18 Април 2024четвъртък14:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

НС на БСП обсъди мерки за укрепването на партията

Ръководството на партията свиква конгрес в първата половина на април

/ брой: 19

автор:Александър Симов

visibility 52

Мерки за политическото и организационно укрепване на БСП и засилване на влиянието на партията в обществото обсъдиха социалистите на пленум на Националния съвет вчера. Като една от основните задачи бе набелязано БСП да определи своята стратегическа цел за развитието на страната, за защита на интересите на хората на труда и за преодоляване на застрашителната демографска криза.
Сред другите мерки за укрепването на идентичността на партията са усилия за постигане на социална справедливост, преодоляване на неолибералния модел, нова икономическа политика на страната.
БСП си поставя за цел и промяната на своя публичен образ чрез експертното разработване на политики, организиране на политически кампании. Социалистите ще търсят по-убедително представяне на своите позиции и въздействащо медийно участие. Сред мерките в медийната политика е записано и създаването на телевизионен канал.
Все още не са изтекли стоте дни на правителството, но краткото време от началото на мандата доказа, че четворната дясно-националистическа коалиция прокарва дясна политика, включително с елементи на реваншизъм, коментира пред членовете на НС председателят на партията Михаил Миков. Според него БСП трябва да работи упорито, за да се прояви като последователен защитник на социалните права на българите и като формацията, която задава алтернативно виждане за развитието на България.
Пред членовете на НС Миков наблегна и на това БСП да популяризира своя проект за законопроект за постепенно отпадане на санкциите срещу Русия. Според него това трябва да бъде направено и чрез активен контакт с хората, които са пострадали от съответните контрасанкции.
Лидерът на БСП коментира, че политическите задачи пред партията са свързани с усилване на работата и дейността по приоритетите, свързани със защита на социалните права, утвърждаване на социална държава, законодателна дейност, насочена към намаляване ефектите от крайнодясното управление на четворната коалиция. Основни за БСП са Законът за народната просвета, данъчните закони и внасяне отново на Закона за прогресивно подоходно облагане, законодателна дейност в здравеопазването. Миков заяви, че левицата ще участва активно в обсъждане за пенсионната реформа и законите, свързани с подобряване на съдебната власт.
От своя страна заместник-председателят Драгомир Стойнев заяви, че БСП е готова вече със свой проект на пенсионна реформа, който ще се обсъди и от съвета за социална политика, а през февруари ще се представи на социалните партньори. БСП трудно ще приеме увеличаване на стажа и възрастта на работещите. Хора, които са работили, трудно могат да понесат още едно увеличение на стаж и възраст. Трябва да има замразяване на стаж и възраст и гъвкави форми за пенсиониране, смята Стойнев.
На пленума бе гласувано и решение за свикване на заседание на 48-ия конгрес на партията в първата половина на април. На него ще бъдат гледани и някои промени в устава на партията.
На заседанието на НС стана ясно, че е направена и организационна реформа. Броят на комисиите към Националния съвет бе съкратен от 9 на 5. Комисията по медии и комуникации, председател на която беше Николай Малинов, бе закрита.

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 154

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 152

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ