29 Март 2024петък09:30 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Държава на безграничността

/ брой: 300

автор:Алберт Аврамов

visibility 1445

Държавата - това сме ние, народът! Всъщност бяхме. Да говорим днес за държава, за държавност, за държавнически чувства, усещане, самоопределение, подходи, идеи, май вече става излишно. Но поне на хартия нещо от нея още съществува.
Преди дни държавата изпрати с почести и горест поредния герой, загинал при изпълнение на служебния си дълг. Гранични полицаи, завръщащи се от поредното си "бойно кръщение", се преобърнаха с военен камион в кално дере край границата ни с Турция и един от тях, 34-годишният полицейски служител Асен Асенов, се отправи в небитието само ден след Коледа. Ще го кажа направо - заради натрупваното с години "държавническо" безхаберие.
Картината от една трагедия за сетен път жегна и попари чувствата ни - за човещина, справедливост, чест. Да не говорим за "джугани", за импровизирани палатки от полиетилен, за кал, непроходимост, за почти скотски условия на труд... Това е само послеслов.
Призванието да пазиш родината си е голямо дело, но съдбата да загинеш заради нравствен, политически или пък човешки недоимък е повече от ужасна. Особено ако знаеш, ако си усетил, че край граничната бразда да служиш на родината е и въпрос на достойнство. Съвсем друго е да говориш или да се вайкаш за нечий героизъм, слизайки от луксозния си джип със скръбно изражение на лицето, а това не се връзва с тишината и мрака, настъпили след разрухата, премляла нашата страна. Всичко, свързано с границата, ние си го имахме. И кльонове, и минни полета, и ДОТ-ове... Имахме и силни въоръжени сили, и полиция, и висок национален дух. Днес имаме национална деморализация, пагубно разделение, дива и безогледна престъпност. Но пък нямаме демографски ръст, нямаме и бъдеще, защото "демократи" с чужди принципи ни подбутват да сърбаме горчивата попара на държавната измяна.
Е, и това все пак има граница в държавата на безграничното безумие!
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 476

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 490

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 531

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 452

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 405

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 576

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 515

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 523

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ