20 Април 2024събота10:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Свиват здравните пакети, доплащаме лечението

С "благословията" на премиера Бойко Борисов управляващите тайно ни готвят тежка секира в здравеопазването

/ брой: 294

visibility 2130

Евелина Димова

Здравната вноска ще осигурява по-малко лечение със свиване на пакета на здравната каса, което да ограничи разходите й и да накара повече хора да плащат допълнителни осигуровки. Сегашният пакет от здравни услуги ще се разбие на три - базов, допълнителен и за спешните случаи. Промяната е била представена пред висшия медицински съвет към здравния министър и "лично благословена от премиера Бойко Борисов, който се появи на заседанието". Ще има и листа на чакащите, пише още в информацията, която излезе в печата вчера.  
Стряскащо е, че научаваме от медиите. Никой не ни е викал да ни обясни, нищо черно на бяло не ни е давал, не знаем цялата истина. Всичко е в сферата на това, че някой някъде в късна доба е решил нещо. Това каза за ДУМА д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ и председател на здравната федерация на синдиката.
Колкото до листите на чакащи, тях ги има и в Англия, но там няма пакет от здравни услуги разбит на три, както четем по вестниците, каза още д-р Кокалов. Споменава се и за вноски в частните застрахователни дружества извън задължителното осигуряване. Но осигуряване и застраховане са две различни неща.
Според д-р Ива Станкова, бивш депутат от левицата и бивш член на здравната комисия на парламента, БСП трябва да реагира остро, тъй като ситуацията в здравната сфера е много напрегната и без да са влезнали в сила новите предложения за промяна. При тази ситуация няма да бъде подписан и Националният рамков договор, твърди д-р  Станкова, нещо което не е в полза нито на лекарите, нито на пациентите в болничната и доболничната помощ. 99 процента e вероятността да няма Национален рамков договор за 2015 година, заяви председателят на Лекарския съюз Цветан Райчинов след съвместно заседание с Надзорния съвет на здравната каса за цените и обемите на медицинските дейности за следващата година. От Надзорния съвет на здравната каса не са одобрили нито едно от предложенията на БЛС за увеличаване на цени и обеми в болничната и извънболничната помощ.
Проблемите само се разместват от сега управляващите, а не се решават, категорична е Ива Станкова, създава се илюзията за някаква промяна, а всъщност такава няма. Когато една система е лимитирана, в условия на недостиг, на фона на стагнацията са нужни механизми за условия за достъп до системата - особено за децата, казва още д-р Станкова. Тя смята, че от лимитирана системата трябва да стане система на регулиране на процесите. Сега в национален мащаб от лимита на бюджета се губят около 30 процента заради презапасяване с талони, каза още д-р Станкова за ДУМА.


До 40 пациента на ден са в застрашаващо живота състояние

Между 25 и 40 човека от преминалите средно 400 пациенти на ден през болница "Пирогов" са в животозастрашаващо състояние, каза вчера директорът на лечебното заведение проф. Стоян Миланов. В изключително тежко състояние преминават 5-7 пациенти на ден, на които незабавно, до минути трябва да се окаже спешна медицинска помощ, уточни той.
По думите му системата е натоварена с несвойствени дейности, от което страдат пациентите, които наистина се нуждаят от спешна помощ.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ