19 Април 2024петък12:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Урал кани сънародници и предлага гражданство

Наталия Швабауер специално за RBTH, Свердловска област

/ брой: 287

visibility 76

Русия е готова да даде с предимство гражданство на специалисти с висока квалификация. Програмата е актуална и за тези, които живеят в по-отдалечени страни.
До 2020 г. Русия ще предостави по опростена схема гражданство и работа на 300 хиляди души в рамките на държавната програма по оказване на съдействие за преселването на сънародници, живеещи в чужбина. Те ще получат руския си паспорт за 6 месеца, вместо за 3-5 години.
В програмата участват 49 руски региона, в това число и Свердловска област, която се намира на границата на Европа и Азия, в централната част на Уралския планински хребет.
- Положително становище за заселване ще получават приоритетно владеещите руски език висококвалифицирани специалисти във всички области. Това могат да бъдат не само граждани на бившите републики на СССР и ОНД и техните потомци, но и граждани на други страни, които имат руски корени и са възпитани в традициите на руската култура, - уточнява Дмитрий Антонов, директор на отдела по труда и заетостта на населението в Свердловска област.
Предимство имат перспективни младежи или доказани професионалисти, разчитащи на високи доходи. Освен това, заедно с участника в програмата могат да пристигнат деца, баби, дядовци като членове на семейството. Заявките се подават от територията на ОНД, но напоследък се получават запитвания за програмата от Германия и България: преселилите се там през 90-те години се интересуват, какви са шансовете им за завръщане.
- В региона има приблизително 62 хиляди свободни работни места. Ще се радваме при нас да дойдат най-вече висококвалифицирани работници и инженери, - казва Дмитрий Антонов. - Макар че в Среден Урал има 4 000 предприятия, регионът е жив не само заради промишлеността. Много заселници успешно се занимават с животновъдство, а държавата субсидира техните фермерски стопанства. Освен това се търсят лекари, учители, строители, монтажници, шлосери, програмисти. Ще посрещнем и тези, които са готови да се занимават с бизнес – за такива хора действат специални програми по субсидиране на стартиращо предприемачество.
Среден Урал планира до 2020 г. да приеме общо 17 хиляди сънародници. Те могат да се установят във всеки град или село по избор, включително и Екатеринбург. Всички участници в програмата получават стартова субсидия от 300 евро, членовете на семействата – по 160 евро, а тези, които изберат някой от четирите приоритетни територии (Верхняя Салда, Полевской, Нижни Тагил и Каменск-Уралски), местните власти са готови да доплатят към федералните помощи по 160 евро и частично да компенсират наема на жилище за първите шест месеца. От бюджета ще възстановят на заселниците стойността на билетите до Русия и разходите за медицински прегледи. Докараните лични вещи няма да се облагат с митнически такси. Местните власти ще съдействат и за намирането на жилище.

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 156

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 173

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 153

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ