25 Април 2024четвъртък15:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

2014 година е победна за Пловдив

Градът ще бъде Европейска столица на културата 2019

/ брой: 2

автор:Пенка Калинкова

visibility 1674

2014 г. е победна за Пловдив. Градът ще бъде Европейска столица на културата през 2019 г. - така прогласи на 5 септември международното жури, в което европейските експерти преобладаваха. Два града са избрани за столица на културата за споменатата година - италианският Матера и българският Пловдив. Усещането за победа дойде след първия кръг, когато от 8 български града, кандидати за титлата, бяха избрани 4, които да продължат. Всички имаха своите шансове, но спечели един.
Защо? Вдъхновяващ слоган - "Пловдив заедно", силна програма, добра презентация на екипа от млади хора, точно избрани консултанти. А всичко започна през 2010-а, когато група пловдивски артисти и интелектуалци се обединихме в усилията си и решихме да работим за кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата. Тази гражданска инициатива получи подкрепата на местната власт - беше създадена фондацията "Пловдив 2019". Паралелно с процеса на кандидатстване бе разработена Културна стратегия за периода 2014-2024, включиха се в работата по нея над 80 представители на културния сектор, състояха се редица работни групи и публични дискусии. Това подчертава желанието на Пловдив да започне дългосрочен процес на трансформиране на традиционните модели в културната политика на България и града, свързвайки кандидатурата с всички големи културни, образователни и туристически оператори в града.
Нека не забравяме, че през 1885 г. в Пловдив се е състояло Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Заедността е и основополагащ принцип за ЕС. Така че "Пловдив заедно" не е просто и само мото, но и основната тема, основният стремеж на екипа и града.
А годината започна със загуба за културната общност - отиде си от този свят емблематичният и много талантлив Кольо Карамфилов. Той беше артист във всичко, което правеше в изкуството. Безутешният Росен, син на Кольо и талантлив поет и музикален изпълнител, написа романа "Колене", издаде го "Жанет 45". Изложбите в последния месец на годината в Градската художествена галерия (над 100 работи) и в частната "Люнион" (рисунки и офорти) показват различни страни от таланта му. През декември стотици пловдивчани се стекоха да изпратят писателя и омбудсман на Пловдив Димитър Атанасов, дълги години фактически ръководител на Дружеството на пловдивските писатели. Загубихме и обичания и самобитен художник Ангел Василев.
Отличничката сред утвърдените културни институции тази година е Пловдивската опера. Инициатива след инициатива, един от друг по-бляскави спектакли. В това съзирам някаква компенсация за пропуснатите години, когато Градският дом на културата се ремонтираше, някакво желание да се разпери цялото ветрило на възможностите на една оперна трупа. Мисли се за най-малките - така беше създаден един персонаж извън сцената - Г-жа Опера, която занимава децата много успешно и те със съдействието на различни изпълнители получават първите си уроци по изкуство. Седемчасовият маратон на 30 декември беше своего рода проверка дали всичко, предложено през годината от доц. Нина Найденова и екип, е сработило. Сработи. Не бива обаче да се загърбва концертната дейност на силния симфоничен оркестър, шлифован някога от Добрин Петков. В Драматичния театър годината също завърши триумфално с един спектакъл на камерната сцена - "Евридика в подземния свят", първа постановка в България на пиесата на Сара Рул. Режисьор-постановчик на талантливото представление е Стайко Мурджев, в екипа са сценографката Марина Райчинова и композиторът Петър Дундаков. В ролята на Евридика много интересно се разкрива Луиза Григорова, партнират й Стефан Попов, Дамян Тенев, Петко Венелинов, Троян Гогов и група млади артисти. През годината ремонтът на опожарената сцена на Пловдивския театър не се състоя.
Своята 50-годишнина с поредица от запомнящи се концерти през есента на 2014-а отбеляза Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. 135-годишнината от създаването си отпразнува НБ "Иван Вазов" в Пловдив. Дружеството на пловдивските художници възвръща позагубен авторитет с поредица от впечатляващи общи изложби в сградата на "Гладстон" 32. Председателката Снежана Фурнаджиева и екипът й целенасочено привличат млади художници като членове на дружеството, наред с утвърдените художници те са сред наградените. През 2014 г. се навършиха 100 години от рождението на световноизвестния бас Борис Христов, отбелязани в родния му град с редица концерти - техните организатори Мила Павлова и Нина Найденова бяха специално отличени от Министерството на културата. Пловдивската културна общественост се пребори за монумента на Борис Христов, иницииран и осъществен от скулптора Цвятко Сиромашки. С прекрасни изложби ни зарадваха през 2014-а Ангел Василев, Ицко Мазнев, Станимир Видев, Янко Ненов, Атанас Хранов, Михаела Иванова, Валери Ценов, Венета Маринова, Анастасия Кметова, Лили Кючукова, жените от група "Ръб"... Сред най-високите проявления на пловдивските писатели са "Балканският човек ХтV-ХVтт век" от Йордан Велчев, ИК "Жанет 45" и задълбоченото изследване на Младен Влашки "Романология ли" (ИК "Хермес"). Тазгодишният фестивал "Пловдив чете" завърши на тъжна нота - издателката Надя Фурнаджиева се оттегля от домакинството на инициативата. Тя и колегата й Стойо Вартоломеев - ИК "Хермес", предупреждават, че разчитат на по-сериозна подкрепа от община Пловдив. Разпределението на средства за културни проекти в община Пловдив бе дискутирано от пловдивски културни оператори и по повод солидната финансова подкрепа за проекти на "Платформа Едно". За сравнение - 99 000 лв. за "One dance week", 25 000 лв. за осмото издание на Международния фестивал за театър и съвременен танц "Черната кутия". 
Намерението Капана да бъде превърнат в първия артквартал вече се сбъдва - инициативата е на ОФ "Пловдив 2019" и на община Пловдив, в нея се включиха активно от "Платформа Едно". Капана бе център на проявите от "One design week" и "One architecture week". В дните на двата фестивала Капана е особено притегателно място с креативни инициативи и много млади хора. Третият фест - "One dance week", се проведе върху различни сценични площадки, включително и в пространството на тютюнев склад.
Разбира се, предстои много работа. Общинският съвет на Пловдив избра проектa на португалското архитектурно бюро "FORA" за победител в международния конкурс за обновяване на площад "Централен".
В архитектурния конкурс, организиран от община Пловдив, "One architecture week" и "WhAT Association", участваха 125 проекта от 41 страни. Проектът на "FORA" предвижда обособяването на преплитащи се нива на площада в центъра на града - функционален съвременен ландшафт върху открито музейно пространство, разкриващо археологическите разкопки от античния Филипополис, върху които днес стои Пловдив. През годината архитекти и граждани се противопоставиха срещу подземния гараж под езерото в Цар-Симеоновата градина. Подкрепям намеренията на градската управа за реконструкция на градината и възстановяването на автентичния й вид, доколкото това е възможно, но категорично не мога да се съглася с необходимостта да се строи паркинг под езерото, каза арх. Антоанета Топалова. Архитектурната гилдия излезе с критична позиция срещу проекта за надстрояване на крепостните стени на Небет тепе. Трябва да бъде намерен точният баланс, който да гарантира опазване на културното наследство на Небет тепе, като не се допуска бутафорно възстановяване на археологическите структури, което може да унищожи тяхната изключителна автентична стойност.
Две отличия заслужи в края на 2014 г. община Пловдив за Античен стадион на Филипопол - Специална награда за ревитализация (проект на арх. Румяна Пройкова) в конкурса и Наградата на публиката. Античният стадион на Филипопол бе избран в онлайн гласуване - от общо подадени онлайн 12 427 гласа за 77 сгради за Античния стадион на Филипопол са гласували 3623-ма.
Ученик на Пловдивската математическа гимназия донесе най-високото отличие за млад учен, спечелено от българин на европейски конкурс. Необикновеният проект на абитуриента Петър Гайдаров, представен във Варшава, го постави на второ място в генералното класиране по всички науки и на първо по математика.
Lonely Planet - един от най-влиятелните портали за пътувания, класира Пловдив като шестия най-добър град в света, който трябва да бъде посетен през 2015 г. Без да се съмняваме в специфичното очарование на Пловдив, трябва все пак още да се постараем - в шестицата преди нас са подредени Вашингтон, италианският Милано, столицата на Малта - Валета. А през януари в Градския дом на културата предстои премиерата на "Антихрист" по романа на Емилиян Станев, 37 години след постановката на Иван Добчев ще видим прочита на младата Анастасия Събева. Любопитно, нали?

Луиза Григорова и Стефан Попов в "Евридика в подземния свят"

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 296

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 250

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ