28 Март 2024четвъртък14:02 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Типичните "офисни" болести се обострят през зимата

Лигавиците на устната кухина и носа са първата бариера на пътя на вирусите и бактериите, съхранете влагата им

/ брой: 18

автор:Аида Паникян

visibility 37

Няколко са болестите, характерни за работещите в затворени помещения. През зимата те се обострят, ако не се вземат специфични мерки.
Например заседналият начин на живот, типичен за работещите зад бюрото, провокира появата на здравословни проблеми, с които нито един дървосекач или леяр не би се сблъскал. Специалисти от изданието Prevention се опитаха да определят кои са най-честите заболявания, от които страдат офисните служители и препоръчват как да се предпазят от тях.


V Проблем 1 са инфекциите. Разпространяването им е особено характерно за офиса през есента и зимата. Бюрото, телефоните, компютрите, мишките и дори дръжките на вратите са идеални места за развитие на различни бактерии.
- Решението е по-често миене на ръцете си и почистване на предметите, които често се ползват.
Говорете от разстояние повече от 2 м с колеги, които не изглеждат много здрави.
V Проблем 2 е наднорменото тегло. Всекидневното седене в удобния стол е пряка предпоставка за затлъстяване. Още повече през хладните сезони, когато организмът изпитва недостиг на слънчева светлина и топлина и започва да трупа килограми (най-вече мазнини) за лошите времена.
- Решението е доброволен отказ от асансьора и ескалатора, 15-минутна разходка сутрин и вечер или поне изминаване пеш на част от разстоянието от дома до офиса и обратно. Учените препоръчват, ако имате 1 час за обедна почивка, отделете 40 минути за обяд, а останалите 20 - за кратка разходка.
Не се хранете на работното място. Изследване, проведено от учени от Кембридж, показва, че колкото по-наблизо е храната и колкото по-често я виждаме, толкова по-голяма е съблазънта да я опитаме, без да сме наистина гладни.
V Проблем 3 е неподходящата температура в стаята. Не всеки офис е оборудван с добър климатик и през лятото е твърде горещо, а през есента и зимата е твърде студено. И едното, и другото вредят както на здравето, така и на работоспособността.
- Решението през зимата е да се ядат топли супи, да се пие чай и разбира се, да се носят топли, но не дебели дрехи. Ако не се чувствате добре в зимния пуловер, оставете в офиса някоя топла фланела или голям шал.
Въздухът в помещенията не трябва да застоява - проветрявайте няколко пъти на ден, оптималното е на всеки час. Важно е лигавиците на устната кухина и носа да бъдат достатъчно влажни, те са първата бариера на пътя на вирусите и бактериите.
Рязката смяна на температурите - от топлата стая към минусовите градуси навън, изтощават способностите за адаптация на кожата, най-вече на лицето. За кратко време тя трябва да се адаптира към разлики от по 20-30 градуса и  реагира с неприятни усещания - опъва се, а човек усеща лек сърбеж, обяснява д-р Татяна Павичич от Клиниката по дерматология и алергология към университета в Мюнхен. Затова са подходящи кремове за лице, които съдържат повече масла и подхранващи в дълбочина субстанции.
V Проблем 4 са офисните алергии. Ако ви преследват постоянна кашлица и хрема, а нямате други симптоми за някакво заболяване, не бързайте с антибиотиците. Т.нар. офис алергия може да бъде предизвикана от малки дози токсични вещества, които попадат във въздух - от климатика, принтера, скенера и останалата техника, а след това се наслагват върху бюрата, по столовете и пода.
- Решението е да се потърси лекар, който да предпише подходящо лечение.
V Проблем 6 са хронични болки в гърба и шията. От тях в една или друга степен страдат около 30% от офис служителите. Болките могат да се появят неочаквано и неочаквано да изчезнат. Те най-често се проявяват в мускулите на раменете, шията, ръцете и дори на стъпалата. Причината за това е продължителното седене в една и съща поза и липсата на движение. Докато човек седи на едно място, в мускулите се натрупва т.нар. млечна киселина. Сама по себе си тя не е вредна (организмът я използва за освобождаването на енергия), но тъй като седенето не изисква особена енергия, киселината остава неизползвана и предизвиква болка.
- Решението раздвижване на всеки 20-30 минути или промяна на положението на тялото.
V Проблем 7 са постоянната апатия и умора, които са особено характерни за есента, когато на тялото не достига слънчева светлина, т.е. то произвежда по-малко серотонин - хормона на щастието. Човек по-лесно губи концентрация и страда от понижено внимание и работоспособност.
- Решението е 3-4 дни отпуск, който да бъде прекаран извън града.


У нас

От 1 ноември 2014 г. е в сила новата Наредба за минималните изисквания на микроклимата на работните места. Според нея в закрити помещения оптималната температура през студения период трябва да бъде между 16 и 23 градуса, според категорията труд, а през топлия - между 18 и 25 градуса. Допустимата температура през зимата на работните места не може да бъде под 13 градуса, а през лятото - над 28 градуса.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 176

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 199

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ