29 Март 2024петък08:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Датата

/ брой: 295

автор:Дума

visibility 55

ИГНАЖДЕН. Според народните обичаи на Игнажден започват Новата година и Коледните празници. Характерен за празника е обичаят полазване. По това кой човек (полазник) пръв влезе в дома ви сутринта, се гадае за здравето, плодородието и имането през годината. Ако се случи първият гост да е добър и богат, то и годината ще е плодоносна. Жените тогава не трябва да похващат никаква домашна работа, за да забременяват и раждат лесно. Има обичай да се сеят символично вътре в къщата житни и ечемичени зърна, да се посипват плодове и орехи около светилището на дома - огнището. На този ден не се дава нищо назаем, за да не излязат плодородието и изобилието от къщата. Според народното поверие от Игнажден зимното слънце започва да се "събира" да си ходи, за да дойде на негово място лятното слънце.

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН ЗА ЧОВЕШКА СОЛИДАРНОСТ. Чества се от 2006 г. по решение на Общото събрание на ООН. Поводът е годишнина от откриването за подписване и ратификация (1952) с Резолюция 640 на Общото събрание на ООН на Конвенцията за политическите права на жените, влязла в сила на 7 юли 1954 г.

ПРАЗНИК НА СМЕТНАТА ПАЛАТА. Отбелязва се от 2000 г. На 20 декември 1880 г. в "Държавен вестник" е публикуван първият Закон за Върховната сметна палата, приет от Второто обикновено Народно събрание на 14 декември 1880 г., утвърден с Указ 147 на княз Александър Батенберг на 17 декември 1880 г.

1868 - ВЪВ ВАРНА СЕ РАЖДА ДИМИТЪР СТРАШИМИРОВ, ПУБЛИЦИСТ (УМИРА 1939 Г.). Завършва литература и история в Берн. Бил е директор на Народния театър, зам.-директор на Народната библиотека, редактор на сп. "Съвременник". Поет, романист, драматург. Автор на стихосбирката "Южни сонети", на романа "Сред мрака", на драмата "Врази", на много студии и статии, на изследвания - "История на Априлското въстание" в три тома, и др.

1879 - ТОМАС ЕДИСОН ДЕМОНСТРИРА СЪЗДАДЕНАТА ОТ НЕГО ЕЛЕКТРИЧЕСКА ЛАМПА. Лампата с нажежаема жичка е създадена от руския електротехник Александър Лодигин през 1872 г. Представлявала е стъклен балон, изпълнен с въздух, в който са запоени два дебели медни проводника, съединени с въглена пръчица. При пускане на ток през лампата въглената пръчица свети не повече от половин час и изгаря. През 1875 г. Едисон изтеглил въздуха от балона и така удължил живота на крушката. През 1890 г. Лодигин доусъвършенствал електрическата крушка, като поставил жичка от волфрам и изпълнил балона с азот.

1968 - УМИРА ДЖОН СТАЙНБЕК, АМЕРИКАНСКИ ПИСАТЕЛ И ДРАМАТУРГ (Р. 1902 Г.). През 1937 г. издава повестта "За мишките и хората", която се радва на голям успех още с публикуването си. По време на Втората световна война служи като военен кореспондент във Великобритания и Средиземноморския район. През 1945 г. излиза един от най-известните му романи - "Улица Консервна", в който разказва за сполуките и несполуките на работниците в една калифорнийска консервна фабрика. Автор на "Руски дневник" - описание на негово пътуване до Съветския съюз, на сагата "На изток от рая", на романа "Зимата на нашето недоволство" и др. Носител на Нобелова награда за литература (1962), на "Пулицър" за "За мишките и хората", "Гроздовете на гнева" и "На изток от рая".

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ