20 Април 2024събота05:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Атила Вайнай:

Триумф на надеждата за лявото

Длъжни сме да започнем да променяме системата в полза на хората, не на Меркел и банките, казва председателят на Работническата партия на Унгария'2006

/ брой: 20

автор:Дума

visibility 25

- Как оценявате резултатите от изборите в Гърция?
- СИРИЗА спечели огромна победа. Това е доказателство за силната подкрепа на програмата на левицата, насочена към промяна на системата на капитализма на олигарсите, към гарантиране на социална безопасност и право на народите на самоопределение. Това е победа и срещу хегемонията на политиката на Ангела Меркел и Международния валутен фонд. Разбира се, тази победа е само първата крачка. Сега победи надеждата, че все пак има възможност за коренна промяна и за едно по-справедливо общество. Тази надежда ще направи народите непобедими.
- Кой се страхува от СИРИЗА?
- Най-много се страхуват онези кръгове, които планираха да получат големи печалби, натрапвайки неолиберални мерки и политики на гръцкия народ, отнемайки му средства за съществуване и социална безопасност. Това по-нататък би държало повечето хора като заложници и роби на големия капитал, на банките и на политиците.
- С какво СИРИЗА изплаши чиновниците от Брюксел?
- СИРИЗА и Европейската лява партия искат преразглеждане на въпроса за държавните дългове в цяла Европа, а също и изграждане на нова финансова система. Това ще отнеме голяма част от властта на Европейската комисия, от центъра на бюрократите. Започването на съдебни дела, свързани с корупцията около държавните дългове, може да демонстрира отговорността на водещи политици и чиновници в цяла Европа.
- В програмата на СИРИЗА се говори за повишаване на пенсиите и на заплатите, за спиране на уволненията на хора, работещи в държавния сектор, замразяване на приватизационните процедури, увеличаване на разходите за здравеопазване и отказ от икономическите санкции срещу Русия. Как мислите, ще могат ли политиците на СИРИЗА да осъществят всичко това и да застанат срещу политиката на ограничаване на разходите, която се налага на държавите членки на ЕС?
- Първата крачка, разбира се, е победа на изборите и сформиране на правителство. Не по-маловажно е да се подкрепи формиращата се солидарност и да се направят първите стъпки на европейската политическа и икономическа арена. Политиката на СИРИЗА не е само политика за Гърция. Ние сме длъжни да започнем да променяме системата в Европа. Ако в Испания, Италия, Франция и Германия левите антикапиталистически сили успеят да увеличат влиянието си в обществата, тогава политиката на Ангела Меркел няма да може да продължава и няма да има лесен начин лявото гръцко правителство да бъде поставено в изолация. В Испания още от сега "Подемос", които са съюзници на СИРИЗА и на Европейската лява партия, са лидер. Тази година предстоят избори и при тях. След победата на СИРИЗА ръстът на "Подемос" ще скочи още.
- В понеделник ще сложим край на националното унижение, обеща на привържениците си Алексис Ципрас. Според вас ще се превърнат ли гърците и СИРИЗА в знаме за левите хора в Унгария и в Европа? Възможно ли е да станем свидетели на ефекта на доминото?
- СИРИЗА вече е символ в Европа за новата, наистина лява политика. Движението за солидарност намира все повече и повече поддръжници във всяка страна, все повече хора. Дори известни икономисти като Тома Пикети изразяват подкрепата си за политиката, която иска да сложи край на неолибералната диктатура и унижението на хората. Все повече са шансовете необходимите промени в Европа да ги започнем точно ние, левите, и да спрем пътя на варварството и фашизма. Както каза Ципрас: или ние ще променим Европа, или това ще направят Марин льо Пен и нейните десни екстремисти. Нашата автентична лява политика само тогава ще бъде успешна, ако промените се случат и в други страни, ако започне ефектът на доминото. Ето защо са важни международната солидарност и подкрепа.
- Как унгарците приемат победата на СИРИЗА?
- От парламентарните партии на Унгария единствено либералните зелени приветстваха победата на СИРИЗА. Другите видимо принадлежат към старата система, която сега ние ще започнем да разграждаме, за да построим нова Европа - Европа на свободата, равенството и справедливостта. Нашето общество също иска коренна промяна и очаква нови партии. Сигурен съм, че успехът на новото правителство в Гърция в бъдеще ще мобилизира левите сили. Още в неделя вечерта, веднага след първите резултати, четири леви организации заедно поздравихме нашите гръцки другари.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ