19 Април 2024петък07:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Тези неудобни мигове

Прегръдка с принцеса, шал за жената на президента и други инциденти със силните в света

/ брой: 296

visibility 33

Те знаят наизуст дипломатическия етикет и помнят протокола по-добре от "Отче наш". Уви, навиците и житейският опит не пазят първите лица на държавата от неудобни моменти (за някои от тях те дори не са виновни). Случва се обаче силните на деня да забравят правилата на приличието преднамерено... И това е още по-забавно!
Наскоро американският баскетболист Леброн Джеймс, играещ за "Кливланд Кавалиерс", бе уличен в нарушаване на кралския протокол по време на общуването с херцогинята на Кеймбридж Кейт Мидълтън. Херцогинята заедно със съпруга си принц Уилям посети мач на Националната баскетболна асоциация. След играта Мидълтън поискала да се снима с баскетболиста. Позирайки, Джеймс сложил ръката си на рамото на Кейт, което, разбира се, изобщо не е предвидено от кралския протокол. Мидълтън учудено се усмихнала, а съпругът й по никакъв начин не реагирал на случилото се, показвайки, че изобщо нищо не е забелязал.
На есенната среща на върха на АТИС в Пекин беше прохладно и руският президент Владимир Путин сметна за необходимо да наметне първата дама на КНР с топло наметало. В момента, в който руският лидер решил да се покаже любезен, председателят на КНР Си Цзинпин бил зает с разговор с президента на САЩ Барак Обама. Жената прие шала с усмивка, но почти веднага го предаде на персонала (в замяна бодигардът й подаде палто). Инцидентът предизвика активна дискусия: в частност в редица световни медии се отбелязваше, че нормалната за европейците постъпка може да изглежда като оскърбление в азиатското общество, където допирът до непознат е нещо като табу. Жителките на Поднебесната обаче нарекоха в китайската социална мрежа жеста на руския президент идеал на потенциален съпруг. Жените приели, че грижата на Путин за Лиюан е била "постъпка на уверен в себе си мъж, който не обръща внимание на мнението на другите".
По време на срещата с кралица Елизабет ІІ в Бъкингамския дворец съпругата на американския президент Мишел Обама явно наруши протокола, като прегърна нейно величество. Инцидентът стана в края на приема, който премина в непринудена атмосфера. Кралицата и Мишел Обама се приближиха една към друга, обсъждайки разликата си във височината си. В знак на симпатия Елизабет попрегърна американската първа дама. Мишел Обама й отговори със същото, отбелязвайки на сбогуване, че е "получила удоволствие от тази среща". Според стара британска традиция категорично е забранено да се допираш до кралицата. Монархът обаче може да докосне който и да е от поданиците си, затова си слага ръкавици. Всъщност кралица Елизабет по никакъв начин не показа неудоволствие, като продължи да се смее и шегува.
През 2006 г. руският президент Владимир Путин пристигна в САЩ за срещата на върха на Г-8 заедно със съпругата си Людмила. Първата дама на Русия бе посрещната изключително топло: президентът на САЩ Буш-младши сметна за уместно за поздрав да целуне жената на колегата си. Путин на свой реши реши да спази протокола и скромно стисна ръката на Лора Буш.
Пристигайки в Ню Йорк на заседание на Общото събрание на ООН, президентът Барак Обама даде военен поздрав на посрещащите го морски пехотинци с чаша кафе в ръка. Видеото, на което първото лице на държавата отдава чест на морските пехотинци, беше публикувано в официалния сайт на Белия дом и незабавно предизвика вълна от насмешки по адрес на държавния глава. Според американския етикет воинска чест се дава само ако и двете ръце са свободни. Ако не може да се направи това както трябва, по-добре да се откажеш изобщо. До 1981 година държавните глави на САЩ не са отдавали чест в отговор на армейски поздрав. Пръв започва да прави това Роналд Рейгън. Преди това той се посъветвал с командващия военноморските сили доколко е уместно да отдаваш чест в цивилен костюм. Робърт Бароу отговорил на президента, че като главнокомандващ той може сам да реши кога и на кого да отдава чест. Най-известното президентско военно приветствие в САЩ, вероятно, е отдаването в чест в изпълнение на Джордж Буш-младши. В сюблимния момент ръцете на главнокомандващия се оказали заети с... любимото куче.
Кучето на Владимир Путин, лабрадорката Кони, присъства на срещата на президента с Ангела Меркел в сочинската резиденция на руския лидер и наплаши канцлера на Германия. Както след това писа западната преса, Путин със сигурност е знаел за страха на германската фрау от кучета. И така и станало: Меркел забележимо се разтревожила, като видяла Кони до руския лидер. А когато кучето спокойно тръгнало към фоторепортерите, канцлерът казала: "Сега ще хапе журналистите". Президентът се опитал да успокои германската си гостенка, като я помолил да не се страхува от Кони, тъй като "тя не хапе". Въпреки това Меркел всеки път се вцепенявала и спирала да слуша всеки път, когато Кони се отвличала "от ядене на журналисти" и приближавала канцлера. Жената едва ли е забравила обидата...
Американските критици на президента Барак Обама доста се поупражняваха, когато по време на визитата си в Токио той се поклони на императора на Япония Акихито. Според тях жестът на президента без думи е показал, че при него САЩ са станали слаба страна. На Обама припомниха, че американските президенти не трябва да признават авторитета на крале и императори. Всъщност обаче Обама не за първи път се поклони: през април 2009 година той приветства по този начин краля на Саудитска Арабия Абдула. Администрацията на президента нарече поведението на Обама обичайно спазване на протокола.
По време на едно от тържествените официални мероприятия в Берлин министър-председателят на Сингапур Ли Сянлун "избяга" от канцлера на Германия Ангела Меркел. Според протокола политиците е трябвало да минат заедно по килима под звуците на военен оркестър. Сянлун обаче или не е знаел, или е бил забравил правилото: той излязъл напред и въпреки че Меркел се опитвала да го привика, продължил да марширува сам. През 2002 г. Муза бин Насър, втората жена на емира на Катар Хамада бен Халифа Ал Тани, за пръв път се появила пред хора с открито лице, като нарушила грубо изискванията на исляма. Постъпката предизвика гнева на възрастните хора в Катар и възторга на младежта. Муза бин Насър, майка на 7 деца, изобщо е известна като привърженичка на еманципацията на жените, бори се правата им и даже критикува полигамните бракове.

(По материали от чуждия печат)


Принц Уилям се опита да не забележи прегръдката на баскетболиста
БГНЕС


Жестът на Путин се хареса на китайките

Елизабет ІІ не се стресна от прегръдката на Мишел Обама

Буш-младши предпочете целувката пред студено ръкостискане

Отдаване на чест с кафе в ръката...

Или с куче

Меркел едва ли е забравила на какво я подложи Путин

Критиците на Обама още не могат да забравят този поклон

Муза бин Насър е известна като привърженичка на еманципацията на жените

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ