Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Септември 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

Коментари

Не гонете инвеститорите

Мая Йовановска

5. Юни 2010 , брой: 126   1416   1Кризата, за която експертите прогнозират, че може и да ни застигне в някои отношения и с втората си вълна, притисна още м.г. инвеститорите навсякъде по света. И те спряха инвестиционните си планове или забавиха до минимум вложенията си. У нас инвестициите на чуждите вложители отдавна не са това, което бяха. През 2007-а те имаха ръст от 30 на сто и достигнаха 5,7 млрд. евро спрямо 4,36 млрд. евро за 2006 г. През 2008-а инвестициите нараснаха до 6,5 млрд. евро. Заради кризата бумът на чуждите вложения беше последван от силен спад - около 40 на сто, и за периода януари-декември 2009 г. те бяха около 3 млрд. евро. Вчера икономическият министър Трайчо Трайков отчете, че по данни на БНБ за първото тримесечие на т.г. има намаление на преките чуждестранни инвестиции с почти 22 млн. евро. Тенденцията е ясна - тя засега сочи надолу и може само да се надяваме, че поне ще се задържи.
Едно обаче е кризата и последствията от нея, а друго сигналите, които управляващите дават на инвеститорите. Вчера в парламента депутатът от Коалиция за България и бивш икономически министър, по времето на който всъщност бе бумът на чуждите инвестиции у нас, Петър Димитров, заяви, че актуализацията на бюджета ще срине допълнително рейтинга на България. А самият икономически министър съобщи, че намаляването на преките чуждестранни инвестиции за първото тримесечие на 2010-а се дължи на четири транзакции за около 200 млн. евро през март на чужди фирми към техни офиси в други страни. А така!
Във в. "Файненшъл таймс" била публикувана статия за конфликта между премиера Бойко Борисов и чужди инвеститори като "Сименс" и мажоритарните собственици на електроразпределителните дружества. След идването на новото правителство под съмнения беше поставено развитието на големи проекти и някои големи чужди инвеститори си "вдигнаха шапките". Например от проекта за изграждане на втората атомна централа "Белене" - първо се оттегли германският енергиен гигант RWE, а после се "изниза" и френската БНП "Париба", която трябваше да координира финансирането.
Прав е Петър Димитров, че всяко брутално говорене само гони инвеститори от България. Докато нямат управляващите ясна позиция, а само мрънкат и подхвърлят днес - едно, утре - друго неясно обяснение, и предприемат неадекватни мерки заради управленското си безсилие, чуждите инвеститори ще бягат все по-надалеч.

 

Проектът АЕЦ „Белене“

Проектът АЕЦ „Белене“ получава положително становище от Европейската комисия още през декември 2007 г. Комисията твърди, че всички аспекти на инвестицията съответстват на договора за Евроатом. Комисията приветства реализирането на проекта, като отбелязва неговия принос за дългосрочна стабилност при производството на еленергия и за намаляване на генерираните емисии на CO2 в Европейския съюз. АЕЦ „Белене“ е български проект с национално значение. Изграждането на централата под шапката на Български Енергиен Холдинг ЕАД, дава възможност за реализиране на икономически, но и на социален ефект от производството на електроенергия с ниска себестойност.
През 2008 г. проектът „Белене“ има характеристика на високодиверсифициран: руско оборудване, на световно ниво, руско гориво; френски и немски подизпълнители; немски стратегически инвеститор; инвестиционен заем от френска банка.

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"