29 Март 2024петък11:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Хранене отвъд етикета, или необичайни правила за поведение на масата

Представите за добрите маниери може да бъдат тотално преобърнати

/ брой: 295

автор:Альона Нейкова

visibility 4051

От малки децата се възпитават как да се държат на масата. И в повечето случаи мнозина успяват да научат основни правила за хранене. Често това става благодарение на забележките, които понякога изглеждат като скоропоговорка - не мляскай, внимавай къде слагаш лактите, любезно моли за солта и не забравяй да направиш комплимент за вкусните ястия. Но именно тези елементарни на пръв поглед насоки в детството помагат да се избегнат някои конфузни ситуации по време на храненето. Обаче при хората, които често пътуват зад граница, представите за добрите маниери на трапезата нерядко претърпяват радикални трансформации.

Правилата за хранене, приети в различни страни, са част от особеностите на културата и националните традиции на населението. Познаването дори на част от тях не само може да задоволи любопитството на мнозина, но и да допринесе за разширяването на кръгозора, пречупен през призмата на етикета за поведение на маса.
ТАЙЛАНД: в устата не се слага храна, забодена на вилица. Този прибор се използва в страната само за да се побутне леко част от ястието върху лъжицата. Има обаче и изключения. Някои специалитети в Североизточен Тайланд обикновено се консумират с ръце. Ако в основата на блюдото няма ориз, то може да се яде и с вилица. Но при сервиране на традиционни храни най-лошо впечатление на трапезата прави използването на пръчици. В най-добрия случай това изглежда тромаво, в най-лошия - немарливо.
ЯПОНИЯ: пръчиците не се набучват в ориза. В почивките между храненето те трябва да се сложат легнали пред вас - успоредно на края на масата. Ако ги втъкнете в ястието, ще предизвикате погледи, изпълнени с ужас. Работата е там, че в Страната на изгряващото слънце по време на погребения пред гроба на починалия се оставя купичка с ориз с набучени в нея пръчици. Така че дори и непроизволното напомняне за края на човешкия живот в присъствието на други хора, препълнили японски ресторанти или домове, се смята за лош знак.
ИНДИЯ, СРЕДЕН ИЗТОК И НЯКОИ ЧАСТИ ОТ АФРИКА: не се яде с лявата ръка. А в южния край на перлата на Британската империя дори не бива да се докосва чинията с "грешния" крайник. И всичко заради факта, че в Индия лявата ръка се асоциира с хигиенните навици след тоалетната и се смята за мръсна. Не само че не бива да се яде с нея, но не трябва и да се докосва друг човек или предмет - това се смята за абсолютно неуважение. Единственото, което е разрешено, е да се държи с лявата ръка чаша или например да се помага на дясната да разкъсва питката. За левичарите важи обратното правило - не бива в никакъв случай да се хранят с дясната.
ГРУЗИЯ: неприлично е да се пие виното бавно. По време на традиционните за страната големи трапези, наричани "супра", до алкохола се докосват само по време на тостове. Преди това не се разрешава да се направи дори и малка глътка вино - то се пие до дъно след прочувствена мъдра реч, която понякога прилича на притча.
МЕКСИКО: тако не се реже с нож. Онези, които се безпокоят, че пълнежът на традиционната за страната питка ще се разпилее, трябва да се постараят все пак да изядат специалитета без прибори за хранене. Мексиканците смятат консумацията на тако с нож и вилица за изключително глупаво занимание - все едно да се хапва бъргър със сребърна лъжица. Така че - моля, бъдете възпитани и яжте с ръце.
ИТАЛИЯ: капучиното се пие до обяд. Някои жители на Ботуша са убедени, че по друго време то нарушава храносмилането. В страната е прието напитката да се консумира самостоятелно или за закуска - заедно с малък кроасан. При всички положения обаче няма как да видите италианец, който да си поръчва капучино по-късно от 15 ч., камо ли след вечеря. Ако пък станете свидетел на подобна гледка, бъдете сигурни - пред вас е турист. Но дори и гостите на средиземноморската държава, които не могат без кафе, ще бъдат сметнати за добре възпитани и вещи в местния етикет, ако по тъмно си поръчат обикновено еспресо.
ВЕЛИКОБРИТАНИЯ: виното непременно се подава отляво. Не е много ясно защо на Острова държат това правило да се спазва винаги и от всеки, но според някои това е наследство от морските традиции. Ако етикетът е нарушен и портвайнът "тръгва" надясно, вместо директна забележка стопанинът вежливо пита: "Познавате ли епископа на Норуич?" Гостът обикновено е в недоумение. И затова чува следното: "Той е страхотен човек, но винаги забравя да подаде виното!" Въпреки че това звучи доста странно, така се спазва наложената традиция.
ФРАНЦИЯ: без хляб преди основното. Най-добре е той да се хапва като допълнение към храната, особено ако към края на обяда или вечерята се поднасят сирена. Обаче онова, което се смята за грешно на друго място, е напълно приемливо и дори е прието за правилно във Франция - да се слага хлябът на масата, а не в чинията.
КИТАЙ: рибата не се обръща. Дори на някого да се струва за напълно естествено да го стори, щом приключи да я яде от едната страна, в никакъв случай не бива да го прави в Поднебесната империя. Особено в южната й част или Хонконг. Поверието там гласи, че това носи лош късмет. Все едно е да се обърне лодката на рибаря. Най-суеверните изобщо не докосват ястието. Други пък махат костта, за да стигнат до останалата част на рибата.
ЧИЛИ: храната не се докосва с пръсти. Тук правилата са малко по-формални, отколкото в останалите южноамерикански държави. И макар да сте свикнали да ядете пържени картофки без прибори за хранене, не бива да се излагате и да предизвиквате неодобрението на околните, когато гостувате в страната на три континента, където абсолютно всички специалитети се консумират с нож и вилица.
КОРЕЯ: и с двете ръце. Ако възрастен човек предложи да ви сипе напитка, трябва да му поднесете съда не само с едната ръка, а да използвате и другата. След това е прието да се обърнете и незабелязано да отпиете. Не бива да започвате да ядете преди най-големия на масата, както и да ставате, ако той не е приключил с храненето. Тези жестове са знак за уважение в страната.
АРАБСКИ ДЪРЖАВИ: чашата с кафето се разклаща. Обикновено бедуините продължават да сипват от ободряващата напитка, щом видят, че сте погълнали по-голяма част от нея. Затова накрая, когато вече не искате кафе, чашата трябва 2-3 пъти леко да се разклати, за да ви я вземат, а не да я напълнят.
БРАЗИЛИЯ: правилно използване на жетони. В ресторанти, предлагащи традиционна кухня, и там, където се сервират грил специалитети, сервитьорите обикалят с парчета месо и различни ястия, които добавят в изпразнените чинии. Ако жетонът на масата е обърнат с червената страна, това означава, че не желаете на трапезата ви да се появяват още манджи. Зеленият цвят сигнализира, че продължавате да поръчвате. Онези, които не се сетят да обърнат жетона, рискуват да натрупат солидна сметка в края на вечерята.
Тези, а и доста други правила не просто са любопитен щрих към културата и традициите в различни страни, но и преобръщат общоприетите представи за поведение по време на хранене.


Правилата за хранене в детството се възприемат като игра


В някои страни яденето с пръчици е част от забавлението


Когато пиенето на кафе следобед се смята за лошо възпитание...


Според етикета чашите се вдигат само след тост



Благоприличното начало на трапезата никога не е показател за естетическия й завършек

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 1

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 0

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 0

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 1

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ