19 Април 2024петък21:08 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Новите болници без право на договор с НЗОК

Това противоречи на Конституцията, очаквайте съдебни дела, предупреди лидерът на БСП Михаил Миков

/ брой: 295

автор:Станка Динева

visibility 1525

Новите болници, които започват своята дейност от 1 януари 2015 г., няма да могат да сключват договори и да получават финансиране от Националната здравноосигурителна каса догодина. Това гласува парламентът вчера при приемането на второ четене на закона за бюджета на НЗОК. Това право губят и клиниките, които тепърва започват да предлагат лечение по нови клинични пътеки. Според здравния министър Петър Москов текстът бил включен в закона, за да спре източването от някои болници на пари от Здравната каса с фиктивни дейности. Той даде за пример пациент с апандисит, който е приет в клиниката с перитонит.
"В този текст има една-едничка цел - да се запази ресурсът на НЗОК за тези, които до момента са получили разрешение за дейност. Убеден съм, че срещу държавата ще бъдат заведени искове, които ще бъдат спечелени от българския съд и трябва да е ясно кой носи отговорността за тези хиляди, които ще бъдат ограничени от дейност", заяви от трибуната на парламента лидерът на БСП Михаил Миков. Според него разпоредбата е противоконституционна и с нея частично се ограничава секторът. "Всичко това един ден ще трябва да се извади от стенограмата и да се знае кой кой е", допълни Миков.
Крайно време е да се сложи ред в създаването на частни нови болници и възможността за тяхното финансиране от НЗОК, но това не се прави така, заяви депутатът от БСП Мая Манолова.
"Когато една държава е в криза, а България е в криза, ресурсът се централизира и се препозиционира спрямо целите. Целта не може да бъде още повече болници", опита се да се оправдае от трибуната Москов. По думите му средногодишно се разкриват по 10 нови болници, тази година през клиниките са минали 2,2 млн. хоспитализирани.
От ДПС откриха, че в бюджета на НЗОК се губят 80 млн. лв. От обясненията на министъра стана ясно, че става дума за пари, които са разходвани още тази година, но ще бъдат платени догодина.
В крайна сметка парламентът прие бюджета на НЗОК за 2015 г. във вида, в който бе внесен от правителството. Догодина здравната вноска остава 8%. Здравната каса ще разполага с 3,075 млрд. лв. За болнична помощ са отделени  1,283 млрд. лв., за лекарства - 544 млн. лв., за онкологично болни - 175 млн. лв. Предвиден е и резерв от 302 млн. лв. Парламентът разреши на надзора на касата да позволява тегленето на аванси - до 5 млн. лв. за извънболнична помощ, до 10 млн. лв. диагностична дейност и до 170 млн. лв. за болнична помощ.


Д-р Емил Райнов:
И 2015 г. ще актуализираме бюджета на НЗОК

Предварителното разрешение за авансово изразходване на средства от резерва е непрактично решение, защото никой не може предварително да каже накъде ще "избие" бюджетът на касата, предупреди от парламентарната трибуна депутатът от БСП д-р Емил Райнов. Той призова надзорът на НЗОК да прецени къде ще има "пробойни" и да насочи парите. Според Райнов следващата година ще се наложи актуализация на бюджета на НЗОК.
20 млн. лв. отгоре отиват за диагностика заради липсата на направления, каза още Райнов. Причината е, че направленията се изчерпват през първите 7 дни на месеца.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ