министърът на отбраната застават зад предложението за обединяване на военното и външнополитическото разузнаване, но фактически за закриване на първото. Тук няма да се спираме на безпочвените, непрофесионални, неверни и на моменти дори смешни аргументи, които оборихме още през 2010 г. Дори изговорените небивалици с цел обработка на общественото мнение да бяха верни, сега ли е моментът да правим това, когато повече от всякога се нуждаем от силни разузнавателни структури в една динамично изостряща се международна среда за сигурност? Пренебрегвайки високите оценки на НАТО за резултатите на българското военно разузнаване, тези политици работят против едно от решенията на срещата на Алианса в Уелс, а именно за укрепване на разузнавателната дейност и координацията между страните.
Предвид на казаното по-горе, ние категорично настояваме:

да се спре натискът за разкриване на досиетата

на чуждите граждани, а дейността на Комисията по досиетата да бъде разследвана за поредица от нарушения на закона и прекрачване на правомощията си, след което да бъде закрита;
- да се започне разследване на истинските мотиви за дейност срещу националната сигурност на страната и наличие на външен натиск чрез политици от РБ;
- да се оттегли предложението за обединяване на двете разузнавания - военно и външнополитическо, да се приемат подготвените проектозакони за същите и се създаде структура за координация, анализ и контрол на разузнавателните служби;
- да бъде поискана оставката на министъра на отбраната господин Николай Ненчев.
Призоваваме колегите да предявят колективен иск срещу министър Ненчев за набеждаване.
Подкрепяме военните разузнавачи в служба "Военна информация" и в останалите подразделения на Българската армия и ги призоваваме да не допускат политическите безумия да влияят на бойния дух и готовност за защита на Родината.

* Заглавието е на редакцията

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ