20 Април 2024събота17:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

CHARLIE

Послеслов за атентата в Париж

Ако християнството вече е помъдряло, ислямът още плаща данък на тийнейджърските си лудории

/ брой: 9

автор:Константин Иванов

visibility 1546

Помитингувахме, обявихме, че всички сме "Шарли", заклеймихме джихадистите, врекохме се да защитаваме демокрацията, свободата на словото и другите изконни ценности на цивилизацията. Може би е време да се поприземим, да престанем да разсъждаваме импулсивно и на първо ниво.
Френският президент Франсоа Оланд оглави шествие от милион и половина парижани, сплотени, ръка подръка, в първата редица бяха Меркел, израелският премиер Нетаняху, председателят на палестинската автономия Махмуд Абас, президенти, премиери от цял свят. Едва ли е редно да очакваме, че редовите милион и половина парижани са длъжни да помнят от училище, че техният сънародник Монтескьо някога е написал: "Свободата на индивида свършва там, където започва свободата на другите". Което е базата на демокрацията. Но Оланд и другите от първата редица на шествието в Париж не би трябвало да са ги спомнят избирателно, само когато им е изгодно.
Цинично би било да твърдим, че избитите журналисти и карикатуристи от "Шарли ебдо" са си го изпросили с редовно публикуваните в списанието карикатури на пророка Мохамед. Но не друг, а авторитетният "Ню Йорк таймс" написа тези дни: "Но нека си го кажем направо - ако те (карикатуристите от "Шарли ебдо") се бяха опитали да публикуват сатирична карикатура дори в американски университетски стенвестник, това нямаше да издържи и 30 секунди, а авторите щяха да бъдат обвинени в ксенофобия и насаждане на омраза... Повечето от колегите всъщност не одобряват преднамерено обиждащия хумор, в който "Шарли ебдо" се е специализирал". Същото впрочем заявиха и някои от най-известните български карикатуристи, изтъквайки липсата и на етика, и на естетика в карикатурите на френския седмичник. В случая бихме перифразирали Монтескьо, че свободата да рисуваш обидни карикатури на пророка Мохамед свършва там, където това накърнява религиозните чувства на 1,5 милиарда мюсюлмани в света.
"Око за око, зъб за зъб" не е постулат на исляма, а на юдаизма. Може да се възрази: реакцията не е адекватна. Тук се подсещаме за българската притча за селянина, който казал на своята посестрима мечката, че й миришат устата, тя му казала да я удари със секирата по главата. Когато след години пак се срещнали в гората и селянинът я попитал зараснала ли е раната й, мечката му отвърнала, че раната е зараснала, но лошата дума за миризливата й уста не е забравила. Т.е. поражението от словото може да е по-болезнено от физическото страдание.
Винаги готови за коментар по всяка тема дежурни родни политолози изприказваха купища нелепи обяснения на причините, тласкащи хора като двамата братя и техния съратник Кулибали, извършили разстрелите на 7 януари във френската столица. Безработица, маргинализация, липса на перспектива и какво ли не още, дрън, дрън. Явления не от вчера, но не довели допреди 15-ина години до развихряне на джихада - свещената война. Натъкнах се на любопитна подробност. В енциклопедията "Ларус", издадена през 1980 г., където се изброяват петте основни задължения на мюсюлманите (вяра в единството на Аллах, петкратни ежедневни молитви, благотворителност към ближния, пости - Рамадан, поклонение в Мека), се добавя, че някои мюсюлмански духовници, улеми, обособяват джихада като шести стълб на исляма. Но "той напоследък е изоставен", уточнява "Ларус". Излиза, че това, което е било изоставено на границата между 70-те и 80-те години на миналия век, след това някак си се е развихрило.
В учението на Мохамед се споменават два вида джихад - малък и голям. Малкият се изразява в борба за разпространение на исляма и оттам тълкуванието "свещена война", което е едно от най-спекулативните понятия в исляма. Така понякога "свещена война" се тълкува като оправдание за прилагане на насилие, още повече, че в Корана изрично е подчертано задължението на правоверните да преследват немюсюлманите. За джихадистите ставаш герой, ако привлечеш към исляма немюсюлманин, а убийството на "неверник" те праща направо в рая, където те чака цял харем красавици. И тук няма как да не потърсим отговора на въпроса за причините за активизирането на "шестия стълб" - джихада - именно от 90-те години на миналия век.
В последните дни на декември 1979 г. Съветският съюз изпраща голям контингент войски в Афганистан с цел смяна на режима. Злощастната авантюра продължава почти 10 години. Главният противник са талибаните, чиито отряди се формират и въоръжават с активна американска помощ. От САЩ между другото те получават ракети "Стингър", с които свалят съветски хеликоптери и самолети. След изтеглянето на съветските войски през 1979 г. американците се опитват да се възползват от вакуума и по ирония на съдбата талибаните използват "стингърите", за да свалят американските хеликоптери и самолети. Стига се до абсурдното решение на Пентагона да се откупуват от талибаните на завишена цена собствените "стингъри"... Да напомним, че Афганистан беше пристан за създателя на "Ал Кайда" Бин Ладен. И до днес "Ал Кайда" е един от активните участници в джихада, наред с Ислямска държава на Ирак и Леванта и с отрядите на халифата, под чийто контрол е цял Северен Ирак и значителни територии на Сирия. А бойците на тези и други по-малки формирования са главно бивши отлично обучени войници и офицери от армията на Саддам Хюсеин, чийто режим падна и те бяха изхвърлени извън борда под ударите на американската "Пясъчна буря". Нейното провеждане беше предприето, след като тогавашният държавен секретар на САЩ изнесе пред Общото събрание на ООН лекция, онагледена с карти и някакви ампулки, за наличието на оръжия за масово унищожение у армията на Саддам. Които не са открити и до ден-днешен. А петролът продължава да си блика, доколкото не беше посочен като причина за американското нахлуване в Ирак. Подобна участ очакваше и режима на сирийския президент Асад, но разрастването и активизирането на ИДИЛ, "Ал Кайда" и т.н., довело фактически до създаване на държава - ядро на бъдещ всемирен халифат, превърна, макар и неофициално, Дамаск в съратник на поредната скалъпена от САЩ коалиция за борба с "Ислямска държава".
И за да не бъдат нашите видни политолози сами в създаването на абсурди за причините за джихадизма, ще дадем и ние своя скромен принос. Много приказки се изприказваха тези дни за прелестите на съвременната демокрация, за несъвместимостта на насилието, упражнявано от джихадистите, с ценностите на ХХІ век, озарен от човеколюбието на християнството, между другото. Само че ислямът не е връстник на християнството, Мохамед полага неговите основи в началото на VІІ век, т.е. за вярващите в Аллах сега е ХV век (1436 г). Ами я да си спомним какво е било характерно за човеколюбивото християнство през 15-ия му век. В 1199 г. папа Инокентий ІІІ въвежда Светата инквизиция. Във Франция тя е официално отменена в началото на ХVІІІ век. През тези над 5 века по груби сметки са изгорени на клада 300 000 еретици, повечето жени, обвинени, че са вещици. В 1415 г., след като е изтезаван, е изгорен жив Ян Хус. Два века по-късно, през 1600 г., съдбата му е последвана от Джордано Бруно. Те са допускали, че Земята не е плоска, че тя се върти около Слънцето, а не обратно, и други подобни еретични небивалици. На кладата изгаря Жана д'Арк. Излиза, че християнството невинаги е било толкова човеколюбиво, погубвайки най-светли умове на Средновековието. И ако направим един малко произволен паралел между възрастта на обществото и възрастта на човека, ще излезе, че в тийнейджърските си години те си приличат по необузданост и агресивност. И едва след това идва поумняването и улягането. Та ако християнството е вече влязло в по-зрялата и отговорна възраст, ислямът все още плаща данък на тийнейджърските си лудории.
Абсурдни разсъждения, нали? Не повече от обясненията за безработицата, безперспективността, маргинализацията като причини за войнстващия джихадизъм.  
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ