28 Март 2024четвъртък17:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Ако щете - вярвайте

Фонтанът на младостта е в Родопите

Защо местните жители са здрави, дълголетни и не познават болестите, и как село Бели пласт може да изхранва цяла България

/ брой: 18

visibility 14002

Пенка Исаева
         
Според една древна легенда в незнайни земи имало Фонтан на младостта и хиляди смелчаци бродили и в най-затънтените кътчета на планетата, за да го издирват. Дори през ХVІ в. конкистадорът Хуан Понче де Леон дълго обикалял гъстите джунгли на Централна Америка, но без успех. В крайна сметка станало ясно, че Хуан просто е объркал континента - изворът на младостта всъщност се намира близо до родопското село Бели пласт!
Водата, която пият местните хора, е изключително лековита, затова те са здрави, дълголетни, при тях няма рак, сърдечносъдови заболявания, инсулт или инфаркт. Живеещите там изглеждат млади, пълни с енергия дори до дълбока старост. 
Изворът на "живата" вода е близо до селото Бели пласт, там, където се намира друг феномен - образувания, наподобяващи огромни скални гъби. Те са обявени за природна забележителност още през 1974 г. Интересното е, че шапките на гъбите са зеленикави, а пънчетата имат розов цвят, който се дължи на минерала клиноптилолит.
Природният зеолит, наричан клиноптилолит, е изключително полезен. Заради граничещите му с вълшебство свойства е обявен за минерал на ХХ век, а най-качественият клиноптилолит се намира именно в село Бели пласт и е един от многото Божи дарове в този район. Легенда разказва как са се образували тези скални гъби.
Живял някога по тези земи, в крепостта Перперикон, въглищарят Радул. Семейството му било бедно, но в дома му имало радост. Неговото най-голямо богатство били четирите му дъщери, невиждани хубавици. Една сутрин те тръгнали за вода извън крепостните стени, на хълма зад реката видели голяма орда от нашественици, върнали се бързо и предупредили за опасността. Бранителите на крепостта обаче били избити, а жените пленени, сред тях и четирите Радулови дъщери. Поради красотата им водачът на ордата ги оставил за себе си, а шатрите му били разпънати край сегашното село Бели пласт. Запленен от хубостта им, той изпуснал меча си, грабнала го едната Радулова щерка. Другите взели коя каквото намери - камъни, дървета, и ги хвърляли по конниците, ездачите изпопадали на земята. Жените ги нападнали и ги удряли, но те бързо се окопитили и ги подгонили към близката гора. Замахнал един, отсякъл главата на едната сестра и... онемял. Главата й, щом се докоснала до земята, се превърнала в каменна гъба.
Уплашили се мъжете и пуснали останалите да си вървят. Един посегнал да посече последната, най-изостанала от жените, но мигом се превърнал в черна скала. Днес местните хора наричат тази скала Каратепе.
Според учените гъбите са образувани от утаени седименти и разтопено стъкло след изригване на вулкан на това място преди около 40 млн. години, когато тук било дъно на море. При отдръпването на водата, вследствие ерозията от вятъра, дъжда и слънцето, скалите са се оформили като гъби, чиито пънчета са съставени от клиноптилолит, т.е. зеолит.
Самата структура на зеолита е в основата на необикновените му качества. Съдържа алуминий, силиций и кислород, свързани в решетъчна структура, подобна на пчелна пита. Това учените наричат молекулно сито, което не пропуска нито една отрова. Зеолитът успява да победи едни от най-разпространените вредни вещества - мед, олово, цинк, въглероден и серен двуокис, освен това може да изведе от организма и радиоактивните цезий 134, цезий 137 и стронций 90! Затова през 1986 г., когато избухва ядрената централа в Чернобил, специалистите обезопасяват мястото със зеолит на прах.
След обстойни изследвания лекарите стигат до извода, че минералът спомага за лечението на ракови заболявания, гастрит, язва, диабет, помага на сърдечносъдовата система и кръвното налягане, дори може да премахне безсънието. Много дерматолози го използват и срещу целулита. Според тях само за три месеца портокаловата кожа вече е история.
Най-голямото откритие, и то на български онколози, е, че зеолитът топи и тумори. 69-годишен мъж пил зеолитна вода половин година. След това ракът просто го нямало! Днес вече знаем защо местните хора от дълбока древност "подмладяват" водата със зеолитов камък и я пият като лек и за сила на организма.
Специалистите твърдят, че България е най-богатата страна в света на естествени находища от този минерал и всичките са около Кърджали. Дори цитират мнения на руски и японски учени, че село Бели пласт може да изхранва цяла България.
Зеолитът се използва и за промишлени цели. След аварията във Фукушима през 2011 г., както при чернобилската, около ядрената електроцентрала и в морските води в близост до нея е разпръснат зеолитен пясък за неутрализиране на радиацията.
През 2012 г. учени от немския институт "Фраунхофер" във Франкфурт на Майн съобщават, че използвайки зеолити, разработили нова технология за производство на биогаз за съхранение на енергия при плътност 3,57 пъти по-голяма от тази на водата. Използван е фактът, че един грам от зеолитовите гранули благодарение на мрежестата си структура може да има площ до 1000 кв. м, което позволява контейнерите за съхранение да са с четирикратно по-малък обем от този на резервоарите за вода, а също и да съхраняват топлината без загуби дълго време.


Как да си направим "подмладена" зеолитна вода
 
90-100 г от минерала (предварително обработен) се слагат в 5 л изворна вода (не минерална и не чешмяна) и престояват във водата минимум 8 часа, за да могат полезните микроелементи да се отделят във водата и в същото време тя да поеме наличните вредни примеси. От тази вода се пие всекидневно в неограничено количество. Когато водата се свърши, съдът се допълва отново. Така минералът може да стои в този съд и да въздейства на водата около 3 месеца, след което трябва да се подмени с нов.
При използване на водата няма противопоказания, възрастови ограничения, нито странични ефекти! Ако си набавите необходимото количество от зеолита от официален магазин за минерали, то той е обработен за директно ползване, в противен случай процедурата направете вкъщи, тя не е сложна. Измийте камъка, натрошете го на по-дребни парчета (но не на прах) и той трябва да премине през термична обработка на фурна за 40-50 мин. на 250 градуса. 
             

Природният феномен Скалните гъби

"Фонтанът на вечната младост" - картина на немския художник от ранния ренесанс Лукас Кранах Стари

Натрошен на парчета зеолит
  
Мрежестата структура на зеолита наподобява пчелна пита

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ