20 Април 2024събота11:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Празнични музикално-сценични изкушения

Със седемчасов "Бал в операта" на 30 декември пловдивчани изпращат 2014 г.

/ брой: 296

автор:Пенка Калинкова

visibility 1685

Декември в Пловдивската опера започна с великолепната музика на Чайковски и неговата "Лешникотрошачка" по приказката на Хофман. Хореографката Боряна Сечанова, директорка на балет "Арабеск", се е заела да помага на директор-режисьорката доц. Нина Найденова и в балетната трупа се забелязват положителни наслагвания. Пръв съюзник на Сечанова в пресъздаване на музикално-сценичната феерия е сценографът Иван Токаджиев, който с над 500 метра тюл превръща сцената в бяла приказка. В "Лешникотрошачката" се включва и любимата на децата Госпожа Опера, която в случая се преобразява в Снежна кралица и твори вълшебства заедно с майстора на играчки Дроселмайер. Основните партии танцуват Елена Кучкова, Диан Райчев, Галина Гешева...
В навечерието на Рождество Христово пловдивчани се насладиха на "One Ballad Night Symphony" - концерт на джаз певеца Петър Салчев и симфоничния оркестър на Държавна опера Пловдив, под диригентството на Константин Добройков, със специален гост Мирослава Кацарова. Фондация "Пловдив 2019" кани на 23 декември в Дома на културата "Борис Христов" на коледен концерт под наслов "Пловдив празнува с Виена, Ню Йорк и Берлин", организиран от Държавна опера Пловдив. След него ще се състои коктейл, на който са поканени приятели и партньори на фондацията. Екипът на "Пловдив 2019" ще представи плановете си за 2015-а, ще се вдигне наздравица за бъдещето на Пловдив като Европейска столица на културата 2019.
Със 7-часов "Бал в операта" пловдивчани ще изпратят отминаващата 2014-а на 30 декември. За първи път в града се организира музикален маратон по традицията на световните оперни театри. Още от 17 ч. ще започне Детски оперен карнавал в централното фоайе на Дома на културата. Малчуганите ще се забавляват заедно с Хензел и Гретел и с приказните герои от "Лешникотрошачката". Официален домакин е любимият персонаж Госпожа Опера. Специален гост ще бъде Адриана Николова-Печенката. От 18 ч. в голямата конферентна зала артистичният директор Лучано ди Мартино ще представя изпълнения на деца-виртуози от НУМТИ "Добрин Петков". Час по-късно е началото на концерта "Гала Опера: Камен Чанев и приятели". Световно признатият тенор е подготвил едни от най-известните тенорови арии като "Nessun Dorma" и "La donna e mobile". На сцената ще се качат още Станислава Иванова, Таня Иванова и Петър Данаилов заедно с хор и оркестър на Пловдивската опера. Маестро Диан Чобанов е включил в програмата и традиционни новогодишни произведения от Щраус. След концерта на различни места ще има изпълнения на диксиленд, камерен оперен концерт, ще се провежда училище за валс, ще се организира ретрофото с оперни костюми, а в конферентната зала ще има оперен видеомаратон. Достъпът до музикалните атракции и коктейла ще бъде с входен билет от 5 лева.
Вторият празничен концерт "Добре дошла, 2015-а!" с участието на Михаела Филева и Васил Петров започва в 21 ч. Заедно с оркестъра на Пловдивската опера те ще изпълнят поп и джаз класика. След концерта в оперния бал във фоайетата ще се включи и диджей Skills от Дома на плочата с диско-фънк парти с хитове от 60-те и 70-те. Коктейлът, валсовете и оперният видеомаратон ще продължат докъм полунощ.

Госпожа Опера

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ