24 Април 2024сряда10:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

СИРИЗА спечели историческа победа

/ брой: 19

автор:Дума

visibility 17

В Гърция се проведоха предсрочни парламентарни избори, които трябва да решат бъдещето на страната в еврозоната. Очакванията бяха вотът да постави властта в ръцете на СИРИЗА – крайно лява партия, която се противопоставя на строгите икономии, а евентуална нейна победа би довела до предоговаряне на условията на международната спасителна програма за Гърция. Припомняме, че лидерът на партията – Алексис Ципрас, настоява за съкращаване на огромния дълг на Гърция в размер на 318 млрд. евро и край на съкращенията на заплатите и в публичните разходи, наложени от международните кредитори – ЕС и МВФ. Анализаторите отдавна изказват опасенията си, че сблъсък с кредиторите може да доведе до излизането на страната от еврозоната, което би имало непредсказуеми последствия за валутния съюз.
Избирателните секции отвориха в 07.00 часа и продължиха работа до 19.00 часа. Право на глас имат 9.8 млн. гърци.
Първите данни от екзит-пол проучванията показаха, че СИРИЗА набира между 33.5% и 35.5% от гласовете и води пред управляващата партия с 6 до 10%. Според данните СИРИЗА набира 33.5-33.5% от вота, а управляващата десноцентристка партия "Нова демокрация" – 25.5-27.6%. Трета е крайно дясната "Златна зора" с 6.4%, след нея са партия "Реката" ("То Потами") – с 6.2%, Комунистическата партия на Гърция – 5%, ПАСОК – 4.5%, Независими гърци – 4.3%. Партията на Георгиос Папандреу засега получава едва 2.9% от гласовете и не преминава трипроцентната бариера за влизане в парламента.
"Днес правим стъпка към връщането на надеждата, демокрацията и достойнството на нашата страна", заяви пред журналисти лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас, след като гласува в избирателна секция в Атина. Според Ципрас гражданите на Гърция днес правят избор между връщането на мерките на строги икономии и достойния живот в Европа, предаде ТАСС.
В началото на изборния ден премиерът на Гърция и лидер на десноцентристката партия "Нова демокрация" Андонис Самарас, заяви, че вотът е решаващ за бъдещето на страната. Той изрази надежда, че избирателите ще подкрепят европейския курс на Гърция, предаде РИА "Новости". "Тези избори имат решаващо значение за бъдещето на страната и бъдещето на нашите деца. Днес ние решаваме дали ще продължим напред силни, спокойни, уверени, или ще се сблъскаме с перипетии", заяви Самарас.
Не липсваха и любопитни моменти от изборите в Гърция, които бяха излъчени директно в ефира на гръцката телевизия "Антена". Премиерът Андонис Самарас си забрави документа за самоличност в избирателния участък, след като гласува, а лидерът на основната опозиционна Коалиция на радикалните леви сили СИРИЗА Алексис Ципрас трябваше да се качи на стол, за да бъде чут и видян от тълпата репортери.
Непосредствено след обявяването на края на гласуването данните от екзит-пола показаха, че  коалицията на левите радикални сили спечели историческа победа на парламентарните избори в Гърция, която може да окаже влияние на курса на строги икономии в Европа.  СИРИЗА пчели между 35,5% и 39,5% на днешните парламентарни избори. Това отваря пътя на 40-годишния Алекис Ципрас да стане на-младият премиер в 150-годишната история на Гърция. Партията "Нова демокрация" печели между 23% и 27%, сочат предварителните резултати. Неонацистката партия "Златна зора" и проевропейската "То Потами"("Реката") имат приблизително еднакъв резултат и се борят за третото място. Те печелят между 6,4% и 8,0 процента.

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 555

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 598

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 562

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 509

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 597

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 575

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 551

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 598

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ