20 Април 2024събота07:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Фестивал на съвременното китайско кино

Проявата е посветена на Китайската нова година, която започва на 19 февруари

/ брой: 5

автор:Дума

visibility 52

За първи път в България ще има Фестивал на съвременното китайско кино, организиран от институт "Конфуций" по случай Китайската нова година, съобщи БТА. Проявата ще продължи от 6 до 12 февруари в Дома на киното. Ще бъдат показани девет различни по жанр и тематика съвременни китайски филма, получили редица отличия и награди от международни фестивали. Повечето от тях никога не са били представяни пред българската публика. Сред емблематичните заглавия са "Цин Хун" с режисьор Уан Сяошуай, получил награда на журито от Международния кинофестивал в Кан през 2005 г., "Къкъсили" с реж. Чуан Лу - с приз "Златна мечка" от Берлинския фестивал, "Светът" на Дзя Джанкъ с награда от Международния филмов фестивал в Торонто. По време на събитието в Дома на киното ще може да се види и фотоизложбата "Институт Конфуций - мост между две култури", посветена на 10-годишнината от основаването на институтите Конфуций. Ще има и изложение на книги от български издателства, свързани с Китай.
Китайската нова година или празникът на пролетта е най-важният от традиционния китайски календар, а по света е и най-известният от китайските традиции и обичаи. Новата година ще настъпи на 19 февруари. Тя започва след завършването на пълния лунен цикъл и бележи началото на новия годишен цикъл, настъпващо с второто новолуние след зимното слънцестоене, т.е. след 21 декември. От този ден се смята, че природата се обръща към ново начало, към настъпването на пролетта, разказва Антония Цанкова, директорка на институт "Конфуций". Тя обяснява, че традиционният китайски календар е построен на основа съчетаването на лунния и слънчевия цикъл, т.е. настъпването на годината е ориентирано спрямо зимното слънцестоене, а началото й и месеците в годината - според лунните фази.
Предстоящата нова година по китайския календар ще бъде година на Овцата със стихия дърво и присъщ цвят - зелен/син. Овцата се описва като миролюбиво и доброжелателно животно, търпеливо и последователно, което обаче може да проявява твърдост и неотстъпност в решителни ситуации. Затова се смята, че годината на Овцата е по-спокойна и мирна от предходната, преминала под знака на напористия и темпераментен Кон. Годината е подвластна на инското (женското) начало, а природната й стихия е дърво. Характеристиките на този първоелемент са градивност, достойнство, постоянство, миролюбие.

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ