29 Март 2024петък12:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

Коси ли се или се стриже

Все повече кандидати за "Гений на ината" у нас

/ брой: 290

автор:Константин Иванов

visibility 1339

На Елин Пелин се приписва сентенцията, че ако в България се роди гений, то ще бъде геният на завистта. Завистници у нас много, но засега никой от тях не се е окичил с титлата "гений". За сметка на това сме на път да излъчим, и то в европейски, че дори в световен мащаб, гений на ината. И с всеки изминал ден кандидатите се множат ли, множат.
Естествено, първото име, което идва на ум, е Слави Бинев. Издигането му за председател на културната комисия на парламента разбуни творци, съюзи и гилдии, фръцна се възмутено чак ресорният министър, в чудо се видяха дори сътворилите гафа партийни лидери, но Славито, изживяващ се като българския Борджия, се заинати - нямало по-подходящ от него да курира културата българска. Е, след като лично началничката на парламента се зае да го кандърдисва да се оттегли доброволно, той отстъпи, но с това се прости с перспективата да получи почетното звание "Гений на ината".
Не толкова живописен, но не по-малко упорит да се окичи с лаврите на гениален инатчия е преквалифициралият се във военен министър земеделец Николай Ненчев. На инат да възроди славата на великия наш войник, да осигури гориво не само за премиерски въздушни разходки с "Отряд 28" - глупости, ние с такива патриотарства не се занимаваме, те не носят нито слава, нито признание. Друго си е да се заканиш, че ще предадеш пълните архиви на военното и външното разузнаване на Комисията по досиетата. Нищо, че външното се числи към друго ведомство. Както е очаквал министър Ненчев, той беше веднага награден с бурни и нестихващи аплодисменти, разнесли се от "Раковски"  134. (Това за аплодисментите не е литературен образ: с бурни аплодисменти е било посрещнато словото на министъра на някакво възпоминание за 25-годишнината на СДС, по-специално думите му: "Хората имат право да знаят какво се е вършило по време на комунизма и какви са последствията от това"). Ама министърът не схващал разликата между различните разузнавания - ще има време да се научи; ама щели сме да заложим на дръвника главите на десетки, ако не стотици чужденци, сътрудничили на българските резиденти в съответните страни и допринесли за сигурността на България. Коя България? Онази, Народната република ли? Позор, да са мислили, че ни предстои правилен цивилизационен избор!
И все пак и на Бинев, и на Ненчев кандидатурите за гений на ината са някак си епизодични, без сериозен, траен принос в това явление. Съвсем другояче, в друга, глобална светлина блести заинатяването около "Южен поток". Пред индивидуалните изпълнения на архонта и министъра блести, натежава на везните инатът на политикани от "десния сектор" (българския, не украинския) да клеймят, да доказват огромната вреда от този комунистически заговор, пряко обслужващ Москва и лично Путин. Дори опитите за известна обективност в оценките, проявени от професионално по-компетентни представители на "десния сектор", не се оказаха в състояние да охладят инатчийския плам, подклаждан главно, ако не единствено от "железния" довод "не без уговорки на всичко, което предлагат "червените" и идва от Русия". А Путин беше обвинен почти във вероломство, след като неочаквано изпълни желанието на родните отрицатели на "потока", отряза пътя на газа през България и го пренасочи към комшиите - турци и гърци. Блъфирал - сякаш е Бареков, дето онзи ден нарече Бойко тъп, а вчера обяви готовност да му е патерица. Да не говорим за Симеонов, който не просто блъфира, а изнудва всекидневно и ежечасно. Русия нямала пари да инвестира в "Южен поток" и сега прехвърляла от болната (руската) глава на здравата (българската). Абе, момчета, я по-сериозно: преди да тръгнете да броите рублите в портмонето на Путин, спомнете си стария казармен лаф да не надничаш в канчето на старшината.
И сега, когато се оказа, че Владимир Владимирович не блъфира, когато шефът на "Газпром" Милер оповести точната сметка на печалбите (за други) и на загубите (за нас), а родните кандидати за почетното звание "Гений на ината" продължават най-упорито да ни убеждават на каква далавера сме с прощаването с "Южен поток", няма как да не изплува в съзнанието онази народна приказка за мъжа и жена му, които спорили ливадата коси ли се или се стриже. Писнало му на мъжа от заинатилата се жена, която настоявала, че ливадата се стриже, а не коси, и той я хвърлил да се дави в реката. Инатлийката потънала, над водата останала да стърчи само ръката й, но продължавала да движи като ножица показалеца и средния пръст - стриже се тревата. "Южен поток" промени руслото си, останахме да се давим на сухо, но ще страдат не само тези, които ни убеждаваха, че тревата се стриже.
 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 1

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 0

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 0

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 1

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ