25 Април 2024четвъртък19:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Паразитен капитализъм

/ брой: 14

автор:Валентин Георгиев

visibility 119

Догодина най-богатият 1% ще притежава повече от останалите 99% от населението на света, показва изследване на благотворителната организация Оксфам. Оттам предупреждават, че при сегашния темп на "експлозия на неравенството" борбата с глобалната бедност на практика удря спирачки. Смразяващата статистика разкрива и други детайли - 85-те най-богати хора на планетата имат натрупано общо състояние колкото най-бедните 50% (3.5 млрд. души)... Данните са красноречиво доказателство за несъстоятелните "опорни точки" на неолибералната демагогия, според която излиза, че въпросният 1% са по-умни, по-кадърни и работливи от останалите 99 на сто - нещо, което се отрича дори от "елита на Давос", поръчващ тези изследвания.    
У нас темповете, с които се увеличават икономическото и социалното неравенство през последните години, "изтласкаха" страната ни в челната тройка на ЕС по този показател. Достатъчно е да припомним например, че 95% от депозитите в банките са притежание на една тънка прослойка от 5 на сто най-богати българи... Проблемът с бедността и неравенството обаче е тема табу за повечето наши медии и анализатори, камо ли за политиците. От тях ще чуете за всевъзможни "приоритети" и приоритетчета за какви ли не екстравагантни проекти, подплатени с тлъсти чужбински грантове, но не и за цялостна политика, която да намалява дисбалансите. И това е така, защото самата система възпроизвежда неравенството. Действието й е като дозата морфин - колкото е по-голяма, толкова по-голям е апетитът.
Може да ви звучи цинично, но изглежда богатите не са виновни, че паразитират на чужд гръб. Проблемът им е, че така и не са способни да предложат адекватни механизми, с които да го решават. Случва се точно обратното. Затова за най-голямо "съжаление" от време на време трябва да се правят и революции. Иронията настрана, но историята не познава друг резултатен начин да се намали тази пропаст.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ