Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Юни 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

Култура

"Полин Виардо - Духът на една дива" излиза на екран

Вълнуващият филм, режисиран от Мария Арангелова, разказва за едноименния театрален концерт с режисьор и сценарист Марий Росен

Дума

6. Януари 2015 , брой: 2   567   0
Снимка


Фондация "Културни перспективи" и фондация "Пиано Екстраваганца" предлагат на многобройните почитатели на класическата музика документалния филм "Полин Виардо - Духът на една дива" - вълнуващата и умело режисирана история на режисьорката Мария Арангелова, разказва за създаването и премиерата на едноименния театрален концерт с режисьор и сценарист Марий Росен. Филмът въвежда зад кулисите с интимен поглед върху творческия процес и артистичните търсения на екипа в общата среща с фигурата, таланта и магнетичната аура на известната оперна певица Полин Виардо (1821-1910).
Сензация в оперната музика, Полин Виардо си сътрудничи с композитори от ранга на Берлиоз, Майербер, Гуно и Масне, но също така композира активно и публикува над 200 песни в периода 1841-1905 г. Талантът й печели адмирациите на Лист, Шопен, Шуман, Менделсон и Сен-Санс. Самата Виардо в писмо до свой приятел, в далечната 1864 г., отбелязва: "Мисля, че изпитвам повече гордост от парите, които изкарвам с кратките си музикални наброски, отколкото от тези, които печеля като певица!" Силен характер, голям талант и омагьосваща романтична природа, Полин провокира интереса на Тургенев. Въпреки че точното естество на отношенията им може завинаги да остане неизвестно, безспорно е, че тяхната емоционална и професионална връзка процъфтява - от срещата им по време на първия сезон на Виардо в операта на Санкт Петербург до смъртта на руския писател. Основен инициатор на проекта е оперната певица Ина Кънчева. Забележителната хармония от всички елементи в конструкцията на спектакъла е дело на режисьора Марий Росен, който успява да пресъздаде не само наситения с емоции, срещи, триумф и поражения живот на Полин Виардо, но и ключовите фигури около нея - Жорж Санд, Алфред дьо Мюсе и Иван Тургенев, измежду много други. Силно актьорско присъствие на Елена Атанасова, която влиза от роля в роля, с помощта на майсторското сценично решение на Мариета Ценова. Изключително вълнуващ и разтърсващ творчески дует между оперната певица Ина Кънчева в ролята на Полин Виардо и пианиста Людмил Ангелов в образите на Шопен и Лист.
Всички, които са заинтригувани от историята, могат да гледат 48-минутния филм на 8, 9, 10 и 11 януари от 18 ч., в център "G8" на ул. "Уилям Гладстон" 8. Билети се продават на касата на киното, научи ДУМА от Весела Венчева.
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"