28 Март 2024четвъртък10:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Лов и риболов

Архивите са живи

Трапер

/ брой: 295

автор:Дума

visibility 327

Рибарите, които често ходят на Пожаревския язовир, помнят бивака му като част от картината на гьола. Седем години подред Вальо Петков - Пецата, опъва палатката и нарежда въдиците от май до октомври.
Безработицата и обгарянията, получени при трудова злополука, го принудили удоволствието му от рибарлъка да стане ежедневие.
Избрал гьола на село Пожарево не защото има много риба, а защото е близо до Божурище, където живее семейството му. От време на време ходи да се изкъпе и да нагледа за няколко часа семейните дела. Но по-често жена му и дъщерите му идват на свиждане.
Ежедневно Пецата се социализира в селската кръчма:
- Това ми е офиса, а Иванка - кръчмарката, ми е и секретарка, и лекар, и сестра, и ...
Веднъж "докато вършел бизнес в офиса", му откраднали всичките такъми.
- Майната му. Да сме живи и здрави - маха с ръка Вальо.
Докато чака удара на големия шаран, Вальо се задоволява с по няколко едри каракуди на ден. Кара я като при натурално-стоково стопанство. Разменя рибата за хляб, домати, картофи, бира и други провизии. Пари не играят.
Не му е скучно. Всеки ден минава някой приятел - я да полови риба, я да сподели с Вальо бутилка ракия на тиферич. Завързва и нови запознанства. На един ще помогне със стръв, на друг с акъл, на трети ще организира изтеглянето на падналия в язовира автомобил... Досега е извадил три.
Вальо говори за себе си като за трапер:
- Легна вечер в палатката и чувам охльовите как пълзят по дърветата.
По традиция рождения си ден - 10 септември, Пецата празнува на гьола с печено агне сред семейството и приятели. И става купон в заведение не с пет, а с милион звезди.

Пецата на своя бивак

Летният сезон тръгва с 10-15% по-високи цени

автор:Дума

visibility 435

/ брой: 58

Цената на яйцата гони световен рекорд

автор:Дума

visibility 428

/ брой: 58

Париж готов на война с Русия за Одеса

автор:Дума

visibility 557

/ брой: 58

ВМРО-ДПМНЕ отлага промените в конституцията

автор:Дума

visibility 433

/ брой: 58

Евросъюзът отстъпва пред фермерите

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 58

Накратко

автор:Дума

visibility 399

/ брой: 58

Десница по дьо Сад

автор:Александър Симов

visibility 459

/ брой: 58

Обирът на руските активи

автор:Юри Михалков

visibility 510

/ брой: 58

Особена порода

visibility 447

/ брой: 58

Престъпен интерес на ЕС

автор:Юри Михалков

visibility 614

/ брой: 58

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ