19 Май 2024неделя20:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Вучков започва реформи в МВР

Цветан Цветанов разкритикува предложенията, въпреки че законовите промени идват от ГЕРБ

/ брой: 8

автор:Дума

visibility 39

Вътрешният министър Веселин Вучков представи плановете си за административна реформа в МВР. Според него в момента институцията се задъхва от собствената си административна тежест и много трудно изпълнява елементарни законови задължения. Амбицията на ръководството е до февруари да се приемат предвидените от ГЕРБ промени в Закона за МВР. Веднага обаче Вучков бе критикуван от предшественика си Цветан Цветанов. Бившият министър разкритикува почти всяко предложение, въпреки че законовите промени идват именно от неговата партия.
28 регионални дирекции на полицията, 180 полицейски управления, нова Национална полиция с редуцирана администрация, Гранична полиция, Пожарна и Дирекция за борба с организираната престъпност. Така ще изглежда МВР след промените в закона до половин година, обяви Вучков. Той добави, че ще започне дискусия дали дирекцията за документи за самоличност може да премине към ГРАО и общините, защото след година изтича договорът с доставчика на оборудването, което се използва за издаване на документи в момента. Секретната кореспонденция можело да се прехвърли на ДКСИ или Министерството на транспорта.
Вучков заяви, че най-голям е делът на разходите за заплати и осигуровки. Той се оплака, че заварил дефицит от над 200 млн. лв. заради финансово необезпечените промени в Закона за МВР, с които се увеличават заплатите. 936 млн. лв. са разходите за заплати и осигуровки през тази година, 12 млн. лв. са капиталови разходи, а 82 млн. са предвидени за издръжка.
Министърът иска промени в категориите труд на служителите в системата. Първа е предвидена само за работещите в най-тежки условия  - пожарникари, униформени и разследващи. Всички останали ще трябва да работят по Закона за държавния служител, няма да ползват възможността за ранно пенсиониране, по-голям годишен отпуск и най-вече при пенсиониране няма да получат 20 заплати. Всички тези промени обаче ще важат за новопостъпили в МВР. Това се налага, защото ще трябва да се заплатят обезщетения в размер около 200 млн. лв. при преназначаване на "заварените" служители. В момента към Гранична полиция са зачислени 6748 души, а 35 531 са с полицейски и пожарникарски функции в МВР.
 Възможно е да се въведе длъжността административен секретар в МВР. Тази тежка машина, каквато е МВР, трябва да започне да се движи и да се управлява по-леко, изтъкна Веселин Вучков, според когото реформите са крайно необходими.
След края на изложението Цветанов започна с критиките си и припомни, че служителите в МВР работят при тежки условия, давайки за пример командированите по границата. Не чух нищо за предизвикателствата с еврофондовете, не чух отчет за увеличаването на дознателите в досъдебните производства, продължи зам.-председателят на ГЕРБ. Според него мобилните камери на екипите на КАТ не са решение на проблемите в сектора. Вучков отвърна, че в пътния контрол нещата се случват по правилния начин. Аз вчера на презентацията казах нещо друго, вероятно той не е прочел във вестниците, че най-важният въпрос е да влязат в сила мобилните камери за електронен фиш, защити се настоящият министър. Вучков отказа да коментира позицията на премиера, че главният секретар на МВР и шефът на ДАНС трябва да останат на постовете си. Не смятам, че така го каза г-н премиерът, заинати се Вучков и отказа да отговори дали ще предложи смяна на Светлозар Лазаров и Владимир Писанчев.

9300 са напуснали за 5 години

През последните 5 години работещите в МВР са намалели с 9300 души, обяви Веселин Вучков. През 2014 щатът в МВР е бил 49 500, а заетите - 47 134. Пикът на напускане от системата е през 2013 г., когато от МВР са си тръгнали 4757 души, година по-късно заявленията за напускане са 4035. Само за декември 2014 г. са напуснали 716 души и са назначени 92 души. Според вътрешния министър основната причина за напускане са необяснените реформи във ведомството и неяснотите около пенсионирането на служителите.
Цветан Цветанов, който оглавяваше МВР в предходния мандат на ГЕРБ, заяви, че е песимист от изнесените данни за състоянието на МВР и за темпа на напускане на служители на реда. "Кое провокира това голямо напускане през 2013 и 2014 г.? Това не беше ли поредната чистка, която се направи в сектор "Сигурност", попита той. Според него с промените в Закона за МВР парадоксите в системата ще отпаднат.
Цветанов иска повече усвояване на европейски средства от МВР, за да се обнови техниката и да се подобрят условията на труд. Той предупреди финансовия министър Владислав Горанов, че МВР е финансово на ръба. Ако около 3000 души решат сега да напуснат системата, няма да има пари да им се платят обезщетенията, смята Цветанов.

 

"Булгаргаз" съди "Газпром" за 400 млн. евро

автор:Дума

visibility 1416

/ брой: 91

КЕВР: Евтиното парно ще доведе до по-скъп ток

автор:Дума

visibility 1363

/ брой: 91

Изпитът за ловци поскъпва

автор:Дума

visibility 1387

/ брой: 91

Състоянието на Фицо остава "много тежко"

автор:Дума

visibility 1510

/ брой: 91

Нидерландия ще има дясно правителство

автор:Дума

visibility 1434

/ брой: 91

Скъсаха Преспанския договор в Атина

автор:Дума

visibility 1529

/ брой: 91

Извънредно положение в Нова Каледония

автор:Дума

visibility 1336

/ брой: 91

5 куршума

автор:Таня Глухчева

visibility 1640

/ брой: 91

Стъкмистика

автор:Мая Йовановска

visibility 1616

/ брой: 91

За достойна България в мирна Европа!

автор:Дума

visibility 1533

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ