20 Април 2024събота16:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Природна аптека

Всемогъщ спасител от болести... вампири и таласъми

Чесънът е чудотворна храна и лекарство още от древни времена, затова учени от много страни изследват без умора изумителните му възможности

/ брой: 295

автор:Огнян Стамболиев

visibility 252

В стари времена хората вярвали, че този прост и презрян от някои зеленчук е сигурно средство за защита от вампири и таласъми - те можели да бъдат отблъснати само от кръста и от чесъна! Дори прочутият трансилвански княз Влад Цепеш Втори, наречен още Влад Дракула (1431-1476), се боял страшно много от чесъна. А може и да е имал по-чувствително обоняние...
В края на миналия ХХ век с чесъна започнаха да се занимават, при това доста сериозно, учени от много страни на света, особено от Щатите, Англия, Германия, Испания, Япония. Японците вече успяха да култивират сорт без специфичния и малко неприятен мирис, който смущава всички и е смятан за вероятно единствения недостатък на чесъна.
Във Вашингтон наскоро се състоя  международен научен симпозиум, посветен на това растение.

Почетоха го над 250 специалисти от 24 страни

 И всички доказаха по безспорен начин неговите ценни лечебни качества.
Наистина, малката бяла луковица дава на нашето сърце и на цялата ни съдова и кръвоносна система мощна, всестранна защита. Без риск и без никакви странични действия, за разлика от химическите медикаменти.
Алицинът, основната и най-ценната съставка, понижава стойностите на лошия холестерол и на липидите в нашата кръв, предотвратява  окисляването на холестерина, предотвратява и появата на опасните "пенещи клетки" - плаките, които се отлагат по стените на артериите. Така този зеленчук, наричан от някои плебейски, ни предпазва от сърдечни инфаркти, мозъчни инсулти и от техния първоизточник - склерозата на артериите.
И още нещо: другите две съставки - аденозинът и ахойонът - предотвратяват, при това по много сигурен начин, слепването на кръвните плочици и образуването на съсиреци. Оказва се, колкото и да изглежда невероятно на пръв поглед, че това вълшебно действие на чесъна е познато на старите българи от народната медицина. Старите българи добавяли към зоба на конете си и чесън, както и лук, за да разбиват по този прост, но ефикасен начин евентуални съсиреци в краката на животните.
Руските селяни и сега приготвят

народно лекарство срещу сгъстяването на кръвта

 - чесън, наложен във водка!
Ахойонът в пресния чесън (не и този на прах!) разгражда опасните тромби.
И така, трябва да знаем, че само две-три скилидки чесън през деня ще ни помогнат изключително много:

- да смъкнем нивото на лошия холестерол

- да понижим високото кръвно налягане

- да предпазим артериите си от калциране

- да разтворим евентуалните съсиреци в кръвта

- да почистим гърлото, устната си кухина и зъбите си с този естествен антибиотик.

Казват, че Червената армия е победила Хитлер с две неща, освен с храбростта си - с чесъна и с лука (като заместители на пеницилина и антибиотиците), и с елдата или гречката (като заместител на месото).
И още какво?
Чесънът

възпрепятства появата на раковите заболявания

Сулфидите в него са полезни и ни дават защита срещу рака на стомаха, на гърдата, на гърлото.
Хората, които консумират редовно чесън, имат по-малко нитрит, а и нитроредуциращи бактерии в стомаха, отколкото онези, които пренебрегват това изключително растение.
Доказано е, че от нитрата се получава нитрит, а от него нитрозамин - раково-стимулиращо вещество. Затова редовната употреба на чесън редуцира един опасен насърчител на рака.
Чесънът действа успешно срещу възпаленията, заради сулфидите в него. Пречи на появата на възпаляващите вещества като простагландин и левкотриен.
Чесънът засилва имунната система - бори се успешно срещу вирусите, бактериите и естествените клетки-убийци.
Чесънът дава добро настроение. Италианците и испанците, както и гърците, които го употребяват най-много, се славят като весели и жизнерадостни хора, при това техният сън е по-добър и по-здрав, отколкото на предвзетите англичани, които презират това растение.

Как да го употребяваме и съхраняваме

- Чрез смачкване получаваме повече от нужния ни и така ценен алицин, отколкото само при нарязването.
- Чрез задушаване при готвене или при свързване с някаква естествена киселина - например с домати - получаваме повече от другата ценна съставка - ахойон.
- Неприятната миризма може да се тушира, при това доста добре, с хлорофил - затова яжте чесъна с нещо "зелено" - зелена салата, спанак, листа от цвекло, много помага и магданозът!
Чесъна съхранявайте на хладно и проветриво място, което да е сухо.
Не употребявайте прекалено стар и започващ да се разваля и да мухлясва чесън.
Българският чесън е много по-полезен за нас от китайския, култивиран и отглеждан при други почвени и климатични условия. Нека да го съхраним и да не го пренебрегваме. Той ни дарява със здраве и придава пикантен вкус на нашата древна и богата кухня.


Простичко изобретение, което идеално отстранява люспите


Не е сложно - всеки би могъл да си отгледа домашен антибиотик в градината

На сухо и на проветриво

Изяждането на една глава суров чесън два пъти седмично намалява риска от рак с 44 процента

Чесън конфи, т.е. сготвен в зехтин, на ниска температура продължително време, докато стане мек и сладък

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ