27 Април 2024събота07:01 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Войната не е свършила

/ брой: 299

автор:Галина Младенова

visibility 952

Големи надежди през 2001-ва, предпазлив оптимизъм през 2014-а. Така може да се определи отношението на света към ситуацията в Афганистан. Преди 13 години НАТО започна най-голямата си международна мисия в историята с амбициозната цел - да победи тероризма, да осигури стабилност в Афганистан и да възстанови разорената от войната страна. Резултатът е повече от спорен.
Мисията на НАТО все пак постигна определени успехи - тренировъчните лагери на терористите изчезнаха оттам, създателят на чудовището "Ал Кайда" Осама бен Ладен е мъртъв, а афганистанците за първи път след свалянето на режима на талибаните избраха президент. В страната бяха извършени и редица инфраструктурни проекти, постигнат бе и прогрес в икономиката, в образованието - нека не забравяме, че само преди 20-30 години Афганистан бе страна с едва 2 процента грамотност сред населението, днес това е в историята.
И все пак НАТО избягва думичката "победа", когато оценява скъпоструващата си мисия в тази страна - преди всичко защото цената й е 3500 жертви. Загиналите афганистанци не ги броим (А защо ли?). Мисията на ИСАФ не реши основния проблем на Афганистан - войната не е свършила, констатират експертите. И за съжаление това е така: тренировъчните лагери на талибаните ги няма, но самите талибани са там и осъществяват многобройни кървави акции. Освен това страната е далеч от понятието "стабилна държава", според международната организация "Трансперънси интернешънъл" Афганистан е сред най-корумпираните страни в света. А американският аналитичен институт "Фандфор пийс" я слага в първите редици на рейтинга си на "несъстоялите се държави".
Ето защо 13-годишната мисия на ИСАФ не може да се определи като победа. Дано "Решителна подкрепа", чиято цел ще е да инструктира афганистанската армия и полиция, да е по-успешна. Като виждаме обаче какво се случва в Ирак, оптимизмът ни бързо се изпарява...

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ