Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

18 Август 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

Общество

Интервю

Атила Вайнай:

Триумф на надеждата за лявото

Длъжни сме да започнем да променяме системата в полза на хората, не на Меркел и банките, казва председателят на Работническата партия на Унгария'2006

Дума

27. Януари 2015 , брой: 20   643   0
Снимка
Атила Вайнай е роден през 1963 г. в гр. Пакш, Унгария. Завършва Одеската морска академия в Украйна със специалност инженер-електромеханик. Работи в АЕЦ "Пакш". От 2002 г. е в Унгарската електрическа компания. Преди година е уволнен по политически причини. От 2010 г. е председател на Работническата партия на Унгария'2006.
Снимка: Мариета Томова

- Как оценявате резултатите от изборите в Гърция?
- СИРИЗА спечели огромна победа. Това е доказателство за силната подкрепа на програмата на левицата, насочена към промяна на системата на капитализма на олигарсите, към гарантиране на социална безопасност и право на народите на самоопределение. Това е победа и срещу хегемонията на политиката на Ангела Меркел и Международния валутен фонд. Разбира се, тази победа е само първата крачка. Сега победи надеждата, че все пак има възможност за коренна промяна и за едно по-справедливо общество. Тази надежда ще направи народите непобедими.
- Кой се страхува от СИРИЗА?
- Най-много се страхуват онези кръгове, които планираха да получат големи печалби, натрапвайки неолиберални мерки и политики на гръцкия народ, отнемайки му средства за съществуване и социална безопасност. Това по-нататък би държало повечето хора като заложници и роби на големия капитал, на банките и на политиците.
- С какво СИРИЗА изплаши чиновниците от Брюксел?
- СИРИЗА и Европейската лява партия искат преразглеждане на въпроса за държавните дългове в цяла Европа, а също и изграждане на нова финансова система. Това ще отнеме голяма част от властта на Европейската комисия, от центъра на бюрократите. Започването на съдебни дела, свързани с корупцията около държавните дългове, може да демонстрира отговорността на водещи политици и чиновници в цяла Европа.
- В програмата на СИРИЗА се говори за повишаване на пенсиите и на заплатите, за спиране на уволненията на хора, работещи в държавния сектор, замразяване на приватизационните процедури, увеличаване на разходите за здравеопазване и отказ от икономическите санкции срещу Русия. Как мислите, ще могат ли политиците на СИРИЗА да осъществят всичко това и да застанат срещу политиката на ограничаване на разходите, която се налага на държавите членки на ЕС?
- Първата крачка, разбира се, е победа на изборите и сформиране на правителство. Не по-маловажно е да се подкрепи формиращата се солидарност и да се направят първите стъпки на европейската политическа и икономическа арена. Политиката на СИРИЗА не е само политика за Гърция. Ние сме длъжни да започнем да променяме системата в Европа. Ако в Испания, Италия, Франция и Германия левите антикапиталистически сили успеят да увеличат влиянието си в обществата, тогава политиката на Ангела Меркел няма да може да продължава и няма да има лесен начин лявото гръцко правителство да бъде поставено в изолация. В Испания още от сега "Подемос", които са съюзници на СИРИЗА и на Европейската лява партия, са лидер. Тази година предстоят избори и при тях. След победата на СИРИЗА ръстът на "Подемос" ще скочи още.
- В понеделник ще сложим край на националното унижение, обеща на привържениците си Алексис Ципрас. Според вас ще се превърнат ли гърците и СИРИЗА в знаме за левите хора в Унгария и в Европа? Възможно ли е да станем свидетели на ефекта на доминото?
- СИРИЗА вече е символ в Европа за новата, наистина лява политика. Движението за солидарност намира все повече и повече поддръжници във всяка страна, все повече хора. Дори известни икономисти като Тома Пикети изразяват подкрепата си за политиката, която иска да сложи край на неолибералната диктатура и унижението на хората. Все повече са шансовете необходимите промени в Европа да ги започнем точно ние, левите, и да спрем пътя на варварството и фашизма. Както каза Ципрас: или ние ще променим Европа, или това ще направят Марин льо Пен и нейните десни екстремисти. Нашата автентична лява политика само тогава ще бъде успешна, ако промените се случат и в други страни, ако започне ефектът на доминото. Ето защо са важни международната солидарност и подкрепа.
- Как унгарците приемат победата на СИРИЗА?
- От парламентарните партии на Унгария единствено либералните зелени приветстваха победата на СИРИЗА. Другите видимо принадлежат към старата система, която сега ние ще започнем да разграждаме, за да построим нова Европа - Европа на свободата, равенството и справедливостта. Нашето общество също иска коренна промяна и очаква нови партии. Сигурен съм, че успехът на новото правителство в Гърция в бъдеще ще мобилизира левите сили. Още в неделя вечерта, веднага след първите резултати, четири леви организации заедно поздравихме нашите гръцки другари.
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"