19 Април 2024петък23:56 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Един незрящ оптимист

Философът и политологът Иван Бозуков: всеки има с какво и на кого да помогне

/ брой: 301

автор:Таня Йовева

visibility 2565

С Иван се срещнахме в специализирания транспорт за хора с увреждания. Привлече вниманието ми със своята непринуденост и контактност. Говори и се смее. Всеки ден той ползва този транспорт, среща се с различни хора и оставя добри впечатления у шофьорите, които го вземат от Павлово и го возят до Плиска и обратно. Вече десет години Иван работи в Професионалната гимназия по електроника "Джон Атанасов". Много е благодарен на директорката - госпожа Иглика Неделчева, която се е съгласила да го назначи на работа. Преди това той обиколил 30 училища и въпреки отказа решил да продължи да търси работа, за да осъществи своята мечта да стане учител и да бъде полезен на подрастващото поколение. Иван е незрящ, но има приятели, колеги, на които разчита. Най-близка чувства майка си, която е голяма опора за него в живота. Тя му чете писмените работи, когато трябва да ги проверява и да поставя оценки, да се обосновава. Попитах го как успява да овладява учениците от големите класове, а той ми отговори: "Динамична е ситуацията. Всеки ден е различен и учениците са различни. Днес например говорихме за любовта. Опитах се по интересен начин да им привлека вниманието, да им покажа, че това, което е в книгите, в живота не е така. Обикновено няма взаимност. Предимно единият обича, а другият се наслаждава на това, което му предлага животът. Има ученици, които повече се интересуват от  философията и политологията. Помагам им да се подготвят добре по този предмет за матурата. Иглика Неделчева ми гласува доверие, а това за мен е много. С колегите взаимно си помагаме. Всеки има с какво и на кого да помогне. Независимо дали е учител на ученик или обратното, което показва, че сме солидарни един към друг."

Оказа се, че Иван е къщно пиле. Не обича да излиза много. Следи с интерес футболни мачове. Занимава се с аудиообработка. Заедно с един приятел са си направили сайт и там публикуват всичко, което ги вълнува. Чете книги, сваля си ги от интернет. Не обича да пътува. Благодарен е на Иван Доброволов, който му е помогнал много да овладее компютърната грамотност, да ползва активно компютъра. Добре познава сайтовете, откъдето могат да се теглят книги, филми. Един от тях е "Читанка.инфо". През 2001 г. е завършил успешно докторантура на тема: "Легитимността и кризите в обществения и политически живот". След завършване на двете си висши образования той защитава дисертацията си по философия и политология. Според него политиката е начин да се скрие човек от живота. В сайта му може да намерите аудиоприказки на музикален фон. Например "Неделни приказки след полунощ" - приказки за възрастни. Сайтът е "megapolicy.com" и отразява неговата максима: "Писането е магия, някаква неистова обсебеност от думите". Иван пише и романи, занимава се с история, с истинска фантастика, защото човек трябва да се съобразява със ситуациите, в които попада.
Такъв е Иван - винаги усмихнат, лъчезарен и преди всичко оптимист. Вярва в доброто, което според него ще промени света. Иван Бозуков, който въпреки увреденото си зрение живее пълноценно и допринася със знанията си за развитието на подрастващото поколение, твори и това му доставя удоволствие. Намерил е смисъл в своя живот. А какво по-хубаво от това да бъдеш полезен на себе си и на другите.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ