26 Април 2024петък06:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Красимир Премянов:

Националните интереси - над всичко

Русия и Турция ще строят газопровод, който в частта си по суша неминуемо ще легне върху земи - частна собственост на българи, избити или прогонени между 1913 и 1925 година, казва председателят на Съюза на тракийските дружества в България

/ брой: 293

visibility 27

Симеон Петров

- Господин Премянов, още в зародиша си тракийската организация ратува за ползотворни връзки с Русия. Един от нейните основатели - Капитан Петко войвода, ни остави дори завет да пазим и поддържаме дружбата с Русия. Не ви ли тревожат многото прояви на русофобство у нас напоследък, както и случилото се с "Южен поток"?
- Да, действително нашата организация още при създаването си е оценила високо ролята на Русия, както за Освобождението на България,  обявяването на нейната независимост, така и за защитата й на тракийци. И въпросът не е до емоции, а до реални исторически факти за подкрепата и помощта на Русия, но и много примери за успешно взаимодействие и взаимно духовно обогатяване от древността до днес. Още повече, че то се скрепява на основата на православието и славянството. Вярата в тях е давала сили на тракийци да издържат гнета на робството, да се вдигнат на оръжие срещу могъщата Османска империя, да издържат орисията си на бежанци.
Затова не може да не ни смущава русофобията, която за съжаление стига дори до патологични случаи, каквото е предложението да се преименува храм-паметникът "Св. Ал. Невски". Затуй не може да не ни смущават непремерените изявления срещу Русия и Путин на министри и политици. Вече изразихме позицията на тракийската организация във връзка с някои смущаващи нас и обществото изказвания на президента Росен Плевнелиев, който още в първите си дни като държавен глава заяви, че за него няма път на Изток, неговият път води само на Запад. Фактът, че страната ни е член на Европейския съюз и НАТО, не може да оправдае тези необмислени и прибързани политически изказвания, които са повече в чужда угода и противоречат на българските национални интереси. Още повече, че имаме достатъчни примери в поведението на държавници от други страни членки на ЕС - Унгария, Чехия, Словакия и други, които се държат много по-дипломатично. Те са сдържани в оценките за санкциите срещу Русия, защото искат да запазят икономическите си връзки с нея, а когато нещата засегнат националните им интереси, те дори потропват на масата в Брюксел.
- А сега, след като Владимир Путин обяви, че спира "Южен поток", като че ли чашата преля...
- Така е. Тъжното е, че "Южен поток" няма да го има, въпреки че корабите с тръбите още пристигат във Варна. А странното е, че всички досегашни премиери и енергийни министри се тупат по гърдите, че винаги са били за проекта, и се правят на учудени защо Путин го "сряза". И сега се разтърсиха къде са договорите, къде са писмата на Европейската комисия, Борисов притича до Юнкер в Брюксел, който му обеща не нещо реално, а "майчина грижа", както се обещава на сираче. Последните няколко правителства са виновни за тъжния край на един проект, който щеше да ни направи енергийно независими и щеше да осигури работни места при изграждането му, както и доходи от таксите за пренос през страната. Но по всичко изглежда връзките с Москва относно "Южен поток" прекъсна служебното правителство на проф. Георги Близнашки, за което е отговорен президентът Росен Плевнелиев.
- И сега тръбата ще мине през Турция.
- Ние досега бяхме зависими от Турция предимно идеологически, с опитите й да прокарва пряко или косвено политиката си на неоосманизъм, да насажда ислямизма, а в районите, в които живеят българи мохамедани, работи за отродяването им, за отчуждаване от българския корен, дори ги турцизира. Тези дни бе съобщено, че три мюсюлмански училища - в Русе, Шумен и Момчилград, се издържат от Турция. А сега, ако наистина руската тръба премине през южната ни съседка, ще зависим и енергийно от нея. Ще купуваме пак руски газ, но от Турция и на по-висока цена. Но все още има надежда, макар и много крехка - нашите управници да направят усилия "Южен поток" да се върне на мястото си.
- Има ли това връзка с тракийския въпрос?
- Резултатите от разговорите между Владимир Путин и Реджеп Ердоган имат пряко отношение към Тракийския въпрос. Русия и Турция ще строят газопровод, който в частта си по суша неминуемо ще легне върху земи - частна собственост на българи, избити или прогонени между 1913 и 1925 година, когато близо половин милион души изгубиха плодовете на своя труд и живот в резултат на първата в най-новата ни история на Балканите геноцидна акция на правителство и на армията. Днешната власт на Турция, с която имаме приятелски отношения, не е виновна за конфискуването на милиони декари частна българска земя. Но тя, заедно с българското правителство, има пряка отговорност (както е и според Резолюцията на Европейския парламент) за решаването на този исторически, политически и материален проблем. Настояваме позициите на стотиците хиляди потомци на тракийските и малоазийските българи да бъдат чути и разгледани на преки българо-турски разговори, чийто успешен завършек може да стане пример за подражание на Балканите, в Европа и в света.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ